Prognoza meteo terifianta pentru Romania. Ciclonii atlantici sunt foarte puternici, iar clima tinde să încerce să se păstreze în echilibru. Acești cicloni antrenează urcarea anticiclonilor saharieni care – în cuplaj cu cu ceilalți centri barici – aduc aer cald.  Din păcate, regimul anticiclonic are o caracteristică principală: secetă, ceea ce reprezintă vești cu adevărat problematice pentru noi. Din păcate, regimul anticiclonic va continua.

Deoarece circulația acestor mase de aer este destul de rezistentă și greu de înlăturat, o data ce se instalează, anunță meteorologii. Pe timpul verii este cea care generează caniculă și acumulările de căldură. Astfel, fără o schimbare puternică, circulația aerului continuă în aceleași țipare.  Schimbarea observată de modele este un cuplaj ciclon-anticiclon în data de 19 octombrie. Acesta va duce la sosirea unei mase de aer rece mai la sud, în Europa de Vest. Această va ajunge și în zona Mării Mediterane, ducând la formarea unei depresiuni mediteraneene.

Momentan, până la formarea depresiunii și avansul acesteia către zonă noastră mai sunt 7-8 zile. Se consideră că depresiunile mediteraneene viguroase fac parte dintr-un regim de circulație în care Oscilația Nord-Atlantică este în fază negativă. Mai exact, un regim de blocaj. Același regim de blocaj presupune și blocarea circulației atlantice, și poate duce la intensificarea unor anticicloni în zonă Câmpiei Ruse.

Cu alte cuvinte, pentru că depresiunea mediteraneană să meargă spre est, trebuie să poată face acest lucru, și există șanse că drumul acesteia să fie oprit de acești anticicloni.

Firește că toate aceste mase de aer descrise, au parametri, care sunt cei care contează în final. Depresiunea poate fi mai viguroasă sau mai slabă și la fel și anticiclonul. Traiectoriile se pot schimbă mai spre nord sau mai spre sud, și astfel de detalii decid cursul lucrurilor.

Trebuie spus că anticiclonul este un câmp de înaltă presiune limitat de izobare închise de formă aproape eliptică sau circulară, unde presiunea crește de la periferie spre centru. Acest câmp este caracterizat prin vânturi ce se rotesc în jurul unui centru de înaltă presiune, de la care aerul diverge orizontal și în care predomină mișcările descendente. Aceste vânturi bat în sensul acelor unui ceasornic în emisfera nordică și în sens contrar în emisfera sudică. În general, anticiclonul determină un timp cu nebulozitate redusă, călduros vara și rece iarna, scrie cancan.ro.