România este mai aproape de Schengen decât se credea. Decizia se va lua înainte de alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestei luni. Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, va ridica interdicțiile după reuniunea de la Budapesta, din 22 noiembrie.
Austria renunță la veto
Ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) se va întâlni la Budapesta, pe 22 noiembrie, cu miniștrii de interne ai Bulgariei și României, Atanas Ilkov și Cătălin Predoiu. Este de așteptat ca acesta să anunțe oficial că Austria va renunța la vetoul pentru Schengen. Reuniunea se va desfășura sub președinția Ungariei la Consiliul UE.
„Veto-ul a fost și este important. Numărul migranților ilegali care trec prin aceste țări a scăzut considerabil. Asta înseamnă că suntem pe calea cea bună, dar nu am ajuns încă la sfârșitul acestui drum. Preocupările și cererile noastre legate de combaterea criminalității legate de traficul de persoane și de migrația ilegală sunt acum luate în serios. Vom continua ferm pe acest drum”, a declarat Karner.
Miza este combaterea criminalității legate de traficul de persoane. Agenția de protecție a frontierei UE, Frontex, a anunțat o triplare a personalului din Bulgaria. Extinderea tehnologică a frontierelor externe – cu senzori de mișcare, camere termice, detectoare, nave de patrulare și vehicule pentru teren accidentat – este susținută de Comisia Europeană cu 130 de milioane de euro.
Întâlnire la București
Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a anunțat, astăzi, că viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi noua ambasadoare a Republicii Austria în România, Ulla Krauss-Nussbaumer, au avut o întrevedere la București. Discuțiile au fost axate tocmai pe subiectul aderării depline la spaţiul Schengen
MAI a confirmat că următoarea reuniune importantă pentru acest dosar va avea loc între miniştrii de interne, în perioada 21-22 noiembrie, la Budapesta, cu participarea României, Bulgariei, Austria şi Preşedinţia ungară a Consiliului UE.
Ministrul Cătălin Predoiu a precizat că menţionarea îndeplinirii criteriilor tehnice a rămas în dezbaterea publică a unor comentatori ai dosarului Schengen din inerţie, iar problema nu mai constituie subiect în agenda discuţiilor de ani de zile.