România se află în top 5 state europene cu cea mai mică rată a populației vaccinate atât cu prima cât și cu a doua doză de vaccin. Doar 26% dintre români s-au imunizat împotriva coronavirusului. Tot mai mulți medici atrag atenția cu privire la dificultățile cu care ne vom confrunta în toamnă, ca urmare a nerespectării măsurilor de precauție, precum și a ratei scăzute de vaccinare.
Medicul Paul Ichim de la Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei" din Galaţi atrage atenția că România se va confrunta cu noi restricții din cauza neglijenței populației. În perioada următoare va urma o „explozie” a cazurilor de infectare, iar activitățile precum cele din unitățile școlare și din cele sanitare vor avea de suferit.
Medicul Paul Ichim: „Om trăi câți om trăi”
Medicul chirurg Paul Ichim prezintă un tablou sumbru al următoarelor luni de zile. „La cum creşte numărul de cazuri Covid, mai ales cele de ATI, o să ne iasă pe nas vara asta. Parca văd că iar o luăm de la capăt cu restricţiile din septembrie. Iar o să rămână pe afară pacienţii cu alte patologii, cel puţin cei oncologici vor plăti un mare tribut.
Dacă iar ajungem la învăţământul online, nu ştiu ce se alege de educaţia generaţiilor acestea. Şi când te gândeşti că totul depindea de opţiunea de vaccinare, de apetența publică spre scenarii dubioase. Încă un an ca cel prin care am trecut şi o să ne dereglăm rău cel puţin psihic.
Parcă văd că până la urmă opinia va fi de tip spartan, cine crapă, crapă, cine scapă şi-a ştiut interesul. Până la urmă, om trai, câţi om trăi şi o să vedem ce se alege”, a scris cadrul medical pe contul său de Facebook.
Profesorul Alexandru Rafila: „Nu va fi o toamnă ușoară”
Și reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, a atras atenția cu privire la scenariile cu care se va confrunta România. Medicul este de părere că toamna ce ne stă în față nu va fi una ușoară, însă felul în care va evolua pandemia de COVID-19 depinde de modalitatea în care va fi gestionată. „Nu va fi o toamnă ușoară. Depinde de fiecare dintre noi cum abordăm problema. Eu spun că cel mai bun trigger pentru noi ar trebui să fie începutul școlii, pentru că dacă am aplica acest lucru îmi protejez copilul.
Dacă familia noastră este protejată prin vaccinare, atunci lucrul ăsta se va răsfrânge și școlile nu vor mai deveni un factor de accelerare a transmiterii și prin această măsură se va ajunge la o stabilizare și la un regres”, a spus Alexandru Rafila.