O analiză a publicaţiei americane International Herald Tribune prezintă România şi Bulgaria ca două ţări în care infracţionalitatea şi corupţia nu au fost câtuşi de puţin obstrucţionate de aderarea la Uniunea Europeană. Mai mult, importantele sume oferite de UE au ridicat corupţia la un alt nivel, în care sunt implicate şi structurile politice şi juridice din cele două state.
"În septembrie 2006, când Comisia Europeană a decis aderarea la Uniunea Europeană a României şi Bulgariei, nimeni nu a socotit că cele două state sunt pregătite pentru acest pas", notează IHT, care consideră că acceptarea celor două state a avut ca scop imediat protejarea României şi Bulgariei de influenţa rusească.
"Erau şi speranţe că aderarea va fi oportunitatea perfectă pentru reducerea crimei organizate şi a corupţiei. Totul a fost însă doar o iluzie".
IHT aminteşte că Bulgaria este socotită cea mai coruptă dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene, iar "România este şi ea o sursă de serioasă îngrijorare".
"Concluzia greşită este că UE ar trebui să-şi închide porţile pentru totdeauna. Cea corectă ar fi să se asigure că cei care intră sunt pregătiţi şi abia apoi să primească ajutoarele de care au nevoie pentru a fi membri deplini şi sănătoşi", concluzionează publicaţia americană.
Citiţi şi: