România va căuta o soluție, împreună cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru a rezolva problema vaccinurilor anti-COVID achiziționate și nefolosite. Marcel Ciolacu, președintele PSD, și-a exprimat speranța că o astfel de rezolvare va exista pentru ca țara noastră să nu plătească pentru aceste doze.
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că există discuţii la nivel guvernamental pentru restituirea dozelor de vaccin COVID achiziționate și nefolosite. El s-a declarat optimist că se va ajunge la o soluţie, împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a rezolva această problemă.
„Văd că trebuie să plătim un miliard de euro pe vaccinuri care nu ne-au trebuit niciodată și oricum niciodată nu le-am fi consumat fiindcă nu avem atâția cetățeni în România. Este o discuție la nivel guvernamental (...). Sunt discuții pe care putem să le avem și în coaliție, să luăm o decizie de a nu mai plăti aceste vaccinuri, dar știți totuși că avem un acord cu Comisia Europeană şi trebuie duse până la urmă discuțiile până la capăt împreună cu Comisia Europeană”, a spus Marcel Ciolacu, conform Antena 3.
Potrivit spuselor sale, România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români. El a acuzat fostul Guvern, condus de Florin Cîțu, ar fi făcut un alt contract pentru achiziția a încă 40 de milioane de doze de vaccin, care urmau să fie livrate în anii 2022 și 2023.
România a acceptat, în luna mai 2021, o nouă achiziţii de vaccin împotriva COVID-19 cu livrare în anii 2022 şi 2023. Informația a fost prezentată de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila care indică drept responsabil, pentru această achiziție, pe fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă de la USR.
Noi achiziții privind vaccinul anti-COVID-19
În luna aprilie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis că țara noastră urmează să primească aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, pe parcursul anilor 2022 și 2023. Ministrul declara că acest nou transfer depășește capacitatea de stocare a țării, astfel încât încearcă să doneze o parte din vaccinurile achiziționate.
„Noi, la Ministerul Sănătăţii, în mod repetat, am făcut demersuri, am informat atât Guvernul României, preşedinţia României, Ministerul de Externe, să vedem care e situaţia în alte ţări. În cei doi ani, 2022 şi 2023, vor fi achiziţionate în total aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul a mai spus că alte 6,5 miloane de doze de vaccin, contractate în lunile ianuarie și februarie, au fost revândute în alte state din Europa.
„Livrările din luna ianuarie şi februarie, adică 6,5 milioane de doze de vaccin, am reuşit să găsim interes şi le-am vândut Germaniei şi Ungariei. Deci e vorba despre diferenţa între 39 de milioane şi 6,5 milioane pentru acest interval. Dar să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de vaccin de livrat de la ceilalţi producători pentru care nu există capacitate de stocare în România. Am avut discuţii cu Comisia Europeană, încercăm să găsim o soluţie pentru că dacă nu ai capacitatea de stocare vă daţi seama că nu le poţi păstra nici măcar în interiorul zonelor de valabilitate”, a declarat Alexandru Rafila.