”Depresie” pare să fie cuvântul-cheie al săptămânii 18-24 mai.
Deprimată de modul în care decurge viaţa ei, Mihaela Rădulescu anunţă că dă România pe Monaco; deprimantă a fost şi prestaţia Elenei Gheorghe din finala Eurovision 2009, iar un român de origine israeliană a reuşit să-şi obţină dreptul de a fi eutanasiat, pentru că se simţea deprimat. La fel ar fi putut fi şi elevii de clasa a VIII-a, dacă nu ar fi fost trataţi cu o erată de cei care au realizat subiectul tezei unice la istorie. Ne-a înseninat, însă, Mircea. Nu ”cel Bătrân”, ci Lucescu.
Cum e dom’le cu ”Prima Casă”?
Mai puţin deprimantă este clasa politică de la noi care, în plină campanie electorală pentru PE şi cu prezidenţialele la uşă promite case pentru tineri ”indiferent de vârstă”, la un preţ mediu de 60.000 de mii de euro. Până înţeleg românii care sunt condiţiile şi cum pot intra într-un astfel de program, nu au altă alternativă decât să speculeze, să trimită mailuri la redacţii şi să aştepte. Deocamdată, vestea este bună şi mai clară pentru dezvoltatorii imobiliari, care se aşteaptă să îşi repună în funcţiune afacerea acum amorţită, şi pentru bănci, cărora li se oferă posibilitatea deblocării creditării.
Cu ”creştini şi patrioţi”, înainte către PE
Alegerile europarlamentare se apropie cu paşi repezi, iar politicienii frământă mâini şi scornesc sloganuri care mai de care mai incitante şi mai ofertante pentru a câştiga electorat.
“Doi creştini şi patrioţi vor scăpa ţara de hoţi” este sloganul PRM adoptat şi de secundul Gigi Becali. El i-a asigurat pe cei aproximativ 70 de susţinători prezenţi la Timişoara că va face mai multe în Parlamentul European decât oricare alt europarlamentar român.
De teamă că revolta lui Mazăre şi-ai lui l-ar putea costa voturi importante, preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-a gândit să închidă ochii şi să-şi imagineze afişe electorale nou-nouţe pe străzile Constanţei. Liderul de la Bucureşti a onorat invitaţia adresată de edilul de la malul mării, tocmai pentru a aplana conflictul care mocneşte la nivelul organizaţiei judeţe şi pentru a se asigura de sprijinul de campanie al baronilor locali, care, dacă ar lipsi, i-ar aduce 2-3 procente în minus.
Vânătaie de campanie
EBA, independenta de la europarlamentare, a venit, ieri, la Arad, cu o vânătaie sub ochiul drept. Întrebată ce anume i-a provocat-o, Elena Băsescu a spus că nu este vorba despre o echimoză, ci sunt cearcăne ”datorate” oboselii din campanie. Şi, pentru că jurnaliştii nu s-au mulţumit cu răspunsul, Elena i-a liniştit cu “Aoleooo, incredibil!”
Mircea cel Bătrân, mândria României
Antrenorul Mircea Lucescu şi echipa sa, Şahtior Doneţk, au câştigat ultima finală a Cupei UEFA. Steagul României a fluturat pe stadionul din Istanbul, iar numele ţării noastre s-a auzit în lume cu o sonoritate pozitivă. „Minerii” ucraineni au intrat astfel în istorie, iar Mircea Lucescu îşi vede înscris numele pe lista restrânsă a tehnicienilor români câştigători ai unui trofeu european, alături de Ştefan Kovaci şi Emeric Ienei.
”Bucureştiul de sub ruine”
Campania evz.ro demarată în această săptămână, ”Bucureştiul de sub ruine”,îşi propune atât să scoată la lumină poveşti cu parfum de istorie şi mondenitate, dar şi să aducă în atenţia autorităţilor locurile uitate nu numai de vreme şi care acum se află într-o tăcută luptă cu uitarea. Propunerea noastră este cu siguranţă mai mult decât tentantă.
Vom poposi la Curtea Veche, la hanurile descoperite pe Lipscani, la hotelurile Concordia şi Cişmigiu, vom colinda Fostul Bulevard al Cinematografelor (actualul bulevard Elisabeta) pentru a vedea în ce stare mai sunt cinematografele Capitol, Bucureşti, Flacăra, Festival şi vom încerca să reconstituim atmosfera de odinioară la Moara lui Assan şi Gara Filaret.
Săptămâna princiară
Aflat în vizită oficială în România, Prinţul Akishino al Japoniei şi soţia sa, Prinţesa Kiko, s-au bucurat atât de primire protocolară, conform etichetei, dar şi de un ospăţ tradiţional încropit de ciobanii unei stâne din apropierea oraşului Sinaia. Ca un adevărat turist japonez, Alteţa Sa a făcut zeci de fotografii unei turme de oi şi a mâncat cot la cot cu ciobanii şi cu ministrul Culturii brână de oaie cu mămăligă şi a băut ţuică.
Prinţul Charles al Marii Britanii a venit în România, pentru a-şi susţine Proiectul ”Carpaţi”, care va promova agricultura organică, turismul rural şi conservarea patrimoniului cultural al satelor româneşti. Moştenitorul coroanei britanice a petrecut două nopţi şi o zi în satul Micloşoara, a cinat cu câţiva invitaţi şi s-a plimbat cu căruţa. Vizita s-a dorit a fi una secretă.
Mihaela, vedetă de Monte Carlo
După numeroase scandaluri, acuze şi declaraţii de dragoste sau, dimpotrivă, de ură, vedeta de televiziune Mihaela Rădulescu vine cu un anunţ-bombă: renunţă la televiziune. Astfel, ea se alătură altor vedete de acelaşi calibru, Andreea Marin-Bănică sau Teo Trandafir, care au ales să părăsească fascinanta lume din spatele ecranului şi să se dedice familiei sau programelor sociale.
Însă, dacă în ce le priveşte pe celelalte două nume sonore anunţul retragerii nu a fost tocmai un şoc, Mihaela nu numai că a surprins prin retragerea din televiziune, dar a reuşit chiar să ţină prima pagină a ziarelor cu un alt anunţ: se va retrage la Monaco, cu Ayan şi cu acceptul lui Elan, cel care, de fapt, i-a cumpărat reşedinţa din Monte Carlo.
Ecouri de la Eurovision
Despre prestaţia reprezentantei României la concursul Eurovision, Elena Gheorghe a curs multă cerneală în această săptămână. Gurile rele, dar şi cele avizate au dat acelaşi verdict: nu meritam mai mult. În ciuda îmbunătăţirii performanţei faţă de anul trecut, ”fata popii” nu a trecut dincolo de pronosticurile din semifinală. Este foarte adevărat că nu numai prestaţia evident şi distructiv încărcată de emoţie a reprezentantei noastre a dus la clasarea pe poziţia a XIX-a, ci şi dansul asincronic al fetelor care o însoţeau pe scenă şi care parcă erau desprinse dintr-un teatru prost de păpuşi.
„Eu zic că din punct de vedere muzical meritam să fim puţin mai sus, însă în ceea ce priveşte show-ul, el nu a existat”, spunea compozitorul Horia Moculescu.
Eutanasie din depresie
Un român de origine israeliană a avut parte de o moarte asistată de clinica elveţiană Dignitas, deşi nu suferea de o boală incurabilă, ci de o depresie.
Andrei Haber (62 de ani) era un inginer software, care suferea de depresie după divorţul de soţia sa. El locuia în Elveţia şi ţinea legătura cu un prieten român care emigrase în Canada, Paul Tauberg. Cazul este cercetat de autorităţile elveţiene.
Au comis-o. Iar
După eroarea din teza la română şi demisiile celor care au elaborat subiectele, proba la istorie nu a fost ferită de o altă „inadvertenţă”. Istoria se repetă.
Săptămâna în cifre:
- 60.000 de euro – limita maximă de credit garantată de stat în programul ”Prima Casă”
- Armata 1 – Armata 2 – greşeala din teza la istorie.
- 2-1 – scorul partidei Şahtior Doneţk - Werder Bremen din ultima finală a Cupei UEFA
- 500.000 de dolari – prima de joc pentru fiecare fotbalist de la Şahtior Doneţk
- 600 de euro/mp - preţul real al apartamentelor vechi
- 3 muncitori morţi în accident de muncă la Pasajul Băneasa