România va deveni un pol de referință în ceea ce privește energia nucleară. Totul după ce mai multe reactoare modulare de mici dimensiuni vor fi amplasate într-o anumită regiune a țării. Discuții legate de acest proiect au fost purtate marți, 9 aprilie, la acestea luând parte Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), președintele Klaus Iohannis, precum și alți oficiali din domeniu.
România, jucător de referință în ceea ce privește energia nucleară
Rafael Grossi, șeful AIEA susține că țara noastră va deveni cel mai important jucător de energie nucleară din Europa de Est. Președintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentantul AIEA despre promovarea utilizării energiei nucleare şi a aplicaţiilor acesteia.
„Președintele Klaus Iohannis a salutat eforturile Directorului General al AIEA în vederea asigurării siguranței și securității facilităților nucleare și radiologice și a transmis asigurări că țara noastră va continua susținerea activităților Agenției pe acest palier, arată comunicatul Administrației Prezidențiale.
Plan pentru dezvoltarea în acest sector
Cei prezenți al întrunire au discutat și despre investițiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, precum și despre proiectul de amplasare a reactoarelor modulare mici (SMR).
„Directorul General Rafael Grossi a evidențiat implicarea activă şi constantă a României în eforturile de consolidare a rolului AIEA în contextul actual de securitate. Totodată, Rafael Grossi a subliniat cooperarea bilaterală excelentă în domeniul utilizării în condiții de siguranță a energiei nucleare. ”, arată Administrația Prezidențială.
România, pol de referință în energia nucleară. Unde vor fi amplasate reactoarele modulare
Reprezentantul AIEA a precizat că implementarea acestui proiect vine la pachet cu garantarea autonomiei energetice a țării, însă aduce și costuri mai reduse pentru consumatori.
Conform discuțiilor cu Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, România are potențialul de a utiliza în premieră în Europa primele reactoare modulare mici. De altfel, țara noastră va deveni „un catalizator pentru dezvoltarea SMR în regiune”
„În acest sens vom dezvolta și primul simulator pentru camera de comandă a unui reactor modular, pe care îl vom folosi pentru pregătirea noii generații de ingineri. Renunțarea la centralele electrice vechi pe cărbune din întreaga UE, împreună cu improbabilitatea construirii de noi centrale pe cărbune, duce deja la schimbări în producerea de energie în bandă și în infrastructura de transport. Din punct de vedere al energiei produse, o centrală NuScale este similară cu o centrală pe cărbune existentă și poate fi construită pe același amplasament și poate reutiliza infrastructura de transport existentă, ceea ce o face o soluție ideală pentru înlocuirea unei centrale pe cărbune. ”, se arată în proiectul derulat prin AIEA.
Nuclearelectrica a anunțat amplasamentul primului reactor modular mic (SMR) din România. Acesta ar urma să fie amplasat în locul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.