Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Nici Klaus Iohannis n-a înţeles nimic din revolta spontană la urne
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Nici Klaus Iohannis n-a înţeles nimic din revolta spontană la urne

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Nici Klaus Iohannis n-a înţeles nimic din revolta spontană la urne

Spre deosebire de confraţii mai tineri, care sînt bot în bot cu politicienii, chiar şi cu cei cărora le miroase gura a corupție de prostie, nu ştiu din interior viaţa politicienilor şi a partidelor.

Pe Klaus Iohannis l-am văzut o singură dată în viaţă:

La interviul luat la Realitatea tv, împreună cu Rareş Bogdan, pe margine cărţii sale Pas cu pas, pe care o citisem în variantă electronică.

După interviu, am scris în Evenimentul zilei un comentariu menit a da curs surprizei mele de a descoperi, pe parcursul taifasului, un om, un om în carne și oase, acolo unde echipa sa de campanie se străduia să ne arate cu bețigașul  un tablou cu natură moartă.

Prin urmare, îl urmăresc pe Klaus Iohannis din ceea ce Serviciile secrete ar numi surse deschise: interviuri, declaraţii de presă, mesaje pe facebook.

Ultima sa intervenţie e un interviu acordat Reuters marți, 25 noiembrie 2014, la sediul PNL.

Că preşedintele ales n-a dat nici un interviu unei instituţii româneşti de presă, preferînd să dialogheze cu concetăţenii prin intermediul presei străine, nu mă miră.

Toţi politicienii născuţi în Moldo- Valahia, chiar şi din părinţi nemţi, o dată ajunşi ştabi,  nu mai au pentru amărîta presă autohtonă decît priviri de sus, echivalente pe maidan scuipatul de seminție în cap.

Ei acordă interviuri doar presei străine.

Mă miră însă reluarea de către Klaus Iohannis a angajamentului că va aduce PNL la Putere în perioada următoare. Depeșa Reuters, semnificativ intitulată ”Romania's next president sees power shift within weeks ( Următorul președinte al României vede schimbarea de putere în săptămîni)”,   debutează  prin evidențierea, pe scurt, a celui mai important lucru spus de interlocutor:

”Romania's new president-elect Klaus Iohannis predicts that enough lawmakers could start abandoning Prime Minister Victor Ponta's ruling coalition in the coming weeks to bring down the government next year.”

Presa românească a tradus astfel:

”Președintele ales al României, Klaus Iohannis, afirmă, într-un interviu pentru agenția Reuters, că în următoarele săptămâni mai mulți parlamentari ar putea abandona coaliția de guvernământ a premierului Victor Ponta, într-un număr suficient pentru a duce la căderea Guvernului anul viitor.”

Am ținut să redau textul din depeșa Reuters, pentru că politicienii români au năravul de a declara, cînd sunt luați la întrebări pentru declarații făcute presei străine, că la noi a fost tradusă tendențios.

Declarația lui Klaus Iohannis are toate datele de a ne lăsa cu gura căscată.

Din mai multe motive:

  1. Despre parvenirea PNL la Guvernare după cîștigarea Președinției, Klaus Iohannis a avut pînă acum o poziție pe care cei de la bodega din marginea șoselei naționale ar compara-o cu produsul mult invocat al  boului. În campanie a susținut că nu se pune problema să aducă PNL la Guvernare, deoarece asta nu intră în atribuțiile prezidențiale. La un moment dat, probabil îmboldit de ghionturile politrucilor din partid, a admis c-ar putea schimba Guvernul Ponta. După scrutin, în replică la  chemarea lui Vasile Blaga la răsturnarea Guvernului, Klaus Iohannis a precizat că abia după alegerile din 2016 se va pune problema.
  2.  Klaus Iohannis a cîștigat scrutinul angajîndu-se că va fi un președinte de tip arbitru și, prin urmare, deasupra bătăliilor politice dintre partide. Normal ar fi fost ca el să răspundă, dacă ziariștii de la Reuters l-au întrebat, firește, că schimbarea majorității parlamentare nu se numără printre preocupăriloe sale ca președinte. Invocînd ca  problemă principală a debutului său de mandat schimbarea majorității parlamentare pentru a aduce la putere PNL, Klaus Iohannis și-a contrazis flagrant angajamentul din campanie:

Cel potrivit căruia va fi un altfel de președinte.

  1. PNL invocat de Klaus Iohannis înseamnă şi PDL. Ca atare Klaus Iohannis ne anunţă că vom avea din nou în fruntea bucatelor pe Vasile Blaga, Sulfina Barbu, Gheorghe Flutur  şi alte persoane care au fost pînă de curînd la guvernare.

Cum va avea loc – potrivit lui Klaus Iohannis – această revenire a PNL, în izmenele căruia se ascunde PDL?

Foarte simplu – spune care l-a înfrînt pe Victor Ponta făgăduind un altfel de a face politică:

Prin schimbarea majorităţii din Parlament.

Nu prin alegeri, aşadar, ci prin mijloacele rău mirositoare ale politrucismului românesc postdecembrist: traseismul, momirea trădătorilor din PSD cu un ciolan guvernamental, plecare din alianţa de guvernare a UDMR sau chiar a UNPR.

Să ne reamintim.

PDL a plecat de la guvernare prin trecerea de partea USL a unor parlamentari seduşi de un ciolan mai bun.

Acum Klaus Iohannis vrea să aducă PDL la guvernare prin trecerea de partea PNL a unor parlamentari seduşi de un ciolan mai bun.

PDL a guvernat graţie alianţei cu UDMR şi UNPR.

La un moment dat, PDL a plecat de la guvernare, pentru că UDMR şi UNPR au schimbat alianţa.

Acum, Klaus Iohannis vrea să aducă PDL înapoi, la guvernare, prin convingerea UDMR şi UNPR să trădeze PSD în favoarea PNL.

În ce priveşte termenul la care va avea loc revenirea PDL la Guvernare, Klaus Iohannis a fost ambiguu.

Mult mai clar a fost în ceea ce priveşte intenţia sa de a face mai departe o mizeră politică postdecembristă.

Zdrobitoare dovadă că nici Klaus Iohannis n-a înțeles nimic din revolta spontană la urne!