Evenimentul Zilei > Actualitate > România se înarmează! Ce țări a depășit la cheltuieli
România se înarmează! Ce țări a depășit la cheltuieli

România se înarmează! Ce țări a depășit la cheltuieli

Potrivit unui studiu Eurostat, România a depășit țări europene puternic industrializate în ceea ce privește cheltuielile militare. Nu vă speriați, nu e vorba de investițiile efective în înzestrarea armatei, ci de procentul din PIB alocat apărării, Astfel, cheltuielile militare ale României în 2018 au reprezentat 1,7% din PIB, comparativ cu media europeană, care a fost de numai 1,2%.

Potrivit digi 24, din acest punct de de vedere. România s-a clasat în fața unor țări precum Germania, Italia, Olanda, Spania, Ungaria sau Austria. De altfel, din punct de vedere al procentului din PIB alocat apărării, România e pe locul al șaselea în topul statelor UE, la egalitate cu Lituania.

Letonia, Estonia și Grecia sunt țările europene cu cele mai mari cheltuieli militare, raportate la PIB. Pe locurile următoare se află  Cipru, Franța și Marea Britanie.

În anul 2018, autoritățile române au derulat trei contracte importante în domeniul Apărării, în urma cărora România va achiziționa sisteme de apărare și armament extrem de costisitoare: sisteme de apărare antiaeriană Patriot, lansatoare mobile de rachete cu rază lungă de acțiune HIMARS și  transportoare blindate Piranha 5.

Pentru blindatele Piranha, România trebuie să achite 142 de milioane de euro. Primul system de rachete HIMARS costă 409 milioane de dolari.

.Întregul contract cu Statele Unite pentru cele 7 baterii Patriot se cifrează la suma totală de 3,9 miliarde de dolari. Acest sistemul va deveni operational începând de anul viitor, când va intra în funcțiune prima baterie

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: