România, gata de summit-ul NATO

România, gata de summit-ul NATO

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, asigurându-l că România este gata să organizeze summit-ul "şi mâine".

După o scurtă discuţie tehnică, cei doi oficiali au dat o declaraţie de presa în care au prezentat agenda summit-ului NATO din 2-4 aprilie de la Bucureşti.

"Summit-ul îşi propune să găsească soluţii pentru Afganistan, soluţii pentru proiectele de extindere, soluţii pentru securitatea statelor membre, soluţii pentru Marea Neagră, pentru securizarea regiunii Mării Negre şi problematica energetică. În general ideea de bază a summit-ului este că trebuie să înregistrăm progrese  faţă de summit-ul de la Riga", a declarat şeful statului, admiţând că ambiţia României ca ţara gazdă este de a organiza un summit de succes.

Şeful statului a mai anunţat că, dincolo de extindere, summit-ul îşi propune să aducă mai aproape de NATo state precum Serbia Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru. Totodată Basescu a precizat că "România susţine făra rezerve extinderea NATO cu cele trei ţări Croaţia, Macedonia şi Albania".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Şi de asemenea susţinem ideea că trebuie să privim cu atentie şi să încercăm să dăm soluţii mai bune pentru Georgia şi chiar Ucraina", a încheiat declaraţia preşedintele Traian Băsescu.

Scheffer: "Vor fi două zile pline"

De cealaltă parte, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, s-a declarat mulţumit de progresele care s-au făcut în pregătirea summit-ului din aprilie.

"Voi părăsi Bucureştiul în această seară şi vă pot spune că sunt foarte mulţumit de progresele care s-au făcut. Va fi într-adevar un eveniment uriaş, va fi, din punctul de vedere al cifrelor, cel mai mare summit organizat până acum. Cu sprijinul Bruxelles-ului, cu sprijinul echipei mele, echipa română va fi pregătită şi va reuşi să realizeze un summit de succes", a declarat acesta.

Scheffer a precizat că Vor exista foarte multe probleme de substanţă care vor fi discutate în diversele sesiuni cu şefii de state şi guverne. "Aceste sesiuni vor avea loc în cadrul Consiliului Nord Atlantic, dar şi în cadrul altor evenimente care vor fi organizate cu ocazia acestui summit, cu parteneri noi, cu parteneri vechi. Ceea ce vă pot spune este ca vor fi două zile, două zile şi jumatate pline", a detaliat oficialul NATO programul summit-ului.

Concluzia celor doi oficial a fost că vor munci foarte mult, că vor face eforturi foarte mari, pentru a organiza un summit de succes atât din punct de vedere organizaţional cât şi din punct de vedere al conţinutului, al substanţei.

Summit supervizat

Jaap de Hoop Scheffer s-a întâlnit astăzi şi cu ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, pentru a discuta despre organizarea viitorului summit al Alianţei Nord-Atlantice, care se va desfăşura la inceputul lunii aprilie la Bucureşti.

"Aştept cu mult interes desfăşurarea summitului de la Bucureşti. Ştiu că România va fi capabilă să organizeze acest summit", a declarat Jaap de Hoop Scheffer, după întâlnirea cu Meleşcanu.

De asemenea, Jaap de Hoop Scheffer şi-a exprimat aprecierea faţă de militarii români din teatrele de operaţiuni NATO.

Ministrul român al Apărării, i-a dăruit invitatului o sabie, ca semn al aprecierii şi respectului Guvernului român şi al armatei.

Scheffer mai are programate întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, iar vizita sa la Bucureşti include şi un tur al Casei Poporului, unde se vor desfăşura majoritatea întâlnirilor summitului din perioada 2-4 aprilie.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a mai efectuat, la sfârşitul lunii octombrie 2007, o vizită la Bucureşti, care a inclus întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu, cu primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, cu ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, precum cu alţi oficiali din MAE şi Ministerul Apărării. Şi atunci discuţiile au avut ca temă principală summit-ul NATO din aprilie 2008, de la Bucureşti.  

Bucurestiul este, după Praga (2002) şi Riga (2006), a treia capitală a unui stat din fostul bloc comunist care gazduieşte o reuniune la nivel înalt a NATO, fostul inamic al Moscovei din timpul Razboiului Rece.