Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Statul de drept american pune CIA pe coji de nucă!
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Statul de drept american pune CIA pe coji de nucă!

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Statul de drept american pune CIA pe coji de nucă!

Marți, 9 decembrie 2014, în Statele Unite ale Americii s-a dat publicității un document de 525 de pagini, autorizat spre declasificare, pe 3 decembrie 2014, de președintele Barack Obama, purtînd titlul: Committeee Study of the Central Intelligence Agency’s Detention and Interogation Program. Findings and Conclusions. Executive Summary.

E vorba, așa cum se vede din titlu, de concluziile și rezumatul unui Raport mai amplu (6700 de pagini, 30000 de note) realizat de Senate Committee on Intelligence (Comisia de control parlamentar a Serviciilor secrete americane, înființată în 1975, după constatarea că Agenția Centrală de Investigații (CIA) o luase razna, riscînd să se transforme în Poliție Politică), la capătul unei investigații de trei ani – între 2009 și 2012 – în care s-au cercetat, printre altele, 6,2 milioane de pagini de documente și fotografii. Raportul a fost aprobat de Comisie pe 13 decembrie 2012. Ca urmare a intervenției CIA, care a cerut timp pentru o anchetă proprie, abia în 3 aprilie 2014 s-a votat publicarea unui rezumat. Faptul presupunînd declasificarea, între Senat și Casa Albă s-au purtat negocieri dure pentru eliminarea din textul dat publicității a unor informații sensibile.

În fine, pe 3 decembrie 2014, Casa Albă a autorizat publicarea Rezumatului.

În 2002, președintele George W. Bush aproba în secret, ca pe o Operațiune clandestină, Programul de detenție și interogare al CIA pentru a obține informații despre teroriștii Al Qaida. Era după 11 septembrie 2001. Americanii voiau să știe că Atentate precum cel din 11 septembrie 2001 nu se vor mai repeta. Pentru obținerea acestor informații, CIA pretinde că are nevoie de autorizarea prezidențială a unui Program special de detenție și interogare.

De ce?

Pentru că Legea americană interzice tortura pe teritoriul Americii.

Or CIA socotise că va obține informații prețioase de la cei capturați apelînd la mijloace aflate la limita legii.

Un astfel mijloc l-a constituit născocirea așa-ziselor închisori CIA din țări precum România.

Legea americană interzice tortura pe teritoriul american. Nu însă și pe teritoriul românesc. Prizonierul era adus de CIA pe un aeroport românesc. Aici era dat jos, vîrît într-o casă conspirativă a SRI și torturat pînă-l lua dracu’.

CIA nu putea fi acuzată că încălca Legea.

Mijloacele ilegale erau aplicate pe teritoriul altui stat!

În plus, într-o țară precum România, cu o presă plină de ofițeri acoperiți, cu ziare și televiziuni finanțate de SRI, cu o Comisie parlamentară de control al Serviciilor alcătuită din colaboratori ai Serviciilor, cine să-și pună întrebarea dacă e bine ca ofițerii CIA să practice tortura pe teritoriul nostru?

Mijloacele de tortură fizică și psihică folosite de CIA sînt cunoscute.

În 1997 și, ulterior, în 2014, la solicitarea presei, CIA a desecretizat documentul de 147 de pagini The CIA's Secret Manual on Coercive Questioning.

Intitulat oficial KURBAK, Counter-intelligence Interrogation, july 1963, manualul (despre care am scris, pentru că l-am studiat cu creionul în mînă), oferă toate amănuntele despre mijloacele ilegale folosite de CIA în interogatorii.

Programul secret, justificat prin Lupta împotriva terorismului, a ajuns la urechile presei americane.

Presa americană, prin naștere apărătoare a valorilor democratice, a tresărit indignată și ca urmare a campaniei de presă, în 2009, Comisia Senatorială de Control al Serviciilor Secrete americane, condusă de Dianne Feinstein, una dintre cele mai puternice persoane din SUA, a declanșat o investigație asupra acestui Program.

Rezultatul acestei investigații?

Raportul de 6.700 de pagini.

Un Raport care a fost obstrucționat de CIA cît s-a putut.

Ce spune Raportul?

Că acest Program nu numai că a încălcat Legile SUA, dar mai mult, că n-a fost eficient în privința informațiilor obținute.

Adevăr simplu.

Tortura fizică și psihică produce automat minciuni și nu adevăruri.

CIA a pretins că prin acest Program ar fi obținut informații vitale cum ar fi, de exemplu, locația lui Bin Laden.

Raportul demonstrează că Agenția a mințit.

Informația crucială a fost obținută de bună voie de la cineva din Pakistan.

Mult mai grav, Raportul acuză CIA c-a mințit poporul american, Congresul, opinia publică prezentînd Programul mult mai eficient decît e și ascunzînd gravele ilegalități din desfășurarea lui.

Pentru ceilalți pămînteni, publicarea Raportului a fost un prilej de uluire împinsă pînă la cruceală (fiecare practicînd cruceala religiei sale).

De ce prilej de uluire?

Pentru că multe țări de pe glob, inclusiv România, văd în America modelul de democrație pe care e musai să-l urmeze dacă vor ca locuitorii lor să trăiască la fel de bine ca americanii.

Numai că multe țări de pe glob, inclusiv România, nu înțeleg că democrația americană înseamnă înainte de toate existența unor instituții – Parlament, Presă, Societate civilă – prin care drepturile individuale sunt apărate în fața instituțiilor de forță ale statului – Serviciile Secrete,  Poliția, Jandarmeria,  Parchetul.

Și din această neînțelegere s-a ivit uluirea.

Programul a fost autorizat în numele Luptei împotriva terorismului.

Ceilalți pămînteni se întreabă:

Cum adică, Senatul SUA pune CIA pe coji de nucă, pentru c-a folosit mijloace ilegale împotriva unor teroriști?

Răspunsul îl dă Barack Obama:

Președintele american a arătat că America nu-și poate permite încălcarea valorilor și principiilor sale în lupta împotriva terorismului.

Dacă folosim aceleași mijloace ca și dușmanii noștri, prin ce ne mai deosebim de ei?

Concluzia momentului din SUA pentru așa zisa democrație de la noi:

Nici un scop nu justifică mijloacele.

Nici o luptă, oricît de necesară ar fi, nu justifică mijloacele ilegale folosite de ea.

Nici măcar Lupta împotriva Corupției!