Pandemia și măsurile luate pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-Cov-2 au lovit cumplit Uniunea Europeană, în primul rând prin creșterea ratei șomajului. Datele pe care le-a dat publicității Oficiul comunitar de Statistică, Eurostat, arată că, în comparație cu anul trecut, cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Lituania, Luxemburg și România. Informații are publicația La Nueva España!
“Spania a înregistrat, împreună cu Cipru, cea mai mare creștere a ratei șomajului din întreaga Uniune Europeană în luna martie, comparativ cu luna februarie, adică o creștere cu 0,9%, de la 13,6% la 14,5%, după cum a raportat joi Oficiul comunitar de Statistică, Eurostat.
Martie a fost luna în care cele mai multe dintre statele membre au început să introducă măsuri de izolare pentru combaterea pandemiei de coronavirus, a amintit Eurostat.
În orice caz, dacă se face comparația de la an la an, șomajul în Spania a crescut doar cu 0,3%, de la 14,2% în martie 2019, la 14,5% în a treia lună a acestui an.
Astfel, în termeni inter-anuali, cele mai mari creșteri ale șomajului în țările pentru care Eurostat a raportat date s-au înregistrat în Lituania (1,1 puncte procentuale), Luxemburg și România (0,9%), Letonia și Suedia (0,5%) și Irlanda (0,4%). Spania a înregistrat aceeași creștere inter-anuală ca Germania, unde șomajul a crescut, de asemenea, cu 0,3% între martie 2019 și martie 2020.
În raportarea pe luni, Spania și Cipru au înregistrat cele mai mari creșteri ale ratei șomajului în luna martie față de februarie, cu creșteri de 0,9%, urmate de Luxemburg (0,8%), România (0,7%), Croația și Irlanda (0,6%).
Totuși, Eurostat a explicat că datele publicate joi se bazează pe criteriile urmate de Organizația Internațională a Muncii, conform cărora un șomer este o persoană fără un loc de muncă, în căutare activă a unui loc de muncă în ultimele patru săptămâni și care poate începe să lucreze în următoarele două săptămâni.
Eurostat a admis că măsurile de izolare au condus la o creștere semnificativă a cererilor de ajutor pentru șomaj în UE. Cu toate acestea, el a adăugat că „o parte semnificativă” a persoanelor care s-au adăugat pe listele de șomaj nu caută în mod activ de lucru din cauza carantinei instituite în statele membre sau pentru că trebuie să aibă grijă de copii și nu pot lucra din acest motiv.
Prin urmare, Oficiul comunitar de Statistică a presupus că această situație duce la discrepanțe între numărul persoanelor înregistrate la birourile pentru șomaj și cel al persoanelor care sunt considerate șomeri în conformitate cu criteriile Organizației Internaționale a Muncii, standardul pe care Eurostat l-a urmat pentru a prezenta datele.
Astfel, dacă o persoană a lucrat până în februarie, dar nu a făcut-o în martie din cauza izolării, deși nu a fost concediată și i s-a garantat că va putea reveni la postul său în trei luni, persoana respectivă nu este considerată șomer.
Dimpotrivă, o persoană disponibilizată în martie, care a căutat activ pe Internet cu intenția de a fi angajată imediat ce situația pieței muncii se îmbunătățește și poate începe să lucreze imediat, va fi considerată ca fiind șomer.
Pe de altă parte, o persoană aflată în șomaj, care a căutat un loc de muncă înainte de pandemie și și-a întrerupt căutarea pentru a-și îngriji copiii până la reluarea cursurilor este considerată inactivă.
Persoana respectivă nu va fi considerată șomer în luna martie. În ansamblul zonei euro, rata șomajului a crescut cu 0,1%, de la 7,3% în februarie, la 7,4% în martie, în timp ce în cele 27 de state a crescut, de asemenea, cu 0,1%, de la 6,5% la 6,6%. În termeni inter-anuali, șomajul a scăzut cu 0,3% atât în țările zonei euro, cât și în cele 27 de state”.