România figurează, de ieri, pe lista ţărilor în care a fost confirmat virusul gripei porcine, A/H1N1. Specialiştii de la Institutul „Cantacuzino”, din Bucureşti, au confirmat, ieri, prezenţa virusului la o femeie de 30 de ani, Liliana Cristea, venită de la New York la Bucureşti, alături de cei doi copii mai mici de patru ani. Astăzi, institutul a confirmat existenţa virusului şi la tatăl femeii şi la unul dintre copiii acesteia.
Cristea, tatăl său şi cei doi copii ai ei se află acum internaţi la Institutul Matei Balş.
Femeia a contactat virusul pe teritoriul Statelor Unite, iar înainte de a ajunge la „Matei Balş”, aceasta a mers pentru o consultaţie la o clinică privată din Capitală, MedLife. „Vorbea puţin stâlcit, cu un fel de accent, aşa că am întrebat-o de unde vine. În momentul în care mi-a spus că s-a întors de la New York, am luat decizia să o trimit la Institutul «Matei Balş»”, povesteşte medicul de familie Cristina Staicu, de la MedLife.
Femeia a insistat să fie examinată mai departe şi să îi aducă în spital şi pe cei doi copii, unul de 1 an şi celălalt de 3, dar medicul a refuzat-o şi a preferat să o trimită la „Matei Balş”. „Nu îi venea să creadă că ar putea avea aşa ceva. I-am explicat că este foarte periculos şi am insistat să se ducă la spital”, îşi aminteşte doctorul.
„Avea 38-39 grade Celsius”
Liliana Cristea a venit la „Matei Balş” cu maşina personală, fiind însoţită de cei doi băieţi ai ei şi de tatăl său, la care venise în vizită. „Femeia locuieşte în New York şi venise în Bucureşti pentru a-şi petrece va canţa alături de tatăl ei. Deşi era bolnavă, nu a renunţat la vizită pentru că plătise deja biletul de avion”, a spus medicul Adrian Streinu-Cercel. Încă de atunci, tatălui pacientei şi celor doi copii li s-au recoltat probe biologice. Rezultatele probelor recoltate Lilianei Cristea ar putea veni de la Londra mâine sau poimâine. „Am trimis probe la centrul de referinţă de la Londra. Cazul este confirmat 99%”, a precizat ieri, ministrul sănătăţii, dr. Ion Bazac.
Femeia a luat virusul gripal pe teritoriul SUA. „A dus boala pe picioare. La noi, la spital, a venit marţi seara. Avea febră, 38-39 de grade Celsius”, a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel.
Şapte zile, izolată acasă
Cât timp a fost internată la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Institutului „Matei Balş”, în condiţii de maximă securitate, alături de cei doi băieţi ai săi, femeia nu a primit tratament cu antivirale, deoarece boala era deja vindecată. „A făcut o formă uşoară de boală de care s-a vindecat”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.
Medicii care au îngrijit-o au purtat echipament special: halat, măşti şi ochelari de protecţie. Pentru siguranţă, medicii i-au spus pacientei să nu părăsească locuinţa timp de şapte zile.
La recomandarea specialiştilor, a început monitorizarea şi celor 93 de pasageri ai cursei Air France, alături de care românca a venit de la Paris. „Ne-am făcut datoria şi până acum au fost contactate 17 dintre aceste persoane”, a spus Molnar. Totodată, va fi investigat şi echipajul aeronavei care a făcut cursa respectivă.
PERICOL
Agresiv încă trei zile după vindecare
Virusul A/H1N1 este agresiv cu trei zile înainte de apariţia bolii şi la 3 zile după vindecare. „În aceste intervale se transmite uşor altora. După ce trece această perioadă, virusul nu mai este infecţios. Nu rămâne cantonat în organism, nu mai există la nivelul faringelui, aşadar dispare şi pericolul de a fi transmis mai departe”, completează epidemiologul Molnar Geza, consilier in Ministerul Sănătăţii. REACŢII ÎNTÂRZIATE
Măsuri „de ochii lumii”
Deşi premierul Emil Boc s-a lăudat, ieri, că guvernul a decis, încă de la finele lunii aprilie, ce măsuri de securitate vor fi luate la frontiere pentru a preveni răspândirea virusului A/H1N1 în România, nici unul dintre miniştri care ar fi trebuit să coordoneze instituirea acestor măsuri nu şi-au bătut capul cu asta.
Potrivit unor surse guvernamentale, poliţiştii de frontieră din aeroporturi au primit, cu doar trei săptămâni în urmă, dis poziţii să ia măsuri suplimentare - în special în cazul persoanelor care ajung în România din state în care a fost confirmată prezenţa virsului A/H1N1.
„Mergem pe mâna lor”
O dovadă a faptului că autorităţilor române nu prea le-a păsat de măsurile de securitate luate la intrarea în ţară e şi mărturia unei românce recent întoarse din Mexic, statul în care au apărut primele cazuri de gripă porcină.
„După ce la Mazatlan (Mexic) ni s-au controlat bagajele la sânge şi am completat un formular cum că NU suferim de simptomele prezentate (febră, ochi roşii, guturai, stări de ameţeală), iar la Mexico City ni s-a luat temperatura şi ne-au scanat cu un laser tot corpul, la Bucureşti controlul s-a petrecut în stil mioritic. Ne-au întrebat de unde venim şi dacă am fost controlaţi. Le-am răspuns că da şi ni s-a spus: «E, ar trebui să vă controlăm şi noi, dar mergem pe mâna lor»”, povesteşte tânăra.
Liliana Cristea a completat chestionarul la aeroport
Potrivit dispoziţiilor, „poliţiştii de frontieră au obligaţia să colaboreze cu personalul medical din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică, detaşat în punctele de trecere a frontierei, care trebuie să verifice starea de sănătate a celor care vin în România din zonele afectate”. Mai mult, cei care ajung în ţară din aceste zone trebuie să completeze, în punctele de trecere a frontierei, un chestionar în care să înscrie inclusiv adresa la care stau în România şi să precizeze dacă prezintă simptome de răceală sau gripă.
Un astfel de formular a completat, pe Aeroportul „Henri Coandă”, şi Liliana Cristea, românca depistată cu virusul. „Femeia a ajuns în ţară pe 23 mai, la ora 13.00, cu o aeronavă Air France, în care s-au mai aflat alţi 93 de pasageri. Era însoţită de cei doi fii ai săi. A fost consultată de medici şi a completat chestionarul ce a ajuns apoi la reprezentanţii MS. A părăsit aeroportul la ora 14.00”, au precizat surse din rândul autorităţilor de frontieră.
ALERTĂ DE GRADUL ZERO
În căutarea virusului care a panicat România
Prin curtea Institutului „Matei Balş” aleargă, dintr-o parte în alta, doctori şi asistente cu măşti pe faţă, iar asta îi face pe fotoreporterii adunaţi aici să tresară. Motivul: caută o femeie de 30 de ani, cu doi copii mici lângă ea, care să se îndrepte spre o maşină. Ştiu toţi ziariştii că azi e ziua externării şi poate singura ocazie de a da ochii cu primul român înfectat cu „faimosul” virus al gripei „porcine”.
Celelalte informaţii se bat cap în cap: vorbim ba despre o femeie brunetă şi înaltă, ba despre una roşcată şi mică de statură. Toţi jurnaliştii sunt încă la spital, deşi reprezentanţii unităţii medicale anunţaseră că pacienta a fost deja externată.
Se zice că ar fi vrut maximă confidenţialitate, iar spi talul i-a respectat dorinţa. Jur na liş tii ar fi şi ei de acord cu asta, dacă n-ar avea nevoie de preţioasa fotografie pentru ziarul de a doua zi.
Toţi sunt în aşteptare, pentru că anunţul medicilor ar putea fi făcut „la deruta adversarului”, aşa încât toate aparatele de fotografiat să dispară din zonă, iar externarea să fie făcută în linişte. Unii cred că şi conferinţa de presă a fost organizată doar pentru a aduna reporterii la un loc, cât femeia pă răseşte spitalul.
„Toată lumea să fie legitimată, cei de la presă trebuie să poarte câte un ecuson la gât. Deja e haos aici!”, îi explică o asistentă în vârstă uneia mai lipsite de experienţă. Vorbesc doar portarii, dar şi ei se contrazic. „Pe aici n-a ieşit nimeni, aş fi văzut. Am înţeles că o mai ţin până mâine”, zice unul dintre ei. Colegul său spune că ar fi părăsit spitalul.
Un singur lucru e sigur: subiectul zilei, gripa porcină, a trecut pe sub nasul jurnaliştilor. (Vlad Odobescu)
PRECAUŢIE
Amânaţi călătoriile în zonele de risc
Organizaţia Mondială a Sănătăţii va menţine deocamdată nivelul 5 de alertă. „Riscul ca acest virus să se extindă este permanent, dar sperăm că nu vor exista izbucniri epidemice continentale”, a declarat epidemiolgul Geza Molnar, consilier în cadrul Ministerului Sănătăţii. Ultimul nivel de alertă este 6, iar acesta se impune când virusul declanşează epidemii pe două continente.
Specialiştii vă îndeamnă să evitaţi călătoriile în SUA, Canada, Mexic, Japonia. În plus, ca să preveniţi îmbolnăvirile este bine să vă spălaţi des pe mâini, să folosiţi şerveţele când tuşiţi ori strănutaţi, să evitaţi strângerile de mână. Dacă aveţi febră, vă curge nasul, tuşiţi, aveţi dureri musculare, prezentaţi-vă de urgenţă la medic, preferabil într-o secţie de boli infecţioase.
DOTĂRI
Spitalele, pregătite să primească suspecţi
Bolnavii care prezintă semne de infecţie cu virusul A/H1N1 ar trebui să se prezinte la cel mai apropiat spital de boli infecţioase sau într-o unitate me dicală unde se află asemenea secţii. Tratamente specifice cu antivirale au fost trimise prioritar către cele nouă spitale de boli infecţioase din ţară:
- Instititul „Matei Balş” - Bucureşti;
- Spitalul „Victor Babeş” - Bucureşti;
- Spitalul de Boli Infecţioase Cluj;
- Spitalul „Victor Babeş” - Timişoara;
- Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Craiova;
- Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi;
- Spitalul de Boli Infecţioase Braşov;
- Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa;
- Secţia de boli infecţioase a spitalului judeţean din Târgu-Mureş.
PROGRESIE GLOBALĂ
Peste 13.000 de bolnavi şi 95 de morţi în aproape 50 de ţări
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat ieri-dimineaţă, înaintea anunţului autorităţilor de la Bucureşti, existenţa a 13.398 de cazuri de contaminare cu virusul H1N1, în 48 de ţări, şi 95 de decese.
Guvernul din Singapore a confirmat ieri apariţia primului caz de îmbolnăvire cu virusul gripei porcine, iar executivul din Filipine a anunţat încă patru cazuri, ceea ce ridică numărul total al bolnavilor din această ţară la şase, transmite Reuters. În Europa, Grecia a confirmat marţi seară un al doilea caz de contaminare, bolnavul fiind un tânăr întors recent din Marea Britanie.
Pe de altă parte, numărul vizitelor la medic în urma unor simptome asemănătoare celor ale gripei porcine a scăzut în Statele Unite, scrie „Wall Street Journal”, citat de Mediafax.
Îmbunătăţirea vremii reduce ritmul răspândirii bolilor respiratorii, însă datele preliminare s-ar putea schimba pe măsură ce statele trimit noi informaţii autorităţilor centrale. În ultimele săptămâni, cele mai multe virusuri gripale identificate în SUA au fost de tip H1N1. (Dan Stancu) ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12:25.