Prof. dr. Emanoil Ceaușu a vorbit de fragilitatea sistemului din România și ușurința prin care se poate răspândi una dintre cele mai temute boli: holera. Doctorul a oferit un exemplu concret: o româncă s-a întors cu holeră din India.

„Vorbeam de cazul de holeră pe care l-am avut în 2009. Era o doamnă din Craiova care a plecat într-o excursie în India și ea știa că nu trebuie să mănânce nimic de pe stradă, că nu trebuie să bea decât apă îmbuteliată. Dar în ultima zi a zis. A mâncat și de pe stradă, și sucuri, și fructe. Diareea a început în avion, iar când a coborât în București era deja o formă severă de enterocolită cu deshidratare. N-a mai putut să ajungă la Craiova. Era cu o doamnă din București, cu care se împrietenise acolo, s-a dus la ea acasă, suferința a continuat. După două zile a chemat serviciul de Salvare. Ea nu a spus că a plecat în India, cei de la Salvare nu au întrebat-o, n-a vrut să se interneze, a făcut tratament acasă. Lucrurile s-au agravat și peste două zile a chemat din nou Salvarea, când era într-o formă severă, cu insuficiență renală acută și a acceptat internarea. A fost adusă la noi la spital. În momentul în care medicul a văzut-o, neavând experiența epidemiilor de holeră, care au fost în anii 70-80, inclusiv în România, cum a văzut scaunul, care în holeră e cu totul special, ca apa de orez, a întrebat-o dacă a fost plecată din România.În momentul acela diagnosticul de holeră era foarte clar și a fost confirmată holera. Avea creatinina 9, nu mai urinase de două zile. A reușit să scape cu viață, cu tratamentul pe care l-a făcut”, a declarat medical la DC News.

„Aceste cazuri s-ar putea să se repete oricând”, avertizează prof. dr. Ceaușu. 

De aceea, populația trebuie să fie informată asupra riscurilor când pleacă în excursii în aceste zone. Dar și medicii trebuie să fie conștienți de aceste boli, mai ales cei care nu lucrează în spitale de boli tropicale, așa cum este Spitalul „Victor Babeș”.