Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Traian Băsescu a ajuns personaj de roman!

13-02/cristoiu_01-465x390
Autor: | | 100 Comentarii | 7565 Vizualizari

Luînd seamă la avertismentele din prefaţa filmelor polițiste de la Hollywood, Mihai Tatulici îşi blindează romanul său politic "Distrugătorul Speranţa sau povestea unui marinar deştept şi cu noroc", apărut recent la editura Curtea veche, cu precizarea: "Orice asemănare cu personaje sau situaţii din viaţa reală este pur şi simplu întîmplătoare".

Ca şi în cazul producţiilor de la Hollywood, avertismentul ţine mai degrabă de incitarea comercială decît de scrupulele de autor.

Coperta înfăţişează, chiar dacă sub forma unei caricaturi, un marinar ale cărui trăsături trimit fără discuţie la un personaj real:

Traian Băsescu.

Deşi, ţara în care se petrece acţiunea e Românika şi nu România, un ins ca mine, iniţiat în ţesătura politică postdecembristă, recunoaşte uşor în personajul Decebal Spulber pe Traian Băsescu şi în toate celelalte personaje de roman, personaje reale, cu care Traian Băsescu a intrat în contact sau, deseori în război:

De la Adriana Săftoiu pînă la Teodor Stolojan.

Din această cauză mi-e greu (am mărturisit asta la ceremonia de lansare a cărţii, la Librăria Dalles) să întreprind o analiză a cărţii în postura de critic literar.

Neputincios a mă detaşa de persoanele şi întîmplările reale din romanul lui Mihai Tatulici, voi scrie despre Traian Băsescu – personaj de roman.

Avertismentul cu „orice asemănare“, întîlnit şi în prefaţa filmelor hollywoodiene, e asemenea unei rochii de muselină îmbrăcată de o tipă ca să nu se spună c-a ieşit goală pe Corso.

Că vrea sau nu autorul, personajele sînt reale, în frunte cu Decebal Spulber, uşor de recunoscut a fi Traian Băsescu.

Mihai Tatulici îi urmăreşte destinul sub forma unei poveşti despre „un marinar deştept şi cu noroc“.

Aşa cum ne avertizează în Prefaţă, sînt convocate în carte multe întîmplări ştiute deja sau doar zvonite despre Traian Băsescu:

De la proiectarea sa în prim planul României postdecembriste de către Securitate, pînă la dependenţa de Marele Licurici.

Nu ştiu cum vor citi alţii personajul Decebal Spulber.

Pe anticomuniştii contracost poate îi va indigna.

Pe cuconiţele delicate (pînă la un punct, cel de la care porneşte interesul lor năprasnic) le va oripila.

Mie însă, dacă Decebal Spulber e Traian Băsescu, lectura cărţii n-a făcut decît să-mi confirme o intuiţie mai veche, schiţată în conştiinţă din cele cîteva întîlniri profesionale cu Traian Băsescu.

Aşa cum îl dezvăluie cartea, Traian Băsescu are un mare merit, de excepţie aş spune, în România tranzacţionistă, dar şi în România boierilor fanarioţi:

Nu e un ciocoi!

Un ciocoi e un tip care, ajuns într-o ştăbie sau de la un cont în bancă în sus, uită de unde a plecat.

Dacă e ştab, îi tratează pe cei din jur ca pe nişte servitori.

Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI