Traian Băsescu, unul dintre cei mai mari militanți pro-unire de pe scena politică, crede că România și Republica Moldova se vor uni, însă în contextul potrivit.

„Unirea cu Republica Moldova este inevitabilă. Este o chestiune de timp. Va fi atunci când procesul de reromânizare a cetățenilor Republicii Moldova va fi suficient de puternic”, a declarat Traian Băsescu la RTV, de 1 Decembrie.

Traian Băsescu: „Populația Republicii Moldova a suportat o teribilă propagandă de deromânizare”

Europarlamentarul PMP subliniază faptul că tendița pro-unire de peste Prut a cunsocut o creștere impresionantă, dar totodată, există o doză extrem de puternică de euroscepticism și anti-unire.

„La începutul mandatului meu, în 2004, a fost un început aproape șocant. S-a făcut o cercetare și s-a constatat că doar 4% din cetățenii Rep Moldova ar fi fost de acord cu reunificarea țării. Și acum uitați-vă că un partid pro-rus, al lui Dodon, este cel cu cel mai mare succes electoral. Populația Republicii Moldova a suportat o teribilă propagandă de deromânizare. Acest proces, la sfârșitul anului 2014 se cuantifica în 28-30% oameni care ar fi dorit unirea”, a punctat Băsescu pentru sursa citată.