Doi alpiniști constănțeni pleacă, sâmbătă, spre Tanzania pentru a urca pe cel mai înalt vârf al Africii și al Tanzaniei, vârful Kilimanjaro (5895m). Sprijiniți de Asociația Litoral-Delta Dunării, sportivii au început în acest an proiectul "7 SUMMITS". Pe parcursul câtorva ani, echipa își propune să escaladeze cele mai înalte vârfuri montane de pe toate cele șapte continente.
Ambasadori onorifici ai stațiunii Mamaia, Mihai Nenciu, Nicolae Rotaru și Bogdan Ofițeru au demarat anul acesta un proiect expediționar susținut de Asociația Litoral – Delta Dunării, proiect ce se intitulează "7 SUMMITS". Pe parcursul câtorva ani, echipa își propune să escaladeze cele mai înalte vârfuri montane de pe toate cele șapte continente. Acestea sunt: Everest (Asia)- 8.848 m, Aconcagua (America de Sud) - 6.962 m, McKinley (America de Nord) - 6.194 m, Kilimanjaro (Africa) - 5.885 m, Vinson (Antarctica) - 4.897 m, Elbrus (Europa) - 5.642 m, Kosciuszko (Australia) - 2.228 m. Pentru România și pentru Constanța, escaladarea acestor vârfuri va fi o premieră absolută, fiind singura echipă care a încercat vreodată realizarea unui astfel de proiect. In lume sunt doar 75 de persoane care au în palmares cele 7 vârfuri, dar nu există nicio echipă, și cu atât mai puțin una românească, potrivit Asociației Litoral Delta Dunării. Prima etapa a proiectului expediționar a avut loc în luna iunie a acestui an, în Nepal, unde echipa și-a testat și verificat echipamentele, urcând până în tabăra de bază de pe Everest și escaladând vârfurile Kala Pattar (5640m), Chukkung Ri (5550m) și Nangkar Tshang (5616m). A doua etapă a avut loc în luna septembrie, când sportivii au escaldat cu succes cel mai înalt vârf al Europei și al Rusiei, vârful Elbrus (5642m) din muntii Caucaz.
A treia etapă începe mâine când Mihai Nenciu (parașutist, scafandru, ultramaratonist montan și alpinist) și Nicu Rotaru (multiplu campion național și balcanic de culturism și Strong Man, și alpinist) vor pleca spre Tanzania pentru a urca pe cel mai înalt vârf al Africii, vârful Kilimanjaro (5895m). “Suntem convinși că vom reuși să ducem și acum tricolorul românesc și steagul stațiunii Mamaia pe cel mai înalt vârf al continentului african”, spune Mihai Nenciu. Iar Nicu Rotaru subliniază că “această etapă și acest proiect au și un scop umanitar, echipa noastră sprijinind și susținând lupta împotriva sindromului Dravet, o formă rară și incurabilă de epilepsie, ce afectează 1 din 20.000 copii într-un mod iremediabil. Ne dorim să tragem un semnal de alarmă și să îi facem pe toți românii conștienți că acestă boală există, este reală, iar acești copii au nevoie să fie sprijiniți și ajutați”.