Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. De ce-i obligat Liviu Dragnea să-l țină premier pe dușmanul său de moarte, Victor Ponta
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. De ce-i obligat Liviu Dragnea să-l țină premier pe dușmanul său de moarte, Victor Ponta

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. De ce-i obligat Liviu Dragnea să-l țină premier pe dușmanul său de moarte, Victor Ponta

Unul dintre cele mai vechi și mai trainice șiretlicuri gazetărești constă în dramatizarea faptului, uneori chiar a faptului banal. Îl știu și-l aplică cu succes toți gazetarii conștienți că trăiesc din rating și tiraj. Îl resping, în numele așa zisei prese quality, toți gazetarii care trăiesc din soldă. Duminică seara, Paula Rusu de la România tv, procedînd într-o manieră civilizată (mi-a trimis un SMS pentru a mă întreba dacă sunt de acord, spre deosebire de fătucele din presă, care mă sună să intru în direct, așa, fără un minim preludiu!), m-a convocat la o intervenție de la 19, pe tema Ședinței Comitetului Executiv Național de la PSD de luni, 21 septembrie 2015.

Și pentru că în presă e ceea ce Caragiale numea Mare moartă – altfel zis, o realitate din care lipsesc faptele și evenimentele senzaționale – pe parcursul emisiunii Paula Rusu s-a străduit din răsputeri să dramatizeze reuniunea de a doua zi, punînd accent pe o posibilă decizie de retragere a sprijinului politic al PSD pentru Victor Ponta.

Riscînd să-i stric distinsei colege de breaslă ploile ratingului, am zis în direct că reuniunea se va încheia, în cazul Victor Ponta, cu un rezultat previzibil:

Un vot în unanimitate pentru continuarea sprijinului acordat premierului Victor Ponta.

Luni, după amiază, toate agențiile de presă de la noi au transmis știrea:

”Comitetul Executiv al PSD a votat luni, în unanimitate, sprijinul pentru menţinerea la guvernare cu Victor Ponta premier.”

Pe vremea Evenimentului zilei condus de mine, ziarul avea o rubrică de mare succes intitulată Evenimentul zilei a avut dreptate și care anunța cititorilor confirmarea unei știri sau a unei profeții făcute de redacție într-un număr anterior.

Parafrazînd rubrica, pot scrie și eu:

Ion Cristoiu a avut dreptate.

Sunt un Mafalda al politicii românești, cu aplecare către PSD?

Nici vorbă.

Așa cum ziceam duminică seara la România tv, am ținut cont de ceea ce joacă rolul crucial în politica mare:

Calculul rece, opus trăirilor personale.

Ce ne spun realitățile din acest punct de vedere?

Că dincolo de amabilitățile stridente pe care le schimbă între ei Victor Ponta și Liviu Dragnea, între grupările conduse de cei doi se duce în culise o crîncenă luptă pentru putere.

Gruparea Liviu Dragnea, alcătuită din baroni mai întîi, întărită ulterior și cu personaje de la nivel central, după măreața tradiție a fripturismului politicianist, vrea să pună mîna pe partid. Ea a profitat strălucit de trei situații mai mult decît fericite pentru ea:

1. Asaltul Binomului SRI-DNA împotriva lui Victor Ponta pentru a-l cadorisi pe Klaus Iohannis cu Guvernul Meu, pe zi ce trece tot mai mult Guvernul Miau.

2. Blestematul nărav al baronilor PSD de a căuta o înțelegere cu noul președinte dacă acesta nu e din PSD. Un nărav care și-a spus cuvîntul în debarcarea lui Adrian Năstase și a lui Mircea Geoană după ce aceștia au fost înfrînți de Traian Băsescu.

3. Istorica neghiobie a lui Victor Ponta de a demisiona pe facebook de la șefia PSD.

Deși susține pe toate drumurile de socializare că nu mai are ambiții de politician, singurul său țel fiind un loc de deputat la alegerile viitoare, după care, se presupune, se va apuca de cultivat barabule, Victor Ponta se bate pentru putere în PSD. El și echipa, care echipă există, deși, după principiul de supraviețuire în partid, s-a retras în tranșeele intrigilor de cabinet, pîndesc greșeala fatală a lui Liviu Dragnea.

Această greșeală fatală ar fi pierderea guvernării altfel decît prin demisia lui Victor Ponta.

Cu un PSD trecut în Opoziție, va fi floare la ureche pentru Victor Ponta să recîștige șefia PSD.

Liviu Dragnea și-a cîștigat simpatia nețărmurită a PSD prin imbecilitatea Binomului SRI-DNA. Pentru a-i face pe plac lui Traian Băsescu de la vremea respectivă, sinistrul Lucian Papici, actualmente trecut pe linie moartă și amenințat de un dosar de rețea de prostituție, a încropit un Rechizitoriu de fraudare a Referendumului de către Liviu Dragnea. Condamnarea la un an cu suspendare a celui acuzat de folosirea funcției în partid pentru a obține foloase necuvenite de către un Complet al ÎCCJ de primă instanță a fost pentru Liviu Dragnea o veritabilă binecuvîntare. Scăpat de închisoarea cu executare el a putut exploata din plin postura de sacrificat al PSD în cruciada împotriva lui Traian Băsescu.

Pe o situație asemănătoare pariază Victor Ponta.

1. Dacă e demis din funcția de premier pentru ca președintele să desemneze un premier al Guvernul Meu, indiferent de cum a avut loc asta, chiar și fără voia lui Liviu Dragnea, Victor Ponta ia locul dușmanului său în postura – rentabilă – de victimă a unei Conspirații împotriva PSD. Un PSD ajuns în Opoziție e un enorm avantaj pentru Victor Ponta nu numai pentru că el trece drept victimă, dar și pentru că poate fi trimis în o mie și una de judecăți. Scutit de ipostaza premierului, Victor Ponta poate fi oricînd președintele PSD. A devenit președinte al PSD, printr-o minilovitură de Palat un condamnat în primă instanță. De ce n-ar deveni președinte unul doar trimis în judecată?

 2. Confruntarea dintre cele două grupări se desfășoară pe o scenă urmărită cu precădere de către electoratul PSD. Pentru acest electorat, tot ceea ce i se întîmplă lui Victor Ponta în plan juridic e pur și simplu o Operațiune a Binomului SRI-DNA. La această imagine au contribuit și de necrezut gafele comise de dușmanii PSD: de la graba Raței mecanice de a măcăni cererea de demisie pînă la graba de a pune prima ședință imediat după trimiterea în judecată a lui Victor Ponta. Dacă Victor Ponta demisionează, deși electoratul PSD îl va compătimi, e greu de crezut că-i va da și capital politic. Cu atît mai greu e de presupus cu cît dușmanii lui Victor Ponta vor declanșa o campanie menită a prezenta pierderea puterii de către PSD ca un efect al iresponsabilității lui Victor Ponta.

Victor Ponta mai pariază și pe un fapt de destin.

Liviu Dragnea are un Proces decisiv la Înalta Curte de Casație și Justiție. Președinta Completului e nimeni alta decît Livia Stanciu, cea care a făcut jocurile murdare ale Sistemului pentru a așeza în fotoliul de la Cotroceni Rața Mecanică a Băieților proprietari de cheiță. În orice moment se poate negocia cu Binomul SRI-DNA o condamnare a dușmanului Liviu Dragnea.

Reuniunea Comitetului Executiv Național al PSD a confirmat situația deosebit de complicată din PSD, echivalentă cu o paralizie profundă.

Gruparea Liviu Dragnea pariază total pe demisia lui Victor Ponta.

Gruparea Victor Ponta pariază total pe demiterea lui Victor Ponta.

Ne aflăm în fața unui paradox cum numai viața îl poate născoci:

Liviu Dragnea are un interes mai mare decît Victor Ponta în rămînerea PSD la guvernare!