România, IMPORTATOR NET de BUȘTENI pentru PRIMA DATĂ în istorie. PREȚUL lemnului din ȚARĂ a EXPLODAT

România a ajuns, în premieră istorică, să fie importator net de lemn, după ce anul 2017 a adus schimbări legislative importante și creșterile agresive ale prețurilor lemnului care au zguduit sectorul forestier, . Dacă pentru Regia Națională a Pădurilor aceasta este o veste bună, producătorii de mobilă și alți operatori, reuniți în Asociația Fordaq, critică ultimele creșteri ale prețurilor.

Reprezentanții industriei lemnului văd modificarea Codului Silvic în vara anului trecut drept cauza principală pentru această nouă creștere a prețurilor, conform Gândul. Membrii Fordaq susțin că în perioada 2011-2017 a avut loc o ascensiune explozivă a prețului, observându-se o diferență de 250% între cei doi ani. Pentru perioada 2011-2018, creșterea preconizată este de 400%.

 

„Efectul modificării Codului Silvic în iunie 2017 este o adevărată criză economică în industria lemnului şi agravarea crizei lemnului de foc. La licitaţiile principale organizate de către Romsilva pentru producţia anului 2018, pe fondul unei oferte reduse cu 30%, creşterile de preţuri rezultate din licitaţii sunt dezastruoase: se ajunge la 317 lei/mc preţ mediu de adjudecare la răşinoase şi la 258 de lei/mc preţ mediu naţional (...) Practic, a fost ignorată de către autorităţi o legitate economică simplă: scăderea ofertei conduce la creşterea preţurilor, atât pentru industrie, cât şi pentru populaţie”, avertizează Asociația.

Astfel, lemnul din România este mai scump decât cel din străinătate. Importarea, cu tot cu transport, este mai ieftină pentru industria lemnului.

Fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a atașat un raport de activitate cererii de demisie, în care se subliniază că „România a devenit din exportator de buştean, importator de buştean. Exportăm pe an cca. 0,3 milioane mc şi importăm pe an peste 2 milioane mc”.

Totuși, o veste bună legată de anul 2017 este că tăierea ilegală a scăzut drastic, de la 8,8 milioane metri cubi pe an, la aproximativ 0,4 milioane metri cubi pe an, conform aceluiași raport, citat de Gândul.

Romsilva administrează peste 45% din totalul fondului forestier național, mai precis 3,14 milioane de hectare fond forestier. Pentru 2018, compania de stat are un program de recoltare de aproximativ 10 milioane de metri cubi.