Editura Evenimentul si Capital

România este pe primul loc! Memorial Day. Jumătate în ucraineană, jumătate în rusă │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 4509 Vizualizari

România este pe primul loc în Uniunea Europeană, într-un sondaj unde au răspuns la întrebări 4.769.443 de persoane, de pe tot globul. Nu știu dacă să mă bucur, sau să mă mir, dar ceva nu este în regulă!

HOROSCOP Pe 29 mai s-au născut John F. Kennedy, Bob Hope, T.H. White, Isaac Albeniz, Latoya Jackson, Iannis Xenakis, Şerban Rădulescu-Zoner, Ionel Fernic, Anişoara Odeanu.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Teodosia, Olivian şi Alexandru.

Zi fastă. În "Kalendarul" dinainte de daci, calendarul vechi, al vânătorilor, păstorilor şi agricultorilor era o zi de pauză parţială: se pregăteau merindele pentru câmp, se spălau rufele şi se pregăteau uneltele. Însă nu se lucra la câmp, pentru ritmul natural şi respectarea interdicţiilor, pedepsite în caz de nesupunere cu trăsnet şi compromiterea spicului de grâu, care altfel nu rodea, nu făcea bob.

În ţara râului Mara, în Maramureş, se spune că lupii şi mai ales Lupul Şchiop cu ceilalţi şase Filipi pândesc la izvoare ca să aducă binecuvântarea Maicii Domnului celui mai vrednic, sau celei mai harnice, care venea mai întâi să ia apă. Un motiv european foarte vechi pe care îl regăsim, satanizat, tocmai în Sudul Franţei, în legenda fiarei de la Gevaudan.

Nu se mai ştie cum se numea această antică sărbătoare minoră, dar savantul Sorin Paliga este de părere că era foarte veche, din vremea cabirilor, sau a pelasgilor. Era, aproape sigur, o sărbătoare feminină a fertilităţii, „rodul bobului”, poate a zeiţei Kotys, sau Kybele, peste care creştinismul a aşternut cu multă înţelepciune şi spre păstrarea înţelesului şi a continuităţii, o sfântă-fecioară, Cuv. Mc. Teodosia.

HOROSCOP Dragi lupi, padawani și hobbiți, un sondaj mondial, eu am primit informația din Elveția, reactualizat în primul trimestru al anului în curs, la care au răspuns 4.769.443 de persoane, de pe tot globul avea, printre altele, întrebarea:

Do you believe in God? YES, or NO.

După cum rezultă din sondaj, credința declarată în Dumnezeu este în proporție de 99% în Etiopia, Malawi, Niger, Sri Lanka și Yemen.

În Uniunea Europeană, România este pe primul loc cu o credință declarată în Dumnezeu de 92% ceea ce o poziționează și în partea superioară a clasamentului mondial. Pe locul doi în UE se clasează Cipru cu 88%, apoi vin Polonia și Grecia cu 79%. În Italia cred în Dumnezeu 74%. Nu s-a făcut sondaj și în Vatican, statul papal nu face parte din UE, acolo s-ar fi înregistrat, probabil, 100% credință în Dumnezeu. Sau, mai știi?! Urmează Irlanda și Portugalia, cu același procent 70%. Croația, 69% și Slovacia 63%. Faimoasă pentru catolicismul ei, în istorie, Spania crede în Dumnezeu numai 59%, în prezent. Lituania 47%, Ungaria 45%, Germania și Austria 44%, fiecare. Marea Britanie și Belgia au același procent 37%, Bulgaria 36%, Finlanda 33%, Slovenia și Letonia 32%. Danemarca și Olanda au 28% iar Franța 27%. Suedia și Estonia au câte 18%, iar cea mai necredincioasă țară din Europa este Cehia cu doar 16% credință în Dumnezeu.

Ceva nu este în regulă cu sondajul acesta. Cu România, în special. Premianta europeană la credință în Dumnezeu ar fi trebuit, după părerea mea, măcar să-I respecte Poruncile. Știți domniile voastre, cele cu să nu ucizi, să nu furi, să nu minți, să nu...

HOROSCOP Dar, de partea cealaltă a oceanului, în Uniunea Statelor Americane, nici mai puțin decât 81% declară că au crezut întotdeauna în Dumnezeu! Astăzi, în ultima zi de luni din luna mai este în State Memorial Day, un fel de Ziua Eroilor de la noi. Zi liberă, pusă cu cap, în continuarea weekendului. Vă povesteam anul trecut, parcă, că familia mea din State a petrecut Memorial Day, la Boston. Boston, ce oraş frumos, plăcut, civilizat, curat, chiar european, aş putea spune!

În parcul central din Boston, în faţa statuii militarilor americani, celor care le pasă şi ţin amintirea vie, au înfipt 37.126 de steguleţe cu culorile americane. Atâţia militari a pierdut statul Massachusetts începând de la Războiul de Independenţă şi până la data respectivă, în Afghanistan. A fost şi un serviciu religios şi multe alte manifestări printre care amintesc trei jocuri ale Red Sox.

Vedeţi, de aceea Statele sunt prima superputere mondială şi noi o colonie din lumea a treia! La ei nimeni nu este lăsat în urmă, nu este uitat, mai ales dacă este, sau a fost, militar!

HOROSCOP Dar să nu uit, că mai am ceva să vă împărtășesc din curierul UE, de domeniul public:

Parlamentul ucrainean a propus într-un proiect de lege, că trei sferturi dintre programele de televiziune pentru canalele principale se vor difuza în limba ucraineană. Măsura a fost luată la o săptămână după ce Ucraina a blocat accesul la rețelele de socializare cele mai populare din Federația Rusă și la un motor de căutare, în efortul constant de a contracara influența Kremlinului. Pe 16 mai, Ucraina a acuzat Rusia că ar fi atatcat site-ul web al președintelui Petro Poroshenko ca răspuns la decizia Kievului de a impune sancțiuni unui număr foarte mare de companii rusești care activează pe internet. Cei mai mulți cetățeni ucraineni vorbesc și ucraineana și rusa, dar aceasta este vorbită mai mult în estul țării, în timp ce ucraineana este vorbită mai ales în vest. Un număr foarte mare de seriale televizate și filme rusești au fost deja scoase din programe și interzise în cinematografe. Ucraina a blocat și importul pentru anumite cărți publicate în Rusia. Potrivit parlamentarilor ucraineni care au impus cotele lingvistice, noul proiect de lege este în acord cu normele europene, astfel de legi existând și în unele state europene. Proiectul de lege permite canalelor locale de televiziune din zona rusofonă să prezinte jumătate din programe în ucraineană și jumătate în rusă.

http://www.euractiv.com/section/languages-culture/news/ukraine-backs-tough-tv-language-rules-to-limit-russian/

Poate cineva să-mi spună ce se întâmplă la Kiev? A început războiul, cu războiul media, informatic? Că ucrainienii mei, prietenii mei, spun că o să mă viziteze în curând, în drum spre State, mai au de vândut una, alta, și o să-mi explice ei atunci. Chiar așa de gravă să fie situația?

Hai să nu-i plângem pe alții, că avem și noi necazurile noastre, dar și speranța că mâine este, în definitiv, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC Ești rapid și eficient, azi nu pierzi timpul, dar eternul Uranus din zodie, afectat, arată că aspectele benefice sunt în echilibru cu cele mai puţin favorabile, rezultanta fiind o zi medie. Zi favorabilă corespondenţei, scrie e-mail-uri, poate demodatele scrisori şi ilustrate, socializează pe net, vorbeşte cu cei dragi, cu anturajul, comunică, în general. Acea parte excesivă din natura zodiei se ilustrează astăzi din plin. Trebuie să îţi măsori cuvintele şi să te stăpâneşti cât poţi. Pe de altă parte viaţa ta particulară te oboseşte mai mult decât crezi. Evită tensiunile şi conflictele printr-o atitudine prudentă şi defensivă.

TAUR Argumentele și demonstrațiile tale câștigă astăzi în claritate și profunzie. Totuși, lucrurile nu sunt deloc simple. Trebuie să te concentrezi pe ce faci şi să nu amesteci plăcutul cu utilul! Poziţia lui Venus, protectoarea zodiei, a lui Marte şi a Lunii indică succes, chiar dacă aspectele se referă la o perioadă mai lungă. Selectivitatea şi intuiţia ta sunt la valori pozitive, aproape de maximum. Acest lucru îţi permite să foloseşti bunele oportunităţi, mai ales în domeniul social. Pe plan sentimental, astăzi, ai posibilitatea să te debarasezi de o prejudecată, o frână care era un fel de blocaj mental. Talentele de diplomat, pe care poţi să le foloseşti astăzi cu succes, te ajută, pe seară, să te simţi bine şi echilibrat.

GEMENI Ceva îți distrage atenția și nu te poți concentra bine pe problemele tale. Cu Soarele și Marte în zodie ai energie, dinamism, dar nu te repezi imediat să reacționezi, mai ai puțină răbdare! Dimineaţa, la serviciu, la muncă, sau unde îţi desfăşori activitatea, o discuţie este ca un balsam pentru sufletul tău, îţi face mare plăcere şi te motivează pentru viitor. Ca să fie totul simetric, în echilibru, astăzi te enerveză atitudinea infantilă şi capriciile cuiva din anturaj. Pe plan financiar sunt nişte oferte seducătoare care te-au cam ameţit de cap – nu trebuie să le dai curs! Nu lua decizii sub imperiul momentului, a dorinţei iraţionale. Pe plan emoţional, contrar reticenţelor tale, ai o gama largă, pastelată, de trăiri şi sentimente puternice.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI