România riscă să se confrunte cu o secetă gravă. „Situaţia ar putea deveni critică în lunile următoare”

Sursa foto: arhiva EVZ

Potrivit unui raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, România s-ar putea confrunta în doar câteva luni cu o secetă gravă.

Europa se îndreaptă anul acesta către o secetă comparabilă cu cea din vara anului 2022, potrivit unui raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene. Cu aceste probleme s-ar putea confrunta Grecia, Spania, Franţa, Irlanda, Regatul Unit, nordul Italiei, Elveţia, majoritatea insulelor mediteraneene şi regiunile din România şi Bulgaria de la Marea Neagră.

„Prognozele sezoniere arată o primăvară mai caldă faţă de medie în toată Europa, în timp ce prognozele de precipitaţii se caracterizează de o incertitudine şi variabilitate spaţială sporite. Vor fi necesare o supraveghere atentă şi planuri de utilizare a apei adecvate pentru a gestiona un sezon care în prezent prefigurează riscul de a fi critic în resurse hidrice”, mai semnalează acelaşi raport.

Lipsa precipitaţiilor deja provoacă îngrijorare în sectoare precum furnizarea apei, agricultura şi producţia energetică. Oficialii au declarat că totul ține de cât vor persista anomaliile de temperatură şi precipitaţii. Ei au mai spus că și iernile călduroase și-au spus cuvântul.

sursa: pixabay.com

Pe de altă parte, „recoltele şi vegetaţia la începutul sezonului nu au fost deocamdată afectate, dar situaţia ar putea deveni critică în lunile următoare dacă anomaliile de temperatură şi precipitaţii persistă în primăvară”, se subliniază în raportul JRC, potrivit Adevărul.

Râurile Tigru și Eufrat, în pericol din cauza secetei

Seceta prelungită ar putea duce și la dispariția râurilor Tigru și Eufrat. În prezent, ele sunt puse în pericol de schimbările climatice iar estimările specialiștilor sunt că vor seca în următorii ani, până în 2040. Datele culese de sateliții GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) care aparțin celor de la NASA indică faptul că cele două râuri, Tigrul și Eufratul, au pierdut circa 144 de kilometri cubi de apă începând cu anul 2003.

Siria și Irakul deja se confruntă cu o criză acută a apei, iar asta a dus la mai multe boli grave, precum holera, febra tifoidă, diareea, varicela și rujeola.