Evenimentul Zilei > Actualitate > România, în topul țărilor care folosesc pesticide
România, în topul țărilor care folosesc pesticide

România, în topul țărilor care folosesc pesticide

România rămâne printre primele țări ale Uniunii Europene în ceea ce privește vânzarea și consumul de pesticide. Primele patru locuri în top sunt ocupate de principalii producători agricoli din Uniune (Franţa, Spania, Italia, Germania), după care urmează Polonia și țara noastră.

Franţa, Spania, Italia şi Germania sunt responsabile, împreună, pentru două treimi din vânzările anuale de pesticide în UE. Cele mai multe se distribuie în Franța, peste 80 milioane de milioane de kilograme în 2018, se arată în datele publicate, miercuri, de Eurostat.

În perioada 2011 – 2018, vânzările de pesticide în UE au rămas stabile la 360 milioane de kilograme pe an. Conform aceleiași surse, în România în anul 2018 vânzările de pesticide s-au situat la aproximativ 11 milioane de kilograme. În raportarea anterioară, care evidenția consumul de pesticide aferent anului 2016, țara noastră se afla pe locul cinci.

În România se moare din cauza pesticidelor

Chiar dacă, statistic,  vânzarea și consumul de pesticide a înregistrat, în România un recul de câteva procente față de anul anterior, aici au existat și cele mai mari probleme din UE în ceea ce privește gestionarea substanțelor periculoase. În ciuda reglementărilor comunitare, aici, pesticide deosebit de periculoase se tranzacționează ”liber” pe piața neagră.

Așa s-a ajuns la situația în care, inclusiv anul trecut, piața a fost realmente invadată de  substanțe nepermise, folosite de firmele de dezinsecție și deratizare, cu efecte cumplite. Doi copii și mama unuia dintre ei au murit în luna noiembrie 2019, iar zeci de persoane au ajuns la spital, unele în stare critică, intoxicate, în urma unei astfel de acțiuni efectuate într-un bloc de pe strada Miorița din Timișoara.

Patronul firmei de dezinsecție și deratizare a fost trimis în judecată luna trecută. El se face vinovat că a folosit fără drept insecticidul ”Delicia – Gastoxin”, sub formă de tablete, produs conținând o substanță foarte toxică, respectiv fosfura de aluminiu (concentrație 56%), fără a deține autorizație de utilizare eliberată de către Autoritatea Națională Fitosanitară.

Delicia Gastoxin este un pesticid din clasa T+ de periculozitate (cel mai mare grad de toxicitate). Evenimentul a scos la iveală cruda realitate. De ani de zile Poliția interceptează transporturi sau tranzacții ilegale cu acest produs deosebit de periculos, dar măsurile autorităților se opresc la a sancționa, punctual, faptele descoperite.

Au urmat, la finele anului trecut, o serie de intoxicații în școli în care, din nou, s-a intervenit cu substanțe nepermise pentru stârpirea dăunătorilor.

Care sunt cele mai folosite chimicale

Eurostat a mai arătat și care sunt cele mai folosite chimicale. Cele mai mari volume de vânzări au fost înregistrate la Fungicide şi bactericide (45%), urmate de Ierbicide (32%), Insecticide şi acaricide (11%).

În 2018 comparativ cu 2011, datele Eurostat arată că cele mai mari creşteri ale vânzărilor de pesticide a fost înregistrate în Cipru (94%), Austria (53%), Franţa (39%) şi Slovacia (38%). Pe de altă parte, cele mai mari scăderi ale vânzărilor de pesticide au fost înregistrate în Portugalia (minus 43%), Irlanda ( minus 28%) şi Cehia (minus 27%). Alte state care au înregistrat scăderi ale vânzărilor de pesticide sunt Italia, Olanda, Belgia şi România.

Franţa, Spania, Italia şi Germania sunt principalii producători agricoli din UE, reprezentând împreună 51% din suprafaţa totală utilizată în agricultură în UE şi 49% din terenul arabil din UE.