România este un model de urmat în combaterea antisemitismului. Premierul Ciucă a acuzat Rusia de revizionism istoric

Nicolae Ciucă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Guvernul României a organizat cea de-a patra reuniune a Grupului de lucru pentru implementarea Strategiei UE de combatere a antisemitismului și promovarea vieții evreiești. La discuții a participat și premierul Nicolae Ciucă.

România a ajuns un model de urmat în problema combaterii antisemitismului și a oricăror alte idei și ideologii de tip xenofob.

La discuțiile de la București a participat și premierul României, care a spus că este foarte important ca lumea să cunoască genocidul la care a fost supusă populația evreiască în timpul celui de-al doilea război mondial, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple niciodată.

„De altfel, după cum cunoașteți, în ultimii ani, România a devenit un model regional în ceea ce privește combaterea antisemitismului, prezervarea memoriei Holocaustului și educația privind Holocaustul. Asumarea, de către statul român, a trecutului său traumatic din perioada Holocaustului a început odată cu adoptarea, în 2004, a raportului final al Comisiei internaționale Elie Wiesel. Recomandările conținute în raport ne-au determinat să luăm măsuri imediate și ferme pentru implementarea lor. Drept urmare, în ultimii 20 ani, am fost martori la progrese importante realizate de România în materia comemorării Holocaustului și a educației privind Holocaustul”, a spus premierul Ciucă în deschiderea lucrărilor forumului de la București.

Războiul din Ucraina arată modele noi revizionism

Premierul Ciucă a reafirmat angajamentul României pentru combaterea antisemitismului și păstrarea memoriei Holocaustului, care este unul deosebit de serios, constant, care nu suportă niciun compromis.

În contextul războiului din Ucraina, premierul a mai spus că în prezent avem de-a face cu noi modele de ”distorsionare a Holocaustului, de revizionism istoric și dezinformare susținute de la nivel statal”.

La discuțiile de la București au participat și reprezentați ai comunității evreiești din Republica Moldova, dar și demnitari ai acestui stat.

„Totodată, ne-a reamintit tuturor responsabilitatea ce ne revine, în calitate de reprezentanți ai statelor, de a intensifica eforturile noastre în acest plan pentru a preveni și combate eficient asemenea evoluții nefaste. Din aceste considerente agenda reuniunii Grupului de lucru cuprinde o sesiune dedicată efectelor pe care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei le generează asupra memoriei Holocaustului. Suntem bucuroși să avem alături de noi reprezentanți ai comunității evreiești ucrainene și ai autorităților din Ucraina, acest stat greu încercat de război, și să putem afla astfel, în mod direct, care este situația reală”, a mai spus Nicolae Ciucă, citat de știripesurse.