România în Schengen şi cu graniţele terestre. Mesajul care ne dă speranțe

România în Schengen şi cu graniţele terestre. Mesajul care ne dă speranțe Sursa foto: Arhiva EVZ

Cătălin Predoiu a avut, marţi, o întâlnire cu ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser. Ministrul de Interne al României a declarat că Schengen nu este un dosar important doar pentru România, ci pentru toată Europa.

Cătălin Predoiu, despre dosarul Schengen

Schengen nu este un dosar important doar pentru România, este un dosar important pentru Europa şi rezolvarea lui în 2024 va demonstra coeziunea europeană şi faptul că acest proiect funcţionează într-un context în care un curent din ce în ce mai important antieuropean se face auzit în multe state din Europa. România îndeplineşte criterii tehnice de 14 ani. Ne bucurăm că anul trecut s-a făcut un pas important, găsind o cale comună de rezolvare şi colegii austrieci puternic sprijiniţi de ţările europene şi de Comisia Europeană, puternic sprijiniţi de Germania şi am reuşit ca să generăm decizia Consiliului din decembrie”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu este încrezător

Predoiu a mai declarat că acest pas trebuie continuat cu următorul, privind frontierele terestre. El speră ca România să finalizeze acest dosar în 2024 și să aibă o cooperare bună cu Austria.

„Dar acest pas trebuie continuat cu următorul, privind frontierele terestre. Istoria Schengen a cunoscut şi alte state care au intrat în etape cu frontierele în Spaţiul Schegen. Istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas cu o parte din frontiere în Schengen şi cu altele în afara Schengen. Credem că istoria va fi confirmată în 2024 şi România va finaliza acest dosar cu sprijinul statelor membre, al Comisiei şi într-o bună cooperare cu Austria”, a explicat ministrul de Interne.

Ne puteți urmări și pe Google News

România performează în combaterea migraţiei ilegale

Ministrul a declarat că România performează la vârf în Europa în combaterea migraţiei ilegale. Acesta s-a referit şi la buna cooperare între poliţiştii români şi cei germani şi a dat ca exemplul prinderea fostului primar de la Baia Mare Cătălin Cherecheş.

Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu Sursă foto; Facebook

„Cooperăm foarte bine pe combaterea migraţiei ilegale. România performează la vârf în Europa în combaterea migraţiei ilegale. O demonstrează nu numai cifrele noastre, ci cifrele Frontex, cifrele Comisiei Europene publicate periodic în Eurobarometrul Schegen, dar şi cifrele bilaterale ale vecinilor.

„Am discutat despre creşterea cooperării poliţieneşti. Am avut un sprijin important în colegii germani în rezolvarea unor cauze importante pentru noi, anul trecut, inclusiv în cazul unui fugar care se ascundea în Germania şi a fost rapid identificat de colegii români şi colegii germani, maghiari, austrieci, dar în mod special colaborarea cu colegii germani a adus un rezultat. Şi de aceea persoana respectivă este acum în faţa legii române.

De asemenea, colegii noştri, poliţişti români, au ajutat colegii germani în rezolvarea unor cazuri de crimă transfrontalieră. Am discutat să ridicăm această cooperare, schimbăm mai multe informaţii împreună despre crima organizată să creştem numărul de poliţişti care lucrează în echipe mixte şi să intensificăm dialogul la vârf între poliţiile noastre”, a declarat Cătălin Predoiu.

Germania susține intrarea României în Schengen și pe cale terestră

Ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat că ţara sa sprijină aderarea completă a României la Spaţiul Schengen, adică şi cu graniţele terestre.

”Vorbim de 14 ani în care România a îndeplinit toate condiţiile şi următorul pas trebuie să fie aderarea completă. De aceea va exista în continuare întregul sprijin al cancelarulu federal şi al meu în vederea aderării complete a României la Spaţiul Schengen”, a afirmat Faeser.

”Sprijinim în continuarea aderarea completă a României la Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre. Schengen este o realizare importantă a proiectului nostru european şi acum este foarte important să arătăm solidaritate şi forţă.

Compromisul pe care l-a menţionat deja domnul ministru cu Austria care a intrat în vigoare aproximativ acum două săptămâni, cu aderarea cu graniţele maritime şi aeriene, a intrat deja în vigoare. Nu este suficient. Vorbim de 14 ani în care România a îndeplinit toate condiţiile şi următorul pas trebuie să fie aderarea completă. De aceea va exista în continuare întregul sprijin al cancelarulu federal şi al meu în vederea aderării complete a României la Spaţiul Schengen”, a mai declarat Nancy Faeser.