Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a discutat despre cele trei scenarii posibile pentru aderarea României la spațiul Schengen, subliniind că este necesară precauție în această perioadă. El a reconfirmat sprijinul Comisiei Europene pentru integrarea României în Schengen până la finalul acestui an, în urma discuțiilor cu Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.
Scenarii posibile de aderare ale României la Schengen
„Cred că România are în continuare șanse reale să adere complet la zona de liberă circulație și voi continua demersurile la fel ca și anul trecut când Parlamentul European a jucat un rol important în atingerea obiectivului nostru. La Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 10 octombrie, Comisia Europeană va saluta rezultatele bune obținute de România după implementarea proiectelor pilot de securizare a frontierelor și după accederea la air-Schengen”, a transmis Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European.
- Scenariul optimist: România ar putea obține un vot favorabil în perioada post-electorală, similar cu ceea ce s-a întâmplat în cazul Olandei.
- Scenariul precaut: Un vot ar putea avea loc în decembrie sau anul viitor, în funcție de formarea unei coaliții pro-europene.
- Scenariul negativ: O coaliție anti-europeană și pro-rusă ar putea bloca aderarea.
România are șanse reale de a adera complet la Schengen, însă rezultatul depinde de sprijinul partenerilor europeni și de evitarea influențelor politice anti-europene.
Karl Nehammer a pierdut alegerile în Austria
La rândul său, ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu declara nu cu mult timp în urmă, următoarele: „Comisia Europeană, inclusiv în noul program al său, a precizat că finalizarea precesului de aderare a României și Bulgariei la Schengen este prioritar. Depunem aceste eforturi coordonate și, sigur, depindem în continuare de decizii politice urmare unor alegeri și acțiunile noastre sunt pentru a asigura toată informația și argumentația necesare astfel încât această decizie politică să fie pozitivă. Depindem de o decizie politică a unui stat membru și așteptăm alegerile în țara respectivă”.
Alegerile așteptate de ministrul român de externe s-au încheiat prin victoria extremei drepte în Austria (Partidul Libertății - FPO). Partidul Popular, al cancelarului Karl Nehammer, cel care ne-a refuzat accederea la spațiul Schengen, a ieșit pe locul al doilea, dar câștigătorii alegerilor austriece au nevoie de un partener de guvernare.