România, pe ultimul loc din Europa la vaccinare. Suntem în urma Ucrainei și a Bulgariei

Foto: Razvan Valcaneantu

Populația României se ferește de vaccinare, neținând cont de ceea ce implică aceasta. Într-un raport recent publicat de Comisia Europeană și OECD, „State of Health in the EU Cycle”, România este pe ultimul loc, cu un procent de numai 60% acoperire vaccinală pentru rujeolă și 80% acoperire vaccinală împotriva hepatitei B.

Raportul cuprinde date care se aplică anului 2023. În ceea ce privește vaccinarea împotriva acestor boli, Ungaria este singura națiune care a reușit să le vaccineze în întregime, urmată de Portugalia, Slovacia, Austria, Germania, Franța și Suedia.

România, pe ultimul loc în Europa la vaccinare

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeş din Capitală, prof. Dr. Simin-Aysel Florescu, prezintă situația extrem de gravă a României în ceea ce privește procentul de acoperire vaccinală.

De cele mai multe ori, în ciuda faptului că datele nu sunt prezentate în raportul oficial, avem o situație proastă în ceea ce privește procentul de vaccinare, precum și în ceea ce privește bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi tusea convulsivă.

„Suntem practic pe ultimul loc din Europa. Ne arată situaţia extrem de gravă pe care o avem din punct de vedere al acoperirii vaccinale şi care se traduce în viaţa de zi cu zi prin numărul extrem de mare de cazuri determinate de lipsa vaccinărilor, deci de cazuri de boli vaccinabile care apar şi deja ştim despre epidemia de rujeolă, care încă nu s-a stins, a mai scăzut dar nu s-a stins şi ştim despre toate celelalte boli care nu figurează, deocamdată, pe graficul Uniunii Europene.

Știm despre tuse convulsivă, probabil că la anul o să apărem acolo în toată splendoarea cu cazurile de tuse convulsivă, care este de asemenea o boală vaccinabilă cu vaccin prevăzut în programul naţional de imunizare al copilului şi asigurat de către stat gratuit, văd că există pe graficul UE şi vaccinarea împotriva hepatitei B, de asemenea foarte scăzută, un lucru inexplicabil având în vedere că România încă se mai menţine în zonele cu endemie moderată cel puţin de infecţie cu virus B, adică ar fi necesară vaccinarea”.

Gradul de vaccinare în anii 90 și acum

„Este o veste foarte proastă pe care o vedem concretizată în cifre şi grafice, practic noi suntem pe ultimul loc din România este conform acestui grafic al OCDE, pe ultimul loc din Europa ca vaccinare împotriva rujeolei şi hepatitei B, dar probabil că acelaşi ultim loc îl avem şi la restul de vaccinări ale copilăriei, deocamdată nu vedem cifrele dar ce vedem noi în viaţa de zi cu zi în spital, şi anume număr de cazuri din ce în ce mai mare din aceste boli vaccinabile, ne confirmă că pobabil că vom vedea şi la anul aceste boli pe grafic”, a mai explicat medicul.

În ceea ce privește gradul de vaccinare împotriva bolilor copilăriei, suntem departe de ținta ideală de 95%. Prof. dr. Simin-Aysel Florescu afirmă că atunci când a existat un nivel optim de acoperire vaccinală, bolile nu mai circulau.

„Din păcate, există un segment populaţional care consideră că dacă nu le mai vezi, nu mai există. Ele există”

«Problema constă în faptul că în momentul în care într-o ţară, într-un teritoriu, nivelul vaccinal ajunsese atât de bun cum era la noi imediat după 90 şi lumea, începând de la medici şi până la populaţie, nu mai vedea acele cazuri, au început să creadă că nu mai există, conform teoriei „Nu văd, deci nu există”.

Antivaxerii și răspândirea bolilor

Or, tocmai datorită faptului că exista un nivel al vaccinării foarte bun, acele cazuri nu mai existau, boala nu mai circula în comunitate.

Şi vorbim despre toate bolile copilăriei, bolile vaccinabile şi anume rujeolă, rubeolă, oreion, tuse convulsivă, difterie, tetanos, poliomielită, ca să vorbim despre câteva dintre cele mai importante boli vaccinabile. Datorită faptului că aveam un nivel bun de vaccinare, aceste boli nu mai circulau, nu le mai vedeam şi eram bucuroşi să nu le mai vedem.

Rujeola / Sursa foto: Prostockstudio | Dreamstime.com

Din păcate, există un segment populaţional care consideră că dacă nu le mai vezi, nu mai există. Ele există, din păcate ele există în diverse părţi ale lumii, ori în jurul nostru, ori mai departe, în zonele mai sărace care de regulă nu-şi pot asigura capacitatea de acoperire vaccinală şi de acolo pot ajunge oriunde în lume. Şi dacă ajung într-o zonă în care lumea nu se mai vaccinează pentru că, nu-i aşa, dacă nu o vedem, înseamnă că nu există boala şi devine din nou expusă la risc.

Pentru noi, medicii, este un lucru atât de logic şi de evident şi încercăm să explicăm pe înţelesul oamenior din comunităţile în care trăim pentru că, într-adevăr, bolile nu mai existau la noi, dar pentru că ne vaccinam», a declarat Dr. Aysel-Florescu.

Sute de cazuri de tuse convulsivă cauzate de lipsa de vaccinare

Spitalul Victor Babeş din Capitală a avut sute de cazuri de tuse convulsivă. Încă din toamnă, numărul acestor cazuri a crescut rapid. Tocmai din cauza lipsei de vaccinare pentru această boală, apar cazuri complicate.

Medicul a declarat: „Datorită campaniei de vaccinare nu mai vedem cazuri grave sau sechele, copiii trăiesc bine mersi și ajung sănătoși până la vârsta de adult. Dacă însă ne vom pierde memoria și vom considera că dacă nu mai vedem aceste cazuri, ele nu mai există, o vom lua de la capăt”, a adăugat medicul virusolog.

„Dacă scădem vaccinarea, bolile vor reapărea şi este ceea ce se întâmplă deja cu tusea convulsivă şi rujeola.

Sunt sute de cazuri de tuse convulsivă, începând de astă toamnă a crescut vertiginos numărul de cazuri de tuse convulsivă şi apar focare familiale de copii mai mici şi mai mari, care vin în grup, fratele mai mic cu fratele mai mare, cu fratele şi mai mare, cu mama, cu tata, vin cu toţii cu tuse convulsivă confirmată prin toate metodele cunoscute şi bineînţeles că niciunul dintre ei nu este vaccinat.

Tuse convulsivă /Sursa foto: Dreamstime.com

Din momentul în care ţările, rând pe rând, au inclus şi au demarat programe naţionale de imunizare a copiilor împotriva bolilor copilăriei, supravieţuirea copiilor a crescut şi chiar populaţia lumii a crescut vertiginos pentru că acest grup de risc care era cel mai expus, şi anume copiii sub 2 ani, au beneficiat de vaccinări din fragedă copilărie, de la naştere, şi în acest fel nu au mai făcut bolile respective, nu au mai murit de bolile respective şi nu au mai rămas cu sechele din cauza bolilor respective”, a mai spus medicul de la Victor Babeș.

Vaccinarea sistematică a determinat creşterea ratei de supravieţuire

„Pe de altă parte, pe vremuri, cu zeci sau sute de ani în urmă, ştim inclusiv din istoria poporului român, ca şi peste tot, că oamenii făceau foarte mulţi copii şi că din cei 10 copii pe care îi făcea o familie, trăiau 2, tocmai pentru că mureau din cauza acestor boli ale copilăriei. Mureau la vârsta de 1 an, 2, 3, făcând forme grave din bolile respective.

Acum lucrurile astea nu s-au mai întâmplat o lungă perioadă de timp pentru că a existat această campanie de vaccinare.

Datorită campaniei de vaccinare nu mai vedem cazuri grave, sechele, copiii trăiesc bine mersi şi ajung sănătoşi până la vârsta de adult.

Dacă însă ne vom pierde memoria şi vom considera că dacă nu mai vedem aceste cazuri, ele nu mai există, o vom lua de la capăt.

Singura boală eradicată cu adevărat este variola, restul de boli nu sunt eradicate prin vaccinare şi prin nicio altă metodă, nu s-a reuşit , singura metodă prin care se ţin în frâu este vaccinarea.

Ele au mai fost eliminate de ici de acolo, de pe nişte teritorii mai mici, prin vaccinare, dar dacă scade nivelul vaccinării, bolile vor reapărea acolo pentru că ele nu sunt eradicate, ele există în diverse locuri ale pământului şi pot reapărea oricând dacă se renunţă la vaccinare”, a declarat Prof. Dr. Simin-Aysel Florescu.

Hepatita B o problemă stringentă cu care se confruntă România

Ce se întâmplă în România cu vaccinarea împotriva hepatitei B? Nivelul nostru de acoperire vaccinală este de doar 80%, în loc de 95%, care este nivelul ideal. Pe măsură ce procentul de vaccinare începe să scadă, probabilitatea ca medicii să descopere cazuri cu care nu se mai întâlneau datorită vaccinării crește.

Într-adevăr am văzut că am început să scădem, noi avem nevoie, pentru majoritatea bolilor prevenibile prin vaccinare, de o acoperire vaccinală de 95%, ori în momentul în care nivelul de acoperire vaccinală scade, se creează acele premise astfel încât să poată să apară un grup populaţional care să permită răspândirea bolii.

Pentru hepatită B, lucrurile sunt un pic mai delicate, pentru că hepatita B nu este o boală care se transmite de exemplu prin intermediul picăturilor fluide, prin strănut, tuse şi aşa mai departe, este o boală care se transmite parenteral ( n.red - prin injecţii).

Test hepatita B / sursa foto: dreamstime.com

Avem un câştig extraordinar când, începând cu anul 1995, am început să vaccinăm copiii pe cohorte, adică toţi copiii care se năşteau în România la momentul respectiv, şi acest lucru a dus la dispariţia în primul rând a hepatitei acute fulminante a nou născutului, lucru care era posibil la copiii năcuţi din mame care aveau antigenul HBs pozitiv, şi în al doilea rând numărul de cazuri de ciroză hepatică, de hepatită cronică şi carcinom hepato-celular a scăzut foarte mult în populaţia vaccinată.

Practic, noi, în medicina de familie, mai întâlnim cazuri de ciroză hepatică produsă de virusul hepatitic B la pacienţii care nu au fost vaccinaţi anterior. Este un exemplu cât se poate de clar că vaccinarea practic a salvat aceste vieţi” a mai afirmat ea.

Coborârea nivelului de vaccinare pentru Hepatita B duce la ciroză

„Coborând nivelul de acoperire vaccinală, ne putem întoarce oarecum în trecut şi acei pacienţi pe care îi vedeam de multe ori pe stradă cu abdomen acut (batracian), foarte slăbiţi, la faţă, la membrele superioare şi inferioare, prezentau un lichid de ascită la nivel abdominal, fapt care permitea bombarea abdomenului şi aspectul de care vă spuneam, aceşti oameni îi vedeam pe stradă, acum sunt istorie, însă vom revedea astfel de situaţii cu atât mai mult cu cât calea de transmitere parenterală este utilizată de un număr destul de important de tineri care-şi tatuează diverse părţi ale corpului şi în acest fel se expun riscului de transmitere a virusului hepatitei B.

Este cât se poate de important pentru dumnealor să fie vaccinaţi astfel încât cel puţin această boală să poată să fie prevenită”, a afirmat Dr. Gindrovel Dumitra.