Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O Cruciadă în care Traian Băsescu e singur, dar mai ales neputincios
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O Cruciadă în care Traian Băsescu e singur, dar mai ales neputincios

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O Cruciadă în care Traian Băsescu e singur, dar mai ales neputincios

Întors acasă după interviul cu Traian Băsescu de la B1tv, m-am apucat de scris pe cristoiublog.ro, supus normei – autoimpuse în urmă cu an și ceva – de a nu lăsa să treacă o zi fără un comentariu. Spre surprinderea cititorilor mei, mărturisită și de postările la text, n-am scris despre interviu, ci despre cele 10 zile de Paști pe care și le-a luat primul Bugetar al Țării, Klaus Iohannis, de parcă Structurile i-ar fi făcut cadou Președinția ca odihnă de lux după munca depusă ca primar al Sibiului.

De ce n-am scris despre interviu?

Pentru că, ajuns acasă destul de tîrziu (am stat de vorbă între patru ochi, după emisiune cu fostul președinte, pentru a-mi verifica niște informații), m-a apucat o deznădejde oarbă la gîndul de ascrie ceva despre emisiune.

Nu, nu era vorba doar de oboseala cumplită de după o emisiune grea, infernală pentru mine, deoarece a trebuit să stau la pîndă și să nu-l slăbesc o clipă pe Traian Băsescu, altfel, lipsit de întrebări incomode, fostul președinte pare mediocru.

Imediat după emisiune și pe întinderea zilei de marți, 7 aprilie 2015, televiziunile de știri, site-urile mai mult sau mai puțin partinice, persoane publice au comentat pe larg dezvăluirile lui Traian Băsescu încredințîndu-mă încă o dată că fostul președinte va fi avînd multe slăbăciuni, dar pe cea de a fi plicticos n-o are.

De ce n-am simțit eu nevoia să scriu imediat?

Nu mi s-au părut cele spuse de Traian Băsescu adevărate?

Cum să nu mi se pară adevărate?

Traian Băsescu a făcut luni seara, în premieră postdecembristă din partea unui fost președinte, Rechizitoriul nemilos al Statului de forță, structurat pe Binomul SRI-DNA și sprijinit cu umărul de Înalta Curte de Casație și Justiție, cea mai politizată instituție din România.

Despre abuzurile Justiției în ceea ce ofițerii acoperiți din presă numesc Lupta împotriva Corupției, cînd în realitate, e o cruntă răfuială între bandele politice mafiote din România de azi, am scris și am spus de nenumărate ori. Că am fost unul, dacă nu singurul jurnalist mai acătării, care s-a ridicat împotriva dezlănțuirii Statului de forță împotriva Statului de drept, o arată campaniile împotriva mea, declanșate la ordin, de ofițerii acoperiți din presă.

Precizez nu pentru aceștia, ci pentru comandanții lor din Serviciile Serete:

Acum Binomul SRI-DNA e mai puternic decît Binomul Partid-Securitate pe vremea Anei Pauker.

Cînd acest Binom va ajunge la ananghie, tot eu voi sări să-l apăr, în timp ce ofițerii acoperiți, supuși unor noi ordine, îl vor călca în picioare.

Luni seara, Traian Băsescu a venit pregătit pentru acest Rechizitoriu.

Îl știu prea bine pe fostul președinte ca să nu-mi fi dat seama, după notițele aduse cu el, după coerența expunerii, că Rechizitoriul fusese pregătit de acasă, că el n-a fost lansat ca urmare a întrebărilor noastre.

Ce-a spus în esență Traian Băsescu?

Unele lucruri sesizate de mulți, dar pe care puțini îndrăznesc să le expună public, din simplul motiv că politicienii și jurnaliștii sunt șantajați cu dosarele sau cu denunțurile de la DNA.

Ai deschis gura împotriva Binomului?

O pățești ca Alina Bica.

Te saltă de pe stradă mascații, te vîră la arest preventiv procuroriI DNA, judecătorii, care au fost sau mai sunt ofițeri acoperiți, te trimit de acolo la Tîrgșor, să te scuipe cele pe care le-ai trimis în pușcărie, și te tîrăsc prin noroi de păr cîrtițele SRI din presă.

Să trecem în revistă cîteva din momentele acestui Rechizitoriu:

1. Folosirea abuzivă, stalinistă, a arestului preventiv. Atît pentru trimiterea la pușcărie a unui cetățean înainte de a fi ajuns în instanță, cît și pentru a smulge respectivului autodenunțul de care are nevoie procurorul – puturos – ca să încheie dosarul.

2. Reținerea și trimiterea în arest preventiv a unui cetățean doar pe baza unui denunț. Un abuz cumplit, împrumutat de Binomul SRI-DNA de la Securitatea stalinistă.

3. Practica aberantă a promovării unor procurori ca judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție. Traian Băsescu susținea că astfel cetățeanul e trimis de procurori la judecata tot a procurorilor. Eu însă – așa cum am i-am zis în emisiune – cred că nenorocirea e alta. Promovarea a avut drept criteriu zelul depus de procuror în îndeplinirea comenzilor politice. În plus, una e să fii procuror și alta, judecător. Ca să ajungi judecător la ÎCCJ ar trebui să ai în spate mii de procese ca judecător la instanțele inferioare.

4. Declarația halucinantă a Liviei Stanciu, șefa ÎCCJ, potrivit căreia ÎCCJ de sub conducerea ei va fi un partener de nădejde al DNA. O declarație care nu mă miră. Livia Stanciu a fost, la rîndu-i, o parteneră de nădejde a Binomului SRI-DNA în Diversiunea care a fost amînarea procesului de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis. Drept răsplată, Prea Mult Alesul i-a făcut o vizită cu tîlc, menită a o binecuvînta drept omul noului Regim.

5. Șantajarea magistraților care au fost ofițeri acoperiți pînă în 2004 și, după opinia mea, mai sunt și acum (mulți dintre ei!).

6. Încălcarea dreptului la demnitate prin trimiterea către presă, de procurorii DNA, în disprețul legii, a stenogramelor, a rechizitoriilor, a informațiilor menite a terfeli imaginea celui înhățat, dar și a celor care îndrăznesc să critice Binomul SRI-DNA.

7. Transformarea procurorilor DNA în vînători de scalpuri de politicieni, desigur, doar a politicienilor care au supărat Binomul.

Luni seara, Traian Băsescu a realizat un Rechizitoriu de excepție al Justiției, instituție a statului de drept, folosită, ca și presa, ca și cercetarea sociologică, de bandele politice din România pentru bani, teritoriu și putere, în numele luptei împotriva corupției.

De ce nu m-am grăbit să scriu?

Pentru că, așa cum i-am spus lui Traian Băsescu după emisiune, rămas cu domnia sa între patru ochi – ceilalți s-au dus la emisiune – în această Cruciadă Traian Băsescu e singur, dar mai ales neputincios.

Pentru că:

1. E sistemul pe care l-a creat el în 10 ani de mandat. Destrămarea sistemului nu poate veni de la el, pe de-o parte simplu fost, pe de alta, încercuit de foștii săi copii politici – Florian Coldea, Codruța Kovesi, Livia Stanciu.

Destrămarea poate veni doar de la noul președinte. Care președinte e un simplu tablou spînzurat în cui de Structuri, șters din cînd în cînd de praf pentru a călători peste hotare, în timp ce alții dețin Puterea reală în locul lui. Și chiar dacă ar încerca un nou președinte, fie și unul de talia lui Traian Băsescu, e dificil, dacă nu chiar imposibil să te lupți cu mașinăriile fabricate de Binomul SRI-DNA în 10 ani de zile. Binomul a făurit în acești ani o Rețea înspăimîntătoare: jurnaliști și instituții de presă sub firme paravan, procurori care îndeplinesc ordinele fără să clipească, judecători șantabili sau doar obedienți.

Cea mai bună dovadă:

Deși multe dintre lucrurile spuse de el luni seara se înscriu în critica de pe poziții occidentale a Justiției de fațadă din țările Europei de Est, cei care l-au lustruit timp de zece ani – de la Dan Tapalagă la Dan Turturică și trecînd, ca printr-o păpușă prin harnica Ioana Ene Dogioiu, trezită militărește dis de dimineață pentru a produce, l-au atacat în cor pe Traian Băsescu.

Cum se explică întorsătura?

Foarte simplu.

Timp de zece ani au avut ordin să-l lustruiasă pe Traian Băsescu.

Acum au ordin să-l înjure pe Traian Băsescu și să-l lustruiască pe Klaus Iohannis. Evident, pînă cînd și Klaus Iohannis îi va supăra pe cei Care nu trebuie supărați stînd jos cînd intră Ei în încăpere.

2. Deși Traian Băsescu a ținut să declare răspicat că nu din cauza Elenei Udrea face el acest Rechizitoriu, imaginea publică îl contrazice. Una dintre cititoarele mele competente – Rodica Oțelea – nota pe cristoiublog.ro despre Rechizitoriul lui Traian Băsescu:

„În această seară, la B1 (tv pe care aţi părăsit-o din cauza lui Orcan), Băsescu a afirmat că multi procurori ajung judecători şi inculpaţii se trezesc în instanţă cu încă un procuror. Cînd A. Năstase a reclamat faptul că procurorul Bogdan (consilier al lui Morar) a ajuns judecătorul care-l judecă pe el, nu l-am auzit pe Băsescu revoltîndu-se. 2. Cu cîţiva ani în urmă, la bilanţul PG al lui Kovesi, Băsescu a afirmat că ar trebui ca judecătorii să dea sentinţe după cele constatate de procurori, dar acum văd că-l deranjează (pe bună dreptate) afirmaţia madamei Stanciu că ICCJ e partenerul DNA. Să fie ipocrizie sau amnezie?”

Traian Băsescu a devoalat cîteva dintre marile probleme ale Justiției noastre din această etapă – etapa Statului de forță care ține sub cizmele sale Statul de drept. Pentru ca Rechizitoriul său să fie punct de plecare al unei campanii menite a restabili Statul de drept, ar trebui ca Sistemul s-o preia.

Sistemul creat de Traian Băsescu nu-l mai ascultă.

Lăsat de capul lui, Sistemul folosește toate cele denunțate de Traian Băsescu pentru a-și rezolva interesele, multe dintre ele ținînd și de avuții agonisite pe șest.

Prin acest Rechizitoriu, Traian Băsescu s-a dovedit un excepțional analist.

În România Binomului SRI-DNA a fi excelent analist nu ajunge pentru a impune o campanie.

Trebuie să fii neapărat Stăpînul sau măcar alintatul Binomului SRI-DNA.

Despre Traian Băsescu nu se poate spune nici măcar că e alintatul Binomului.

Dimpotrivă, judecînd după umilințele la care e supus, mă gîndeam luni seara, cum dracu e să fi fost președinte al României zece ani și să te urmărească niște inși plătiți să te fluiere și să te huiduie și cînd bei un pahar de apă.

N. B. Datorită preocupărilor gazetărești ale DNA, am aflat că un postac de partid primește și 30 de bani pe o înjurătură. Pe cristoiublog.ro mă trezesc din cînd în cînd, după principiul muștii în curul calului, cu cîte un postac de partid. La textul prin care-l criticam pe Klaus Iohannis c-a șters-o cu consoarta pentru 10 zile în Madeira m-am pomenit cu această înjurătură. După cît de neghioabă e, cred că aparține unui postac plătit de Alina Gorghiu, această privighetoare a Cotrocenilor pe cale de cădea cloșcă:

Șerban Șerban. Te rîd şi curcile, păstrezi numai comentarile favorabile. Toată Europa are o săptămînă de vacanţă (e minciună, zece zile) pentru Paşte. Preşedintele este luteran, deci şi-a luat vacanţă cu restul Europei. Eşti un golan mincinos dar fi sigur că se vor termina banii pentru propaganda duşmănoasă pe care o practici împotriva instituţiilor de bază ale României. Pun pariu că Băsescu ajunge la puşcărie lîngă fidela lui colegă. Iar voi veţi lătra şi iar veţi lătra. Ce nu s-a făcut în douăzeci şi cinci de ani vreţi să facă Klaus Iohannis în trei luni. Pe voi nemernicilor vă preocupă confortul penalilor fără să aruncaţi o privire la viaţa şi soarta milioanelor de amarîţi, la cei care nu au un adăpost şi o farfurie plină pentru copii lor.”