Potrivit lui Lotta Edholm, de la Primăria Stockholm, şi Erik Scheller, candidat în alegerile pentru PE, majoritatea celor care cerşesc pe străzile Suediei sunt romi de origine română.

Efort financiar

„A venit vremea ca facturile să ajungă acolo unde le este locul”, au scris cei doi oameni politici în paginile de opinie ale ziarului Dagens Nyheter, conform  thelocal.se., citat de yahoo.news. Membrii Partidului Liberal suedez (Folkpartiet) sunt de părere că anumite ţări din Uniunea Europeană, printre care şi România, nu depun suficient efort pentru a avea grijă de cetăţenii mai săraci, fapt care a dus la o migraţie a sărăciei şi, implicit, la un efort financiar mai mare din partea ţărilor mai bogate.

Cel mai şocant

„Stockholmul nu mai este alcătuit din oraş şi suburbii, ci din oraş, suburbii şi tabere”, subliniază Edholm şi Scheller, în ediţia de marţi a publicaţiei suedeze „Frigul din spatele pereţilor făcuţi din pungi de plastic, zăpada topită în loc de apă curentă şi găleţile de plastic pentru deşeuri compun o viaţă care nouă, celor care avem un acoperiş deasupra capului şi apă caldă la robinet, ne pare de netolerat”, spun oamenii politici. Cel mai şocant este însă pentru ei faptul că există persoane care preferă o astfel de viaţă în locul celei pe care o au în ţara de origine.

Politicienii liberali susţin că 9 din 10 cerşetori din Suedia sunt romi de origine română, care încearcă să scape de sărăcie şi de discriminare, subliniind că România nu face suficient pentru ei. „Cred că se pot găsi bani pentru aşa ceva în bugetul României”, a declarat Scheller pentru presa locală, precizând, de asemenea, că ţara noastră foloseşte în prezent doar 20% din fondul social alocat de UE.

Te-ar putea interesa și: