Aurul se întoarce în România. Este oficial. Parlamentul a adoptat proiectul de lege iniţiat de Dragnea

Aurul se întoarce în România. Este oficial. Parlamentul a adoptat proiectul de lege iniţiat de Dragnea

Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind Statutul Băncii Naţionale a României, care prevede repatrierea ân proporţie de 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Proiectul a fos adoptat cu 165 voturi „pentru”, 90 de voturi „împotrivă şi trei abţineri.

Referitor la această temă, în care au existat zvonuri că împotriva acestui proiect se opune Mugur Isărescu, Dragnea a afirmat  că nu l-a auzit niciodată pe acesta contestând acest proiect, potrivit agerpres.ro

„Eu nu l-am auzit niciodată pe Mugur Isărescu contestând acest proiect. Sunt consilieri de la BNR care de-a lungul timpului au spus foarte multe prostii, au spus foarte multe minciuni, propovăduiau că în România nu va funcţiona programul de guvernare al nostru şi s-au înşelat. Când eu o să văd o poziţie oficială BNR exprimată de guvernator atunci vă rog să mă întrebaţi. Este un proiect de lege pe care îl susţin", a declarat Liviu Dragnea, miercuri, la Parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, întrebat dacă Guvernul a transmis un punct de vedere la acest proiect, preşedintele PSD a afirmat: "Vă rog să întrebaţi Guvernul, care este foarte prolific la puncte de vedere".

Comisia de Buget a votat şi un amendament la proiectul legislativ prin care, în caz de situaţie de criză care ar pune în pericol stabilitatea monetară, ţinta de inflaţie sau politicile macroeconomice, BNR informează Parlamentul şi Guvernul în cel mult 20 de zile.

Raportul de admitere al Comisiei pentru buget va fi votat luni de Senat.

Deputatul PNL Pavel Popescu a anunţat că liberalii vor contesta acest proiect la CCR, iar liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a precizat, la dezbateri, că deputaţi Uniunii votează împotrivă.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaţionale ale ţării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeaşi din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.