Evenimentul Zilei > Politica > România în PERICOL. TOȚI românii ar putea fi afectați. Măsuri care pot schimba ISTORIA țării
România în PERICOL. TOȚI românii ar putea fi afectați. Măsuri care pot schimba ISTORIA țării

România în PERICOL. TOȚI românii ar putea fi afectați. Măsuri care pot schimba ISTORIA țării

Parlamentul European a votat marți adoptarea unei rezoluții cu privire la statul de drept din România. De asemenea, Comisia Europeană a publicat raportul MCV în care țara noastră este criticată din cauza evenimentelor recente din justiția românească. Opt recomandări suplimentare pentru România au fost publicate în raportul MCV.

În acest context, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, joi, că în cazul în care nu vor fi aplicate recomandările din raportul MCV există posibilitatea de activare a art. 7 din Tratatul UE, iar românii vor fi privați de toate beneficiile UE, cum ar fi aderarea la Schengen sau fondurile europene.

„Sigur, în acest moment, față de alte state membre, România are acest Mecanism de Cooperare și Verificare care a fost gândit exact pentru a preîntâmpina situații în care poate fi atrasă activarea articolului 7 al Tratatului constitutiv al Uniunii Europene. Asta nu înseamnă însă că suntem exceptați de la activarea acestui articol. Dacă România continuă să ignore și să refuze aplicarea acestor prevederi există inclusiv această posibilitate de activare a articolului 7 astfel încât România, și mai ales români, să fie privați de toate beneficiile Uniunii Europene. Adio Schengen, adio fonduri europene, adio libera circulație a românilor în Uniunea Europeană, adio dreptul de muncă al românilor în Uniunea Europeană. Primii loviți vor fi ce 4,5 milioane de români aflați în țările Uniunii Europene și familiile lor din țară”, a precizat Ionel Dancă fiind întrebat dacă risca România ieșirea din UE, ca procedură, dacă nu respectă ultimele recomandări din raportul MCV.

Pe de altă parte, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană marți, recomandând în raportul MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.