În ţara noastră există mai multe focare de rujeolă în nord-vest. Şi cazurile de rubeolă, pentru care se fac vaccinări de doar şase ani, au explodat în sud. Cei mai afectaţi sunt şcolarii şi adolescenţii.
În toată Europa, numărul cazurilor de pojar a explodat, iar ţara noastră este, de asemenea, afectată. Numărul cazurilor de rujeolă a crescut de peste 15 ori faţă de anul trecut, iar numărul celor de rubeolă s-a triplat. Infecţiile s-au declanşat mai ales în comunităţile de romi cu copii nevaccinaţi.
Rujeola şi rubeola sunt boli contagioase, care se manifestă prin erupţii pe piele, febră, tuse şi alte simptome specifice răcelilor.
Bolnavii trebuie izolaţi la domiciliu timp de o săptămână de la apariţia erupţiei.
Focar de rubeolă la un liceu din Caracal
Dacă în 2010 au fost confirmate 193 de cazuri de rujeolă în ţară, în 2011, numărul acestora a crescut la 3.270. Cele mai multe sunt în judeţele din nord-vestul ţării-Bihor (560), Cluj (462), Maramureş (422), Sălaj (341) şi Satu-Mare (319). Şi numărul cazurilor de rubeolă s-au triplat, de la 350, anul trecut, la peste 1.000, anul acesta. În judeţul Hunedoara, există mai multe focare de rujeolă în oraşele Deva, Hunedoara, Orăştie, Brad şi Haţeg.
"Avem 182 de cazuri de rujeolă şi 85 de rubeolă. Vaccinul împotriva pojarului se face la un an, apoi în clasa I. Acum apar probleme, pentru că unii părinţi, stimulaţi de copiii care se tem de ac, cedează şi nu-i mai vaccinează", a declarat dr. Cecilia Birău, director adjunct al DSP Hunedoara.
Şi în judeţul Olt, în ultima lună, s-au înregistrat 43 de cazuri de rubeolă, toate la licee din Caracal.
La Colegiul "Ioniţă Asan", a fost declarat focar de rubeolă, numărul îmbolnăvirilor ajungând la 36. Bolnavii au fost izolaţi la domiciliu, iar persoanele cu care au intrat în contact au fost consultate şi chiar vaccinate.
"S-au identificat contacţii bolnavilor, au fost consultaţi şi, în unele cazuri, s-a hotărât vaccinarea suplimentară. Starea bolnavilor este bună, nu sunt complicaţii", a declarat Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt DSP Olt.
Şi la Iaşi s-au înregistrat 40 de cazuri izolate de rujeolă, printre care şi un bolnav de 20 de ani, în cazul căruia boala a degenerat în encefalită. Şi în Timişoara, 207 persoane au fost diagnosticate cu rujeolă. Mulţi sunt copii sub 10 ani.
Epidemiile au izbucnit în comunităţile de romi
Principala cauză a numărului foarte mare de îmbolnăviri este lipsa vaccinării, spune epidemiologul Geza Molnar, consilier în Ministerul Sănătăţii.
"78% dintre copiii care s-au îmbolnăvit de rujeolă nu erau vaccinaţi, restul aveau sub un an şi nu fuseseră încă imunizaţi. În ceea ce priveşte rubeola, în România, doar de şase ani se fac imunizări, iar cei care s-au îmbolnăvit sunt liceeni care nu au fost prinşi în campaniile de vaccinare", a declarat Molnar.
În Maramureş, Bihor şi Satu- Mare, epidemiile au pornit din comunităţile de romi, unde s-a refuzat imunizarea copiilor. "Au fost trimise 100.000 de doze de vaccin", a adăugat epidemiologul. (Au contribuit Georgeta Petrovici, Ciprian Iancu şi Irina Marinescu) 3.270 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat anul acesta. În 2010 au fost 193
MANIFESTĂRI
Bolnavii de pojar, contagioşi 7 zile
- Rujeola şi rubeola sunt infecţii respiratorii contagioase şi se numără printre cele mai frecvente boli ale copilăriei. Rubeola este, în general, mai blândă decât rujeola. Ambele se manifestă printr-o erupţie cutanată (pete mici, roz), febră mare, tuse, secreţii nazale, simptome asemănătoare răcelilor, care dispar, de regulă, fără tratament, cam într-o săptămână.
- Pojarul se transmite uşor prin tuse sau strănut, iar bolnavii nu trebuie să se prezinte la şcoală sau la serviciu timp de 7 zile de la apariţia erupţiei.
- Ambele forme se manifestă mai agresiv la adulţi, provocând complicaţii grave, precum bronşite, pneumonie, conjunctivită şi encefalită.
"În plus, poate să apară panencefalită sclerozantă subacută, care duce la deces", a declarat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.