România, sat fără câini, Bucureşti, oraş cu câini

România, sat fără câini, Bucureşti, oraş cu câini

Special B1 ne propune, de la ora 20.00, documentarul "Viaţă de câine", dar şi o temă de dezbatere importantă - cea despre câinii fără stăpân.

Realizată în 1998, producţia este încă actuală, situaţia câinilor vagabonzi fiind aceeaşi.

Un argument pentru vizionarea documentarului îl reprezintă şi faptul că Victor Rebengiuc este narator, scenariul îi aparţine lui Mircea Cărtărescu, iar regia este semnată de Alexandru Solomon.

Imediat după Revoluţia din 1989, locuitorii marilor oraşe din România s-au confruntat cu haitele de maidanezi. În 1998, s-a propus eutanasirea acestora. Ca în orice problemă importantă au fost argumente pro şi contra. Atunci, primarul Traian Băsescu s-a lovit de opoziţia organizaţiilor care apără animalele. Chiar şi celebra Brigitte Bardot a venit în România, în calitate de preşedinte al celei mai mari asociaţii de protecţie a animalelor din Franţa, pentru a milita pentru soarta câinilor fără stăpân.

Ne puteți urmări și pe Google News

Câinii, neprieteni ai omului

Filmul din această seară prezintă situaţia câinilor vagabonzi în Bucureştiul anilor '90. La 13 ani de la realizarea acestui material, sunt analizate schimbările petrecute în tot acest timp. Problema câinilor comunitari reprezintă o temă valabilă pentru toate oraşele din România. Recenta decizie a Camerei Deputaţilor a readus în prim-plan subiectul. A evoluat situaţia în vreun fel? Care a fost rolul administraţiilor locale? Cum s-au comportat ONG-urile? Este corectă atitudinea cetăţenilor faţă de câinii fără stăpân?

Dinu Flămând încearcă să găsească răspunsurile la aceste întrebări împreună cu invitaţii săi din studio: deputatul Ştefan Pirpiliu, avocata Paula Iacob, prefectul Bucureştiului Mihai Atănăsoaie şi analistul Iosif Boda.