România "furnizează" zece la sută din cazurile judecate de CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului judecă aproximativ 100.000 de sesizări de încălcare a drepturilor omului, dintre care 10% provin numai din România.

Potrivit paginii electronice a Radio Netherlands Woldwide, numărul cazurilor cu care se confruntă Curtea de la Strassbourg este în creştere cu 20.000 faţă de anul trecut. Cele mai multe plângeri de încălcare a drepturilor civile sunt formulate împotriva Rusiei, însă, un număr semnificativ de sesizări a fost depus şi împotriva Turciei, României şi Ucrainei, fiecare cu câte 10%. Olanda figurează şi ea pe lista CEDO cu 350 de plângeri.

Avalanşa de petiţii impune necesitatea unor măsuri prin care numărul de cazuri care ajung la Strasbourg să scadă. În acest sens, Curtea intenţionează să reducă numărul de judecători repartizaţi pentru cazurile anumitor ţări.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului primeşte anual sesizări din partea persoanelor fizice, a organizaţiilor şi agenţiilor guvernamentale.

Cine este CEDO?

CEDO este o jurisdicţie internaţională cu sediul la Strasbourg, alcătuită dintr-un număr de judecători egal cu cel al Statelor membre ale Consiliului Europei care au ratificat Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale. În prezent, ei sunt în număr de patruzeci şi şase. Judecătorii îşi exercită mandatul la Curte cu titlu individual şi nu-şi reprezintă Statul, aceştia, fiind totalmente independenţi de ţările lor de origine şi nu reprezintă nici reclamanţii, nici Statele. Orice persoană care consideră a fost în mod personal şi direct victimă a unei încălcări a drepturilor şi garanţiilor prevăzute în Convenţie sau în protocoalele sale poate înainta o sesizare către CEDO.