Evenimentul Zilei > Actualitate > România joacă meciul de deschidere la Campionatul European. Nu vă faceți de râs!
România joacă meciul de deschidere la Campionatul European. Nu vă faceți de râs!

România joacă meciul de deschidere la Campionatul European. Nu vă faceți de râs!

Franța, țara gazdă și principala favorită a turneului final, și naționala „tricoloră”, inaugurează o competiție disputată sub greve și amenițări teroriste. Meciul începe la ora 22.00, și va fi transmis de Pro Tv și Dolce Sport 1

Cu o zi înaintea deschiderii Euro 2016 în aerul încărcat al Parisului nu se simte asta. Orașul e gârbovit de fel și fel de probleme. Posturile tv însă, șiau intrat în pâine. Se difuzează la greu „The Final Countdown”, celebra melodie a trupei „Europe”, lansată în 1986, pe când Bacary Sagna avea 3 ani, Koscielny 1 an, iar Pogba mai avea 6 ani până să se nască.


FOTO:Paul Pogba, una dintre nestematele francezilor FOTO: SHUTTERSTOCK„Baciul”, cel mai pesimist dintre staruri

Marile ziare franțuzești deschid cu sărbătoarea fotbalistică pe prima pagină, fie că suflă în pânzele naționalei Franței, pe care o văd campioană europeană, fie că urează „Bienvenue”, dar îi deplâng pe sutele de mii de turiști că au ajuns într-o țară brăzdată de greve și manifestații de protest.

Cotidianul „L Equipe” titrează „Favoris” pe toată pagina 1 și prezintă un sondaj de opinie interesant. Ziarul a invitat la un sondaj 24 de mari fotbaliști, câte unul pentru fiecare țară calificată, fiind și primul turneu final la care participă un număr atât de mare de naționale. Din România, invitatul a fost Gică Popescu.

Fostul căpitan al Barcelonei și al „tricolorilor” e pesimist când se referă la șansele echipei noastre. „Va fi eliminată din grupe”, crede „Baciul”. Celelalte trei întrebări sunt legate de echipa favorită la titlu, de cel mai bun jucător al turneului și de prestația echipei Franței. Gică Popescu vede Franța câștigătoare și pe Paul Pogba drept cel mai bun jucător.

Interesant, dintre toți cei 24 de intervievați, „Baciul” e singurul care crede că naționala țării sale va fi eliminată la finalul grupelor! Albanezul Bogdani, golgeterul alltime al țării sale, vede colega noastră de grupă calificată în „optimi”. Francezul Giresse, germanul Rudi Voller, italienul Zoff, polonezul Boniek, ucraineanul Șevcenko, galezul Rush sunt câteva dintre celebritățile „scoase” de „L Equipe” la tablă. Concluzia finală după răspunsurile lor, Franța e favorită la titlu!

Dobrin, Lucescu, Balaci, Dinu…

Și tocmai contra Franței vor debuta „tricolorii”, echipa care și-a pierdut vedetele de altădată, cum scria „L Equipe”. Nu poți contrazice ziarul sportiv al francezilor. Ieri, pe holurile Ambasadei României de la Paris, la recepția la care a participat premierul Dacian Cioloș, „defilau” Dobrin și Mircea Lucescu, Balaci și Boloni, Rică Răducanu și Dinu. Era o expoziție de fotografii din arhiva Agerpres, în fața cărora îți venea să te înclini ca în fața Giocondei lui Da Vinci, celebra pictură expusă câțiva kilometri mai încolo la „Musee du Louvre”. Incredibil, prim-ministrul a ținut conferința de presă în limba franceză, la fel cum s-a exprimat și ambasadorul Luca Niculescu. Răzvan Burlenau, șeful FRF, a vorbit în limba engleză.

Pogba, 58 de milioane de euro. Sânmărtean, 600.000

Francezii au tipărit mai multe ghiduri dedicate marii competiții. Toate sar de suta de pagini și costă între 5 și 10 euro.

Unul dintre ele, intitulat chiar „Ghidul Special Euro 2016” prezintă cei mai importanți jucători ai fiecărei echipe și sumele la care sunt evaluați. La o comparație între noi și „cocoșii” lui Do-menech, te ia amețeala! Pogba e cotat la 58 de milioane de euro, Griezman la 45, Matuidi, mai „modest”, la 26 de milioane. „Tricolorii” defilează cu Chiricheș, 8 milioane, Tătărușanu 6, și Sânmărtean, 600.000 de euro!

Anghel Iordănescu a intrat îngândurat în sala aproape full a conferinței de presă de la „Stade de France”. În urmă cu 18 ani, la Coupe du Monde 1998, îi avea în echipă pe Hagi, pe Popescu, pe Petrescu, pe Adrian Ilie. A venit însoțit de Chiricheș, Pintilii și Tătărușanu.

Plus Gabriel Berceanu, șeful biroului de presă de la FRF. A vorbit cel mai mult. „Este o mare cinste să deschidem o competiție așa de mare. Jucăm contra țării gazdă, pe care toți o văd drept una dintre favoritele la titlu. Suntem încrezători și dorim să ne ridicăm la nivelul acestui meci și la nivelul echipei gazdă.”

„Tata Puiu” i-a citit pe francezi

Anghel Iordănescu a rostit sigur pe el: „Cunoaștem foarte bine echipa Franței, atât indidual cât și în grup. Știm și primul 11 pe care Didier Deschamps îl va alinia. Știm exact și ce vor face, am analizat cu jucătorii mei evoluțiile lor. Pe lângă Franța, consider favorite echipele Angliei, Spaniei și Germaniei.”


FOTO: Anghel Iordănescu va participa la cel de-al doilea Euro al carierei, după cel din 1996  FOTO: EVZ 
 Întrebat despre accidentarea lui Florin Andone, Iordănescu a driblat răspunsul, cum dribla odinioară Anglia la București, pe fostul „23 August”, într-un meci celebru în care i-am învins pe inventatorii fotbalului cu 2-1, printr- un penalty transformat chiar de actualul selecționer. „Andone și Alibec au aceeași accidentare. Atât medicul lotului, dar și medicii din țară ne-au asigurat că pot juca”.

Se pare însă că „Generalul”, care în planurile sale îl trecuse pe atacantul de la Cordoba titular, nu va risca și îl va folosi din primul minut pe Claudiu Keșeru. Conform jurnaliștilor francezi, Didier Deschamps a avut de ales în banda stângă a naționalei Franței între Martial, jucătorul lui Manchester United, și Payet, de la West Ham. Îl va titulariza pe cel din urmă.

Grădinescu și Enăchescu, „veteranii” de la Dolce Sport

Meciul din această seară va fi transmis în țară de Pro Tv și Dolce Sport. Cel din urmă post a declanșat la Paris o desfășurare de forțe. 40 de trimiși speciali și de colaboratori are Dolce în Franța, inclusiv un studio amenajat în cantonamentul „tricolorilor” de la Chapelle en Serval. Partida va fi comentată de cuplul Emil Grădinescu – Vlad Enăchescu, cel mai longeviv duo de la meciurile echipei naționale. „Am comentat prima dată un meci al României în 1993, jocul cu Belgia, câștigat cu 2-1 în Ghencea, în preliminariile World Cup 94”, spune Grădinescu. Vlad Enăchescu, care e și directorul Dolce Sport, adaugă: „Iar primul meci comentat împreună cu Emil a fost România – Italia 0-2, tot în Ghencea, în primăvara lui 2001”. Pe parcursul întregii zile de azi, partida va fi prefațată și analizată de patru invitați speciali: Basarab Panduru, Ioan Andone, Cosmin Contra și Mirel Rădoi. Pentru Pro Tv, vor comenta Felix Drăghici și Costi Mocanu, două dintre vedetele postului.


FOTO: Emil Grădinescu FOTO: FACEBOOK Glumă macabră în „Charlie Hebdo”

Parisul are spatele gârbovit de griji, dar gazetelor franțuzești le arde de glume. Săptămânalul de satiră „Charlie Hebdo”, a cărui redacție a fost ținta atacurilor teroriste în urmă cu 1 an și jumătate, a publicat pe prima pagină o glumă macabră. Benzema, atacantul lui Real Madrid, l-a acuzat zilele trecute pe Deschamps că neincluderea sa în lot se datorează influenței pe care exponenții curentului rasist ar avea-o asupra selecționerului. Caricaturistul revistei îl vede pe Deschamps rasist pentru că nu l-a luat în lot pe Muhammad Ali, marele boxer decedat sâmbăta trecută!15.000 de români îi vor încuraja pe „tricolori”

Impunătorul „Stade de France” va trepida diseară sub îndemnul „Allez les Bleus!”, celebra încurajare a fanilor francezi pentru naționala țării lor. 80.000 de spectatori vor asista la meciul de deschidere. Echipa României va fi încurajată de 15.000 de suporteri, fericiții câștigători ai biletelor puse în vânzare astă-iarnă pe site-ul oficial.


FOTO : Fanii români vor încerca să se facă auziți pe „Stade de France”, cea mai mare arenă din Hexagon FOTO: LIBERTATEAToți spectatorii vor fi supuși unui control extrem de riguros. Trei filtre de securitate vor verifica „la sânge” biletele și posesorii acestora. Tichetele fiind nominale, prin sondaj se va verifica dacă identitatea posesorului corespunde cu numele de pe bilet sau dacă posesorul face parte din grupul celui care a comandat biletele. De la ora 16.00, ora locală, va fi deschis spațiul Fan-Zone din apropierea Turnului Eiffel. Echipa României va avea pentru prima dată o zonă proprie destinată suporterilor. Cu o zi înaintea inaugurării zonei fanilor, spațiul întins pe celebrul „Champs de Mars”, era păzit de sute de agenți ai forțelor de ordine, cu mitraliera la piept. „Ce le transmiteți suporterilor care vă vor încuraja?”, a venit o întrebare. „Să creadă în noi!”, a răspuns, apăsat, Mihai Pintilii.

Despre semnificația meciului, cei trei „tricolori” prezenți la conferința de presă, Chiricheș, Tătărușanu și Pintilii, au spus aproape în cor: „E meciul carierelor noastre”. Tătărușanu a completat spunând că „e un meci important, dar importante au fost și partidele decisive din preliminarii. Faptul că e meciul de deschidere, face din jocul cu Franța unul special”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: