Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Prin unul dintre acele evenimente zise în Istoria poporului român drept expresia norocului chior, democrația din România fost salvată!
ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Prin unul dintre acele evenimente zise în Istoria poporului român drept expresia norocului chior, democrația din România fost salvată!

ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Prin unul dintre acele evenimente zise în Istoria poporului român drept expresia norocului chior, democrația din România fost salvată!

Destrămarea USL – eveniment cu pricini logice şi nu întîmplătoare – cum cred unii care nu știu de tata moșu Marx, a împărţit pe comentatori în două tabere distincte, definite după simpatia faţă de PSD sau faţă de PNL. Fanii PSD s-au năpustit să acuze PNL de prăbuşirea hardughiei politico-electorale. Adepţii PNL au arătat cu degetul spre PSD.

Şi unii şi ceilalţi au creat astfel imaginea unui moment apocaliptic pentru România. Au fost invocate, chiar dacă din planul lui Ce-ar fi fost dacă.., lucrurile mari pe care le-ar fi putut face USL pentru ţară, lucruri care, iată, prin destrămare, nu vor mai putea fi făcute. Eu însă atît pe cristoiublog.ro, cît şi pe Realitatea TV (marţi seara, cînd decizia PNL fusese luată deja), am salutat ruperea USL ca un moment istoric benefic pentru România, comparînd evenimentul, inclusiv prin rezonanţa sa națională, cu Ruperea Frontului, din 1992.
Multor cititori şi telespectatori, dar şi multor jurnalişti, sintagma Ruperea Frontului nu le spune nimic, dacă mă gîndesc că primii ani postdecembrişti sînt deja Arhivă. Prin Ruperea Frontului, moment pe care Slavă Domnului! l-am trăit şi l-am încuraja ca director la Expres Magazin, se înţelege Convenţia naţională a Frontului Salvării Naţionale din zilele de 27-29 martie 1992. Ca urmare a unei tensiuni mai vechi dintre gruparea Petre Roman şi Gruparea Ion Iliescu, Convenţia a consfinţit Ruperea FSN (a Frontului) în două partide: FSN-ul, condus de Petre Roman, devenit ulterior Partidul Democrat, şi Frontul Democratic al Salvării Naţionale, condus de Ion Iliescu, devenit ulterior PDSR şi, fireşte, PSD. Cum arată scena politică din România pînă la ruperea Frontului? Groaznic! Alegerile din 20 mai 1990 aduseseră Mamutului numit Frontul Salvării Naţionale o victorie cu un scor incredibil: 66,31% la Camera Deputaţilor şi 67,02% la Senat. Un singur partid, FSN, avea 263 de deputaţi din 395 şi 91 de senatori din 118. Opoziţia, întruchipată de partidele istorice PNŢCD şi PNL ieșise zdrobită.
PNL obținuse 6,41% la Camera Deputaților și 7,06% la Senat. Celălalt partid de Opoziție, PNȚCD, dobîndise un scor de 2,56% la Camera Deputaților și unul de 2,50% la Senat. Alegerile locale din 9 și 23 februarie 1992 aduseseră un spor de capital electoral Opoziţiei (PNL, mai ales), insuficient însă pentru a echilibra cît de cît raportul Putere-Opoziţie. Presa are în mînă FSN, prin Adevărul, Tineretul liber, Dimineaţa, TVR, Radioul Public. Monstrul numit FSN călca totul în picioare. Opoziţia din stradă, sleită după sforţările din 1990, se reducea la zero. În aceste condiţii, ruperea Frontului a însemnat o reechilibrare a scenei politice. Majoritatea FSN-istă s-a rupt în două. 125 de parlamentari din 354 au trecut la FDSN. L-au urmat pe Ion Iliescu şi 5 miniştri şi 18 prefecţi. Brusc, Gigantul politic, s-a înjumătățit. Și chiar dacă teoretic FSN-ul lui Petre Roman a rămas la Putere, prin politica sa pro-occidentală, o parte a fostului Front, întruchipată de viitorul PD, vota alături de Opoziția istorică. În 27 septembrie 1992, alegerile au fost cîştigate de FDSN, continuatorul Mamutului FSN. Da, dar doar cu 27,71% la Camera Deputaților și 28,29 %, la Senat. Opoziția, întruchipată de CDR obține 20%, iar cea reprezentată de FSN, 10%. Prin comparație cu scrutinul din 20 mai 1990, alegerile din 27 septembrie 1992 consfințesc echilibrarea salutară a scenei noastre politice. Monstrul din 1990 se vede obligat la o veritabilă echilibristică de alianțe pentru a face un Guvern.
Anii 1992-1996 sunt dominați de strădania FDSN de a face față hachițelor unor aliați precum România Mare, PDAR. FSN-ul lui Petre Roman a intrat în Opoziţie, alăturîndu-se PNŢCD şi PNL. E lesne de înțeles cum ar fi arătat România de azi dacă, în martie1992, n-avea loc unul dintre acele evenimente salvatoare pentru o țară: Ruperea Frontului. Culmea e că la vremea respectivă am salutat în scris acest moment ca benefic pentru democrație, în timp ce mulți alți comentatori îl boceau. Multe note unesc USL de FSN, fie şi dacă ne gîndim la procentajul de 68% obţinut de USL la scrutinul din 9 decembrie 2012.
Destrămarea USL aduce în Opoziţie un partid de forţa PNL. Incredibilul Mamut ( a existat în România lui 2013 și nu în Belarus!) s-a înjumătățit. Spun asta considerînd USD continuatorul USL, un fel de FDSN din 1992 Raporturile de forţe din Parlament, din viaţa politică se echilibrează în chip democratic. Însemnătatea istorică a ruperii USL nu poate fi înţeleasă fără precizarea că majoritatea de aproape70% dobîndită de USL în ultimul timp stîrnea în cancelariile Marilor Puteri o neliniște la fel de mare ca și cea provocată de Regimul Ianukovici la Kiev. De aceea, înclin să cred c, dacă n-au stimulat Ruperea USL, Marile Puteri occidentale măcar au salutat în sinea lor momentul istoric de la București. Marți, 25 februarie 201, prin unul dintre acele evenimente zise în Istoria poporului român drept expresia norocului chior, democrația din România fost salvată.
Citeşte şi:

 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Ultima Cuvîntare a lui Victor Ponta pe post de Nicolae Ceaușescu al USL
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. USL – o Coaliție Măreață a cărei soartă stă într-un fleac: acceptarea lui Iohannis de către Victor Ponta
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Descinși la București din feudele lor, baronii PSD au încuviințat ruperea USL
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta o apără pe Mariana Cîmpeanu din PNL ca pe un penal din PSD
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Să nu ne smiorcăim cu Crin Antonescu!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum vrea să stea pe sîrmă Crin Antonescu fie și în patru labe
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PNL abia aşteaptă să fie călcat în picioare de PSD!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum a eșuat Traian Băsescu în încercarea de a redeveni Președintele României
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Dacă USL va supraviețui Crizei, PSD și PNL vor folosi guvernarea pentru a se cotonogi reciproc
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Numai în Opoziție Crin Antonescu ar fi credibil în apărarea statului de drept
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. USL nu s-a rupt! Doar s-a crăpat și mai tare!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Liderii PSD au dreptate în cazul Iohannis
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Klaus Iohannis- sula înfiptă de Crin Antonescu în coasta lui Victor Ponta?

TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:
Ponta va deveni istorie după noiembrie 2014

ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Ultima Cuvîntare a lui Victor Ponta pe post de Nicolae Ceaușescu al USL

Rusia a mobilizat nave şi trupe speciale pentru o intervenţie în Crimeea

TOP 3 ARTICOLE POPULARE:

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Astăzi sunt avantajate zodiile…
MISTERIOASA Indila, noua revelaţie a muzicii. Se spune că vocea ei îţi rămâne în minte CA UN DROG / VIDEO
Ea înţelege doar câteva cuvinte, el vorbeşte greu. Povestea FULGERĂTOARE de dragoste dintre o britanică şi un BARMAN turc

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News