Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Tradiția PSD-istă a Măsurilor cu dedicație în timp și spațiu
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Tradiția PSD-istă a Măsurilor cu dedicație în timp și spațiu

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Tradiția PSD-istă a Măsurilor cu dedicație în timp și spațiu

De cum a ieşit din ţeasta lui Liviu Dragnea, ca averile penale din jefuirea ţării, iniţiativa unei Ordonanţe de urgenţă prin care să fie suspendate, timp de două săptămîni, două articole din Legea 393/2004, zisă şi a Statutului aleşilor locali, mi-am exprimat pe cristoiublog.ro stupefacția faţă de ceea ce eu am numit o premieră chiar şi-n cazul unei ţări echivalente cu un atol din Oceanul Pacific:

Abrogarea articolului 9, aliniat 2, literele h.1 şi g.1 şi a articolului 15, aliniat 2, litera g.1, cu păstrarea restului articolelor în vigoare, pentru două săptămîni, timp în care PSD, PC, UNPR şi PLR vor reuşi să racoleze în masă primari de-ai Opoziţiei.

Politicienii şi jurnaliştii care au denunţat această iniţiativă, născută prin cezariană din insul baronului local Liviu Dragnea, clocită însă  de mintea de golănaş a lui Victor Ponta, s-au concentrat pe efectele sale nocive în planul migraţiei politice.

Aşa cum am scris şi am spus, ticăloşia Ordonanţei puse la rumenit în cuptoarele PSD nu constă atît în înlesnirea migraţiei politice a aleşilor locali, cît mai ales în practica Măsurii cu dedicaţie.

Prin şantaj, PSD, PC, UNPR şi PLR au convins primari şi consilieri PDL şi PNL (de aceste partide e vorba, şi nu de PMP) să se înscrie în PSD.

Primarii şi consilierii respectivi nu pot pleca din partidul lor cîtă vreme Legea Statutului aleşilor locali stipulează că-n aceste condiţii îşi pierd automat funcţiile:

„Art. 9 – (2) Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri:

(…)

h1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales;

(…)

21) Cazul prevăzut la alin. (2) lit. h1) se aplică şi viceprimarului.

Art. 15. – (2) Calitatea de primar încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri:

(…)

g1) pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales“.

Poate că unii consilieri şi primari locali, seduși de Programul politic al Coaliției de Guvernare  și orbiți de Astrul politic numit Victor Ponta, ar fi dispuşi să se înscrie într-unul din partidele patronate de premier şi dacă-şi pierd funcţiile.

PSD, PC, UNPR, PLR n-au nevoie însă de militanţi.

Ele au nevoie, pentru a-i asigura lui Victor Ponta 40% din voturi, de consilieri şi de primari.

În consecinţă, pentru ca respectivii să treacă şi cu funcţiile la Coaliţia de Guvernare, nu numai cu sufletul, Victor Ponta pune la cale abrogarea celor două articole pentru doar două săptămîni.

De ce pentru doar două săptămîni?

De ce nu pentru totdeauna, printr-o Ordonanţă de Urgenţă care abrogă pur şi simplu cele două articole?

Dintr-un motiv simplu şi care demască banditismul iniţiativei:

Primarii aduşi în PSD, UNPR, PC şi PLR  prin momire cu fondurile guvernamentale sau prin forță, ar putea să vrea la un moment dat să se întoarcă la partidele lor, dezamăgiţi de ce li s-a oferit sau ce nu li s-a oferit.

Dacă articolele ar fi abrogate pentru totdeauna, primarii s-ar întoarce la partidele lor.

Cum însă fereastra de oportunitate pentru migrare e doar de două săptămîni, o dată aduși în ţarcul Coaliţiei de Guvernare, primarii şi consilierii nu mai pot ieşi.

Porţile s-au trîntit.

Cheile s-au învîrtit în broască.

Şmecheria asta m-a făcut să scriu că e o premieră postdecembristă.

Băgînd de seamă uluirea mea, un cunoscut cu o memorie mai ageră m-a sunat pentru a-mi atrage atenţia că iniţiativa nu e o noutate absolută în istoria regimurilor PSD.

Noutatea e dată de materia asupra căreia se exersează şmecheria:

Politica.

De-a lungul anilor postdecembrişti, regimurile PSD au cultivat cu brio Ordonanţe, Hotărîri sau chiar Legi valabile pentru o scurtă perioadă de timp.

Au fost cazuri cînd un guşter PSD-ist avea la graniţă un tren de castraveți.

Pentru el, regimul PSD dădea o Ordonanţă sau chiar Lege potrivit căreia, timp de cîteva ore, cît avea nevoie să treacă graniţa trenul de castraveți, castraveții nu se vămuiesc, fiind declarați produs strategic.

Măsura era valabilă de la ora x la ora y.

Castraveții  guşterului PSD-ist cu un preţ de cost mult mai mic (fusese scutit de taxe), rupeau piaţa, în timp ce castraveții celorlalți,  importanți în afara ferestrei de oportunitate și prin asta vămuiţi, zăceau în depozite.

Inițiativa  anunțată de Guvernul Ponta a fost etichetată de adversari drept o ticăloșie PSD-istă.

Să mă ierte distinșii, dar cînd e vorba de  o ticăloșie, formularea O ticăloșie PSD-istă e un pleoansm.

E ca și cum am ai spune un bandit a dat o lovitură banditească.

Inițiativa e pur și simplu un PSD-ism.