Din România merg la export cantități considerabile de carne de vită. În acest timp, acest produs este foarte căutat, iar prețul a crescut spectaculos.
România a exportat, în perioada ianuarie-martie a acestui an, 13.404 tone de carne de vită, din care 13.276 tone au fost animale vii, restul fiind carne congelată, organe, grăsimi, carne proaspătă, carne afumată, sărată sau uscată, arată datele publicate de Lanţul Alimentar.
Cum arată calculele legate de exportul de carne
Este cea mai mare cantitate vândută pe piaţa extra-europeană în primele trei luni, în ultima decadă. În aceeaşi perioadă a anului trecut, cantitatea exportată a fost 9446 t. De asemenea, cantitatea anuală exportată a variat între 20.718 t în 2014 şi 56.177 t în 2017.
„Anul trecut, în ciuda pandemiei covid-19, exporturile au scăzut numai cu 1.626 t, de la 42.487 t la 40.861 t.”, după cum precizează sursa citată.
Carnea de vită din România ajunge în Israel, Statele Unite, Iordania, Albania, Turcia, Bosnia şi Herţegovina, Hong Kong, Irak, Libia. Creşteri semnificative au înregistrat şi preţurile, faţă de anul trecut: 8,34% la categoria „tăuraşi”, 10,22% la categoria „vaci” şi 3,25% la categoria „viţele”.
Carnea de vită din România ajunge în Israel, Statele Unite, Iordania, Albania, Turcia, Bosnia şi Herţegovina, Hong Kong, Irak, Libia. Creşteri semnificative au înregistrat şi preţurile, faţă de anul trecut: 8,34% la categoria „tăuraşi”, 10,22% la categoria „vaci” şi 3,25% la categoria „viţele”. Potrivit Comisiei pentru evaluarea carcaselor preţurile au fost în săptămâna 28 iunie – 4 iulie: -311,4 euro/100 kg, cat. tăuraşi.
267,37 euro/100 kg, cat. vaci - 287,06 euro/100 kg, cat. viţele. Cele mai mari preţuri sunt în Italia, pt categoria tăuraşi, 4-7,06 euro/100 kg, în Franţa, pentru cat. vaci, 349,18 euro/100 kg, şi în Italia pentru cat. viţele, 460,64 euro/100 kg.
Cele mai mari prețuri sunt pe piața din Italia
Cele mai mari preţuri sunt în Italia, pt categoria tăuraşi, 4-7,06 euro/100 kg, în Franţa, pentru cat. vaci, 349,18 euro/100 kg, şi în Italia pentru cat. viţele, 460,64 euro/100 kg. În luna iunie a acestui an, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) estima pentru lunile următoare o creştere cu minimum 25% a preţurilor pentru consumator.
O astfel de majorare ar fi cauzată de creşterea masivă a importurilor, în contextul unei pieţe interne afectată de pesta porcină, şi de preţul ridicat al furajelor, care afectează costul de producţie.