Accesul la medicamente este unul dintre punctele slabe ale sistemului.
Punctaj maxim la vaccinarea copiilor, punctaj minim la mortalitatea infantilă; maxim la accesul la medicul de familie într-o zi, minim la timpul de aşteptare pentru accesul direct la un medic specialist. Aşa arată sistemul medical românesc, comparat cu cele din alte ţări europene.
"Situaţia nu este foarte proastă", se spune despre sistemul public de sănătate din România în studiul Health Consumer Powerhouse, care realizează o analiză comparativă între mai multe ţări europene şi Canada. "România împarte cu mai mulţi dintre vecinii săi problema plăţilor neoficiale către medici. Din păcate, serviciile medicale de calitate obţinute prin această metodă nu sunt luate în considerare în acest studiu".
Calitatea serviciilor medicale din sistemul public clasează România pe locul 26 între cele 30 de ţări care au participat la acest studiu. Au fost luaţi în calcul mai mulţi indicatori, împărţiţi în patru categorii: drepturile pacienţilor, timpii de aşteptare, finalitatea actului medical, generozitatea sistemului public de sănătate şi industria farmaceutică. România a obţinut scorul maxim la numai şase indicatori dintr-un total de 27. Printre aceştia, dreptul la a doua opinie şi accesul la propiul dosar medical.
Printre indicatorii la care ţara noastră a obţinut cel mai mic punctaj se numără accesul la medicamente noi, rapiditatea cu care se introduc pe piaţă noi medicamente pentru cancer, gradul de compensare al medicamentelor eliberate pe bază de reţetă, dar şi transplantul de rinichi şi timpul de aşteptare pentru o scanare RMN.
Pentru mai multe informaţii, citiţi ediţia de joi a revistei Capital.
(14:52)