Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Traian Băsescu a avut un rol crucial în înfrîngerea lui Victor Ponta
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Traian Băsescu a avut un rol crucial  în înfrîngerea lui Victor Ponta

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Traian Băsescu a avut un rol crucial în înfrîngerea lui Victor Ponta

Vineri, 14 noiembrie 2014, ora 18,45. Ultima zi de campanie înaintea turului al doilea. Traian Băsescu iese din ambiguitatea de pînă atunci faţă de scrutinul prezidențial şi cheamă, printr-o Declaraţie de presă făcută la Palatul Prezidenţial, băsiştii, cum le spune el, transformînd o poreclă în renume, să meargă la vot împotriva lui Victor Ponta:

 

 

 

 

 

”Eu îi chem pe băsişti să vină duminică la vot să le dea o lecţie. Este rugămintea mea la toţi aceia care vreodată au avut încredere în mine. Şi-l atenţionez pe Victor Ponta să nu se bucure de ura pe care o răspândeşte el, oamenii lui şi televiziunile care îl servesc. Ei reprezintă un grup care ar vrea ca ţara să fie ca înainte de 2004. Or, responsabilitatea românilor, responsabilitatea băsiştilor este să vină duminică la vot şi să nu lase ţara pe mâna unor demagogi care au în spate hoarde de corupţi pe care trebuie să-i servească. Fac din nou un apel la toţi românii de bună credinţă ca duminică să vină la vot şi să nu-şi lase ţara jefuită de un grup de demagogi care au de apărat corupţii care stau în faţă puşcăriilor.”

Maşinăria mediatică anti-Băsescu, trecută azi, după victoria lui Klaus Iohannis, pe lustruirea Neamţului de care sunt mîndri toţi românii,  va susţine ulterior că Traian Băsescu a vrut să se agaţe de presupusa de el victorie a candidatului ACL, dar că aşa-zişii băsişti sunt destul de puţini pentru a putea vorbi de un cuvînt avut  de Traian Băsescu în rezultatul din al doilea tur.

Indiscutabil, faţă de procentajul zdravăn obţinut de Victor Ponta în al doilea tur, venirea băsiştilor în al doilea tur pare lipsită de semnificaţie în înclinarea balanţei.

Numai că realităţile ne spun altceva.

Pînă vineri seara, Traian Băsescu a avut multe  observaţii critice la adresa lui Klaus Iohannis. Dacă mi se îngăduie o părere în această privinţă, aş spune că mai tîrziu, cînd va trece euforia tipic moldo-valahă faţă de Biruitor, ne vom reaminti în chip obligatoriu de observaţiile lui Traian Băsescu. Absenţa unei indicaţii clare de a merge la vot împotriva lui Victor Ponta stîrnise confuzie nu numai în rîndul celor care o votaseră pe Elena Udrea, convinşi că-l votează pe Traian Băsescu, dar şi în rîndul altor fani ai preşedintelui, unii rămaşi acasă, pentru că n-au vrut s-o voteze pe Elena Udrea, alţii alegători ai Monicăi Macovei. Toţi aceşti alegători au primit prin Declaraţia de presă a lui Traian Băsescu semnalul că adversarul lor era Victor Ponta şi nu Klaus Iohannis.

Prin urmare, aceştia au mers la vot.

Dacă ne gîndim că Traian Băsescu e unul dintre puţinii politicieni români care a reuşit să-şi facă, alături de duşmani de moarte, şi prieteni gata să moară pentru el, vom înţelege imediat rolul semnificativ avut de îndemnul lui Traian Băsescu în răsturnarea de scor din 16 noiembrie 2014.

Aceasta ar fi – să-i spunem aşa – contribuţia directă a lui Traian Băsescu la înfrîngerea lui Victor Ponta, sau, ca să fim mai exacţi, la bararea drumului PSD spre Preşedinţia Republicii.

Există însă şi o contribuţie indirectă,  practic una hotărîtoare, a lui Traian Băsescu, la naşterea revoltei spontane la urne care a fost votul din 16 noiembrie 2014.

Care a fost principala cauză a revoltei spontane?

Nu supremaţia ACL pe Internet, cum caută să ne convingă, investitorii în Internet, mirosind afacerea.

Nu în telefoanele date de cei din străinătate în ţară, cu îndemnul de a merge la vot în semn de protest faţă de Victor Ponta, aserțiune cultivată de firmele de telefonie mobilă.

Nu, principala cauză a constituit-o credința că Victor Ponta, deşi poate să deschidă noi secţii de votare, nu vrea:

1. Pentru că se teme de românii de peste hotare.

2. De-al Dracului, pentru că îi dispreţuieşte pe cei din străinătate.

La această teză, propaganda PSD răspundea cu argumentul că Legea nu permite sau cu documente potrivit cărora Ministerele de externe din ţările respective nu permit.

Să ne reamintim în ce a constat Declaraţia de presă a lui Traian Băsescu:

„Am constatat că speranţa mea la numirea domnului ministru Meleşcanu în funcţia de ministru de Externe a fost una deşartă. Domnul Meleşcanu a continuat poziţia incorectă a predecesorului său, fostul ministru Corlăţean, încercând să demonstreze ceea ce nu se poate demonstra, că nu pot organiza alte secţii de votare decît cele din primul tur. Este o minciună. Aveau atît interpretarea Articolului 54 de către Biroul Electoral Central, cum, de asemenea, aveau la dispoziţie ordonanţa de urgenţă prin care, constatînd deficienţele de la primul tur, putea să înfiinţeze noi secţii de votare, suspendînd anumite prevederi din Legea de organizare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte, la fel cum au suspendat articole din Legea administraţiei publice locale pentru transferul primarilor de la un partid la altul. Aceeaşi procedură. Mai mult decît atît, Comisia de la Veneţia nu interzice apariţia unor acte normative mai devreme de… în intervalul de la alegeri cu şase luni înapoi atît timp cît aceste acte normative ar fi în sprijinul exercitării dreptului la vot.”

Aşadar, Traian Băsescu demontează spectaculos argumentele aduse de Victor Ponta pentru decizia de nedeschidere a unor noi secţii de vot între cele două tururi.

Intervenţia de vineri se înscria într-un şir de intervenţii ale lui Traian Băsescu după primul tur, toate făcute publice, toate avînd menirea de a demonstra că Victor Ponta nu vrea să deschidă secţii.

Avea dreptate Traian Băsescu sau Victor Ponta?

După părerea mea, în privinţa celui de-al doilea tur avea dreptate Victor Ponta. CCR putea invalida fluierînd alegerile din 16 noiembrie pe motiv că fuseseră schimbate regulile jocului în timpul jocului. Victor Ponta trebuia să ia măsurile cuvenite înaintea primului tur şi nu după acesta. Ca să nu mai spun că Victor Ponta manifestase dispreţ faţă de românii din străinătate în seara primului tur, cînd spusese că trebuie să stea şi ei la coadă.

Cine avea sau nu dreptate n-are importanţă, deşi după opinia mea, CCR ar trebui sesizată acum, după alegeri, cu interpretarea Legii, pentru ca în viitor să nu se mai repete dificultatea.

Importanţă are şi  – încă una colosală – faptul că prin Declaraţia sa de la cel mai înalt nivel Traian Băsescu i-a pecetluit lui Victor Ponta înfrîngerea.

Confirmarea de la nivelul Preşedintelui a adevărului că Victor Ponta poate, dar nu vrea, a fost momentul de declic pentru electoratul anti-PSD. Dacă ne gîndim că acest electorat a fost mult timp al lui Traian Băsescu, Declaraţia de vineri a avut un rol crucial în revolta spontană la vot. Românii din ţară au ieşit la vot pentru a contracara fraudarea votului din străinătate, dar şi pentru a-l pedepsi pe Victor Ponta pentru aroganţa sa faţă de românii din străinătate, aroganţă în care ei au identificat expresia aroganţei ciocoieşti a lui Victor Ponta.

Vrem sau nu, Traian Băsescu a avut un rol crucial în înfrîngerea lui Victor Ponta.

 

 

 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News