Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit despre marele pericol existent în cazul în care proiectele pentru investiții nu reușesc.
Dacă România nu reușește să finalizeze o investiție din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), atunci consecința este una cu urmări drastice. Pentru că respectivul contract va fi reziliat, după cum a anunțat Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Dan Vîlceanu a vorbit despre marele pericol în cazul nereușitei unei investiții
„Sancţiunea cea mai drastică atunci când o investiţie nu este realizată este rezilierea contractului. Se poate ajunge şi la rezilierea contractului în momentul în care vezi că nu se întâmplă nimic cu acea investiţie, dar nu ne dorim asta, este evident.
Vreau să vă spun că modul în care a fost construit PNRR el s-a bazat pe câteva chestiuni de maturitate a proiectelor, deci nu putea fi inclus în PNRR un proiect care nu avea un studiu de fezabilitate”, a anunțat Dan Vîlceanu.
Altfel, în ceea ce priveşte măsurile pe care le poate lua Comitetul interministerial prevăzut în Ordonanţa de urgenţă adoptată vineri de Executiv, care reglementează fluxurile financiare, în cazul în care sunt întârzieri în implementarea proiectelor, şeful MIPE a subliniat că acestea vor fi discutate cu fiecare minister în parte.
„Fiecare minister, fiecare ordonator, poate să aibă o problemă specifică”
„Este un comitet interministerial al cărui preşedinte este premierul, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este vicepreşedinte, toţi ceilalţi miniştri implicaţi în PNRR participă şi în cadrul acestor discuţii bineînţeles că sunt dispuse măsurile necesare atunci când există întârzieri, dar acestea le vom discuta individual pentru fiecare întârziere în parte, pentru că în momentul de faţă nu aş putea să vă dau o soluţie general valabilă.
Fiecare minister, fiecare ordonator, poate să aibă o problemă specifică (...) Vreau să liniştesc oamenii, astăzi am avut o discuţie şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, monitorizăm îndeaproape şi nu sunt în momentul acesta elemente care să ne pună pe gânduri”, a mai precizat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, conform Agerpres.
România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro
România are pentru anul viitor o finanţare care se apropie de 6,171 miliarde euro din PNRR, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiţionalităţilor din program. Pentru anul 2021 şi primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ţinte sau jaloane din care 6 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.
România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro. Prima transă din prefinanţarea pentru implementarea PNRR, în valoare de 1,85 miliarde euro, a fost plătită României la începutul acestei luni.