Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului arată că trei jurnalişti ai EVZ au avut de suferit din cauza dezvăluirilor făcute.
Raportul anual al Departamentului de Stat american privind situaţia drepturilor omului în 2008 semnalează la capitolul dedicat României lentoarea autorităţilor române în eforturile de combatere a corupţiei, lipsa încrederii populaţiei în sistemul judiciar, discriminarea pe motive etnice şi sexuale şi atingeri aduse libertăţii presei şi celei religioase. Documentul, dat publicităţii miercuri, subliniază că, deşi autorităţile au abordat o serie de probleme legate de drepturile omului anul trecut, abuzurile nu au fost evitate întru totul. Au fost semnalate 10 cazuri de corupţie la nivel înalt având implicarea unor foşti miniştri, menţionează raportul Departamentului de Stat, însă nici unul dintre acestea nu s-a încheiat prin sentinţe cu închisoarea deoarece anchetele au fost blocate de fosta legislatură.
Doar 120 din totalul de 6.723 de proprietăţi revendicate de Biserica Greco-Catolică au fost restituite de guvernul român începând cu anul 2003, notează raportul citat. Biserica Ortodoxă Română a continuat să se opună restituirii celor aproape 2.600 de biserici şi mănăstiri revendicate de greco-catolici, dar numărul verdictelor pronunţate de instanţele de judecată în favoarea Bisericii Greco-Catolice a crescut sensibil în 2008. Doar 200 de astfel de lăcaşuri de cult fuseseră restituite până la sfârşitul anului trecut. Jurnalişti intimidaţi
Mai multe cazuri de intimidare, cenzurare sau agresare a jurnaliştilor au fost semnalate în cursul anului 2008. Raportul Departamentului de Stat men ţionează cazul reporterului Mălin Bot, corespondent al cotidianului „Evenimentul zilei”, căruia i-a fost ridicată acreditarea la Primăria Timişoarei, măsură sancţionată însă de Tribunalul Judeţean. În iunie, jurnalistul de investigaţie Mihai Munteanu, angajat al EVZ, a primit ameninţări cu moartea de la persoane neidentificate în urma unor dezvăluiri privind tranzacţii suspecte cu armament şi posibile infiltrări ale unor foşti spioni sovietici în industria de apărare românească.
Un alt caz menţionat de Departamentul de Stat este cel al corespondentei EVZ la Constanţa, Feri Predescu, obligată de o instanţă locală să plătească despăgubiri primarului Radu Mazăre după ce îl acuzase într-un articol de legături cu lumea interlopă.
RELAXARE PERICULOASĂ
Antisemitismul, ignorat de autorităţi
Actele antisemite, a căror gravitate a fost, în general, minimalizată de autorităţi, au continuat şi în 2008, subliniază documentul. În octombrie anul trecut, 131 de morminte au fost vandalizate într-un cimitir evreiesc din Bucureşti, act calificat de reprezentanţii comunităţii evreieşti ca fără precedent în istoria recentă. În pofida intervenţiilor organizaţiilor evreieşti, opinii şi atitudini antisemite au fost exprimate în diferite emisiuni televizate, iar autorităţile nu au dat curs unei plângeri ce l-a vizat pe un profesor bucureştean care a negat în mod repetat Holocaustul. Articolele antisemite publicate de presa extremistă au făcut în rare situaţii obiectul unor anchete sau procese, încheiate toate cu achitări, mai spune raportul.