România se afla pe penultimul loc în clasamentul european care se referă la speranța de viață.
În prezent, speranța de viață pentru România, în 2023, este de 76,50 de ani, ceea ce reprezintă o creștere de 0,18%, față de aceeași perioadă din 2022.
Defalcat, femeile au o speranță de viață de 76.7 ani, iar bărbații de doar 69 de ani.
Din cauza epidemiei de Covid 19, românii trăiesc acum, în medie, cu 1,4 ani mai puțin , ceea ce reprezintă dublul mediei europene, care este de 0,7 ani.
Această veste proastă se adaugă la faptul că românii au deja una dintre cele mai scurte speranțe de viață din Europa. Cel mai recent raport al Comisiei Europene, privind sănătatea publică, plasează România pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește durata totală de viață a populației sale.
Norvegia conduce detașat topul
La finalul anului 2021, țările europene cu cea mai mare speranță de viață erau Norvegia (83,3 ani), Islanda (83,1 ani) și Irlanda (82,8 ani), în timp ce Lituania (75,1 ani) se află la coada clasamentului, urmată de România (74,2 ani) și Bulgaria (73,6 ani).
Deși speranța de viață la naștere în România a crescut cu peste 4 ani între anii 2000 și 2019 (de la 71,2 la 75,6 ani), pandemia a inversat o parte din progresele înregistrate în ultimele două decenii.
”Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Europa, iar pandemia COVID-19 a inversat o parte din progresele înregistrate din 2000 încoace. Pandemia a evidențiat importanța consolidării asistenței medicale primare, a serviciilor preventive și a sănătății publice, într-un sistem de sănătate care în prezent se bazează foarte mult pe asistența medicală spitalicească. Lipsa forței de muncă în domeniul sănătății și cheltuielile mari din buzunar reprezintă bariere cheie în calea accesului”, se arată într-un raport al Comisiei Europene.
Avem și o mortalitate infantilă foarte mare
La finalul anului 2021, românii trăiau în medie 74,2 ani. Rata mică a speranței de viață se datorează și sistemului de sănătate care este subdezvoltat, subfinanțat și nefinanțat.
Statisticienii mai arată că un alt indicator care este luat în calcul este cel al mortalității infantile, unde România ocupă ultimul loc în topul european, cu 5,6 cazuri la mia de nașteri, față de 3.6 la nivel european.