„Nu există certitudine 100% pe intrarea în Schengen. Dacă luăm un vot negativ în JAI, se reia întreaga procedură care poate dura alți 2-3 ani”, a spus prim vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan în emisiunea OFF/OnTheRecord difuzată de Aleph News. Acesta a vorbit despre problemele pe care le întâmpină România în aderarea la spațiul Schengen, dar și despre șansele pe care le avem.
Decizia finală privind aderarea României la spațiul Schengen se va lua la sfârșitul acestei săptămâni. Europarlamentarul Rareș Bogdan spune că încă se poartă negocieri și se încearcă contracararea opoziției venită din Olanda și Austria.
Rareș Bogdan a detaliat, în emisiunea prezentată de Sorina Matei, care sunt problemele pe care le întâmpină România în aderarea la spațiul Schengen.
„Olanda nu a acționat niciodată singură când și-a exercitat dreptul de veto. Olanda a fost cap de pod pentru Franța sau Germania. Olanda a avut de partea ei Austria, sau Danemarca, sau Finlanda sau Belgia când bloca România. Guvernul României nu a greșit, a încercat să puncteze pe un context favorabil datorat războiului din Ucraina.
Marile realizări ale României au fost făcute pe un context internațional favorabil, inclusiv recunoașterea Unirii. Pe războiul din Ucraina, importanța României a crescut militar, strategic și economic. România s-a comportat excepțional în criza refugiaților ucraineni. România trebuia să exploateze momentul, trebuia să forțeze această șansă.
Tehnic, România stă bine pe securizarea frontierelor. Ungaria are lunar sute de plângeri pe violență împotriva migranților, la fel ca Bulgaria și Croația. Pentru Olanda, tratamentul migranților contează foarte mult. Olanda a verificat în România inclusiv sistemul informatic din vămi și calitatea internetului” a spus europarlamentarul.
Șanse de 95% ca România să intre în spațiul Schengen
Europarlamentarul este de părere că șansele României de a intra săptămâna viitoare în Schengen - după Consiliul JAI - sunt de 95%, argumentând că România nu poate fi „extrasă din această întindere” nici din punct de vedere tehnic, dar nici geopolitic sau geostrategic.
„Din perspectiva mea, România are peste 95% șanse să intre în spațiul Schengen. Luni și marți sunt zile vitale în negocierile dintre cei mari. Tehnic, geopolitic și geostrategic – România nu poate fi în niciun fel extrasă din această extindere. Ylva Johansson, teribilul comisar suedez pe afaceri interne, și-a schimbat radical optica în privința României.
Ylva Johansson a vizitat de 3 ori granițele României în criza refugiaților. Ylva Johansson a devenit marele avocat al României în cauza Schengen. (…) A fost o declarație diplomatic rezervată a președintelui Iohannis. Nu există certitudine 100% pe intrarea în Schengen. Dacă luăm un vot negativ în JAI, se reia întreaga procedură care poate dura alți 2-3 ani. Pentru România ar fi foarte grav, sentimentul antieuropean ar crește foarte mult. A crescut foarte mult nivelul de așteptare a românilor. Președinția Consiliului UE va fi luată din 2023 de Suedia și de Ungaria.
2023 ar fi un an în care este imposibil să pui problema extinderii spațiului Schengen pe agendă. Mai este o problemă: cuplajul pe care România îl are cu Bulgaria. Olandezii mi-au spus că ei au o problemă cu granița de sud a Bulgariei. Ideea României a fost să nu se decupleze de Croația, dar Bulgaria a avut un lobby destul de susținut. O să spun personal ce cred despre subiectul Rutte, să sperăm că-i dă Dumnezeu gândul cel bun” a declarat Rareș Bogdan.