Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Privatizarea Democrației din România de către oligarhii postdecembriști

12-11/ion_cristoiu_01-465x390
Autor: | | 47 Comentarii | 2463 Vizualizari

Mesajul public transmis românilor prin Depoziţia Victoriei Nuland, adjunct al secretarului de stat al SUA, în faţa puternicei Comisii senatoriale de politică externă a Congresului american, n-a avut ecoul aşteptat (e vorba totuşi de un Mesaj venit de la liderul Alianţei din care face parte şi ţara noastră) poate şi pentru că el a fost văzut doar ca un nou îndemn de a continua lupta împotriva corupţiei.

Lupta împotriva corupţiei e însă o exigenţă formulată de cancelariile occidentale sub diferite formule – de la declaraţii la nivel înalt pînă la binecuvîntarea neobosită a DNA şi a ANI - atît de des în ultimii ani și cu atît de slabă eficiență la alegătorul român, rob al țuicii electorale și al găleții cu mălai, încît politicienii şi jurnaliştii noştri o tratează deja ca un tic, ca o hachiţă, ca o ciudăţenie a Occidentalilor. Prin urmare, mesajele vizînd stîrpirea corupţiei sînt fie trecute cu vedere, mai ceva decît un susur adormitor, fie sfidate public, făţiş, cum face premierul Victor Ponta.

O lectură atentă a Depoziţiei ne dezvăluie însă că Mesajul dat de americani nu se mai rezumă la denunţarea corupţiei cancerigene, ci se referă la o realitate din Est – şi, evident, din România – văzută de America, de Occident, ca neliniştitoare:

Privatizarea democraţiei.

Spune la un moment dat Victoria Nuland în Depoziţia sa:

„Criza Ucraineană evidenţiază o altă provocare profundă şi în creştere în spaţiul Euroatlantic. Protestatarii Maidan au avut mai multe plîngeri. Dar una dintre cele mai stimulative de-a lungul Ucrainei a fost corupţia omniprezentă care a impregnat pentru prea mult timp fiecare aspect al politicii, al economiei şi al structurilor sociale ucrainene. Şi, aşa cum Secretarul de Stat Kerry a subliniat la Conferinţa de Securitate de la München, observăm acum o tendinţă similară îngrijorătoare în prea multe părţi din Europa de Est şi Balcani «unde aspiraţiile cetăţenilor sînt... călcate în picioare de interese corupte, oligarhice» ce «îşi utilizează banii şi influenţa pentru a înăbuşi opoziţia politică şi dizidentă, pentru a cumpăra politicieni şi mass-media şi de a slăbi independenţa judiciară şi drepturile organizaţiilor non-guvernamentale»“.

Din cîte se vede, Victoria Nuland îl citează aici pe Jonh Kerry, secretarul de stat al SUA, care a lansat întîia oară în spaţiul transatlantic, cu prilejul Conferinţei de Securitate de la München, din 1 februarie 2014, teza ameninţării la adresa Securităţii SUA, a Securităţii a ceea ce se numeşte Comunitatea transatlantică, întruchipate de Privatizarea democraţiei de către oligarhi.

Înaintea momentului din Congresul american, petrecut în 10 aprilie 2014, un Mesaj public asemănător au transmis americanii prin Raportul Departamentului de Stat al SUA privind România:

„Politicieni şi persoane cu legături strînse cu politicieni şi grupuri politice deţin sau indirect controlează numeroase zone din mass-media la nivel naţional şi local“.

Nu e prea greu de sesizat că înscrierea fenomenului numit Privatizarea democraţiei în România şi în Est printre provocările vizînd Securitatea transatlantică s-a petrecut o dată cu declanşarea Crizei ucrainene. Americanilor, occidentalilor le-a fost limpede că nebunia care a cuprins Ucraina şi-a avut cauza în Privatizarea democraţiei de către oligarhi. Altfel spus, instituţiile tipice democraţiei - presa liberă, ONG-urile, partidele politice, Justiţia, alegerile - au fost cumpărate de către oligarhi care le folosesc în interesele lor criminale.

Cu doi ani în urmă, în 6 decembrie 2012, 2012, la întîlnirea de la Dublin cu liderii unor ONG-uri din ţările membre OSCE, fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton, invoca ”semnale nefericite privind regresul democraţiei în Ungaria şi provocări pentru procesele constituţionale din România”.

Aşadar, încă de acum doi ani, plecînd de la abuzurile comise de Victor Orban în Ungaria şi de lovitura de stat care a fost suspendarea lui Traian Băsescu în România, administraţia Obama sesiza un fenomen la care Occidentul nu s-ar fi aşteptat:

După douăzeci de ani de la prăbuşirea comunismului în multe ţări din Est şi din Balcani, se constată un regres al realităţilor democratice.

Normal ar fi fost să se petreacă un progres.

Pe cine sa NU sarbatorim de Florii! GRESEALA pe care o fac romanii in aceasta zi

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI