Surprinzător pentru unii, simularea realizată arată că de exemplu, în cazul României germanii, într-un număr majoritar, nu ar fi de acord ca țara lor să intre într-un război în favoarea noastră.

Aceeași opinie este împărtășită și de francezi.

Partea bună a studiului e că britanicii și americanii consideră că statele lor ar trebui să intre în război în cazul unei agresiuni împotriva României.

Un caz interesant îl reprezintă Turcia care a generat numeroase crize în sânul NATO după apropierea de Rusia și achiziționarea sistemelor rusești de rachetă S-400. Dacă britanicii au părerile împărțite în ceea ce privește ajutorul acordat Turciei în caz de agresiune, americanii ar fi de acord cu intrarea într-un război în cazul unui atac împotriva Turciei, cu toate tensiunile dintre Washington și Ankara din ultimul timp.

Sondajul YouGov a fost realizat în țări cu rol important în NATO.

În ceea ce privește încrederea în Alianță, față de 2017 când aproape trei sferturi dintre britanici, mai exact 73%, aveau o atitudine pozitivă față de apartenența la NATO, procentul a scăzut la 59%.

În Germania sprijinul pentru NATO a scăzut de la 68% la 54% iar în Franța de la 54% la 39%. Țările nordice Danemarca și Norvegia au înregistrat scăderi de la 80% la 70%, respectiv 75% la 66%.

De subliniat faptul că această scădere a sprijinului față de NATO nu este însoțită de o atitudine negativă împotriva Alianței ci mai degrabă de o atitudine de indiferență, scrie Defence România.