Guvernul ne îndatorează cu încă 3 miliarde de euro. Statul se împrumută, din nou, de pe piețele externe. Este a treia oară când Guvernul apelează la această finanțare în 2023.
Miliarde de euro adăugate la datoria externă. Ministerul de Finanțe a atras 3 miliarde de euro în cea de-a treia ieșire din acest an pe piețele internaționale.
Miliarde de euro prin două emisiuni
Guvernul a atras suma prin două emisiuni de obligațiuni pe cinci, respectiv 10 ani. Costurile orientative la care se fac aceste împrumuturi sunt de 5,5% pe an pentru maturitatea de cinci ani. La fel, de 6,47% pe an pentru cea de zece ani.
Băncile și fondurile de investiții au venit cu 9 miliarde de euro la împrumuturile României. Este a treia ieșire a Ministerului de Finanțe pe piețele externe, după două făcute rapid la început de an. Atunci statul a atras două miliarde de euro și 4 miliarde de dolari.
Guvernul are nevoie de noi surse de finanțare, în contextul în care urmează să aibă loc o rectificare bugetară. Necesarul estimat pentru acest an era stabilit la 160 de miliarde de lei. Dar în condițiile în care deficitul va fi mai mare decât cel programat va fi nevoie de împrumuturi suplimentare. Dacă noua țintă de deficit va fi 5,5% din PIB, așa cum se vehiculează atunci statul ar mai avea nevoie de încă 17,5 miliarde de lei.
Cote alarmante pentru datoria externă a României
Banca Națională a României a anunțat, luna trecută, că datoria externă a țării noastre a crescut cu peste 14 milioane de euro. Doar în prima jumătate a acestui an. Viitorul financiar al României este pus în pericol.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat că a fost înregistrat un deficit de 9,826 de milioane de euro a contului curent al balanței de plăți doar în perioada ianuarie – iunie 2023, comparativ cu 11.997 de milioane de euro în aceeași perioadă a anului 2022.
Datoria externă totală a crescut cu 14.672 de milioane de euro în primele șase luni ale acestui an. BNR a informat că, în structură, datoria externă pe termen lung a ajuns la 112.591 milioane euro la 30 iunie 2023, în jur de 70,7% din totalul datoriei externe, în creștere cu 15,2% față de finalul anului trecut.