România, gata să facă față unei ierni friguroase. S-a făcut marea aprovizionare

Gaze naturale. Sursa foto: Facebook/ Virgil Popescu

România dispune de depozite de gaze complet umplute și este pregătită pentru sezonul rece, a declarat vineri Virgil Popescu, fostul ministru al Energiei.

Conform acestuia, gradul de umplere actual este de 100%, având un total de 3.176,6 milioane de metri cubi.

România are în depozite gaze suficiente pentru iarnă

„România are de astăzi depozitele de gaze pline”, a punctat fostul ministru al Energiei, într-un mesaj pe rețelele sociale.

Virgil Popescu a mai menționat că, pe lângă cantitatea existentă, România dispune de o capacitate suplimentară de stocare de 150 milioane de metri cubi, rezultat al investițiilor realizate de Depogaz în ultimii ani.

Gaze naturale. Sursa foto: Dreamstime.com

Astfel, țara va fi bine pregătită pentru iarna care se apropie.

Țara noastră poate face consumului din resurse proprii

Într-o declarație dată la începutul acestei luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că, deși România a avut obiceiul de a importa gaze în sezonul rece, resursele interne sunt acum suficiente pentru a satisface cerințele de consum.

A adăugat că importurile ar putea fi realizate doar în scopul obținerii unor prețuri mai favorabile.

România, astăzi, cu ce produce pe uscat și ce produce Black Seea Oil& Gaz, compania americană în Marea Neagră, dar aproape de țărm, deci nu este ca Neptul Deep, reușim să acoperim consumul intern. Este  cam tanda pe manda”, anunța Burduja la începutul lunii.

Gaze, Marea Neagră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul a accentuat faptul că, dacă companiile decid să recurgă la importuri, opțiune care ar putea fi luată în considerare și în timpul acestei iernii, este important de menționat că acest lucru nu se datorează unei lipse de gaze în depozite.

În schimb, în anumite momente, poate fi mai avantajos din punct de vedere financiar să se importe gaze decât să se extragă din rezerve.

Este posibil să ne regăsim într-un scenariu similar. Cu toate acestea, Sebastian Burduja a mai subliniat odată că România are anul acesta gaze pentru independența energetică, dacă situația o impune.