Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Despre cum se va strădui Victor Ponta să demonstreze că-i leu și nu pisicuț față de Traian Băsescu
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Despre cum se va strădui Victor Ponta să demonstreze că-i leu și nu pisicuț față de Traian Băsescu

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Despre cum se va strădui Victor Ponta să demonstreze că-i leu și nu pisicuț față de Traian Băsescu

Dacă ar fi să cred ce-mi văd ochii pe site-urile din România, evenimentul vedetă al momentului, cel despre care se discută prin studiouri, prin piețe discutîndu-se despre lucruri mult mai importante, cum ar fi, de exemplu, prețul lubenițelor, l-ar reprezenta ruperea Pactului de coabitare dintre Președinte și Premier. De fapt, dacă mă gîndesc bine, nu e vorba de ruperea Pactului, ci de denunțarea Hîrtiei de la începutul Guvernării USL de către Victor Ponta.

După ce-a trimis Scrisoarea la Cotroceni, iresponsabilul vesel a intrat din nou într-o erecție mediatică, vocea sa fiind prezentă pînă la supraponderabilitate pe posturile celor doi Penali ai Puterii: Sebastian Ghiță și Dan Voiculescu. Înțelegerea acestui moment e imposibilă fără reamintirea faptului care l-a provocat. Marți, 5 august 2014, la interviul acordat EVZ, Traian Băsescu a ținut să explice antipatia sa față de Monica Macovei astfel: „Domnul președinte Traian Băsescu: Pentru că eu nu i-am făcut lui Monica Macovei ce mi-a făcut ea. Eu eram cu spatele la zid după alegeri, cu o majoritate de 70%, care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experiență a lui Ponta, am reușit să semnez cu el acel celebru Pact de…

Domnul Mircea Marian: Vreți să spuneți că l-ați păcălit? Domnul președinte Traian Băsescu: Da, da, a fost un politician mai slab decât mine. Domnul Dan Andronic: Ați fost un negociator mai bun decât el. Domnul președinte Traian Băsescu: Am fost negociator mai bun decât el. Și l-ați văzut cum e în fața mea… (…)”

E limpede că Traian Băsescu reia în chestiunea Pactului cu Victor Ponta argumentul folosit pentru a justifica Soluția imorală, cum i-a zis el chemării lui Dan Voiculescu la Guvernare în 2004: A trebuit să facă acest compromis cu Victor Ponta și, în plus, l-a și tras pe sfoară pe pisicuț, care nu e numai slugarnic, e și prost. La o primă vedere, Traian Băsescu vorbește astfel despre Pact pentru a răspunde acuzației aduse de Monica Macovei și de fanii acesteia din presă și din societatea civilă c-a fost un grav compromis față de Victor Ponta.

În realitate, Traian Băsescu face această declarație nelalocul ei (după ce ai prezentat Pactul drept un moment istoric, vii acum și-l consideri un moment al tragerii pe sfoară, ca-n Obor!) din motive strict electorale: 1. Încearcă să contracareze lovitura primită de candidatul său, Cristian Diaconescu, prin anunțarea candidaturii de către Monica Macovei; 2. Își propune să-l compromită pe Victor Ponta în ochii electoratului anti- Băsescu prezentîndu-l, ca și în cazul înregistrărilor de la Cotroceni, ca un pisicuț față de el, ca un ins care n-a știut să se bată cu Traian Băsescu. Prin asta, Traian Băsescu a anunțat punctul forte al campaniei sale pentru ca Victor Ponta să n-ajungă președinte: Depărtarea de Victor Ponta a electoratului înrăit împotriva lui Traian Băsescu, format de propaganda lui Dan Voiculescu.

Strategii lui Victor Ponta s-au prins de pericolul acestei campanii a lui Traian Băsescu și i-au sugerat ruperea zgomotoasă a Pactului. Tot ei i-au sugerat și catastrofalele nominalizări de demnitari, făcute pentru a fi respinse de Președinte.

Indiscutabil, în perioada următoare, Traian Băsescu va face dezvăluiri senzaționale despre pisicuțul Victor Ponta, unele luînd forma înregistrărilor. Iar Victor Ponta se va strădui să demonstreze, prin gesturi iresponsabile, dacă ne gîndim că vor afecta stabilitatea internă, că el nu-i pisicuț, ci leu față de Traian Băsescu.

Articol preluat de pe www.cristoiublog.ro