România, fruntașă la creșterea prețului energiei electrice în UE. Datele Eurostat sunt alarmante

Sursa foto Arhiva EVZ

Ultimele date care provin de la Eurostat arată că preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au urcat semnificativ în primul semestru din 2022.

Și asta, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 22 euro/100 kWh ajungând la 25,3 euro/100 kWh, iar România s-a aflat printre statele membre UE cu cele mai mari creşteri.

Astfel în primul semestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, preţurile la electricitate pentru consumatorii casnici au crescut în 22 de state membre UE. Așadar în Cehia creșterea a fost cea mai mare de 62%, apoi Letonia cu 59%, Danemarca cu 57%, Estonia şi România ambele cu 55%. Există însă și țări în care s-au înregistrat scăderi ale preţurilor la electricitate pentru consumatorii casnici: Ţările de Jos - minus 54%, Slovenia -minus 16%, Polonia -minus 3%, Portugalia şi Ungaria -ambele minus 1%. Scăderile din Ţările de Jos, Slovenia şi Polonia sunt legate de subvenţiile guvernamentale, în timp ce în Ungaria preţurile sunt reglementate, lucru care a fost valabil și la noi până la începutul acestui an când s-a schimbat legea.

Costurile cu energia şi aprovizionarea sunt afectate de situaţia geopolitică actuală, majorările fiind determinate în special de invadarea Ucrainei de către Rusia. Iar această iarnă se așteaptă să fie una extrem de complicate din această perspectivă la nivelul întregii Europe. Oricum în România deja prețurile la facturile de la energie electrică au explodat, asta în contextual în care coaliția de guvernare spune că va găsi soluții, eventual să se revină la reglementare, însă până acum nu există nicio certitudine, decât cea a faptului că facturile trebuie plătite dacă nu se dorește debranșarea de la energia electrică. Datele Eurostat mai arată că taxele şi accizele reprezentau în UE 24% din preţul energiei electrice plătit de consumatori şi 27% din preţul gazelor naturale, în primul semestru din 2022.