ROMANIA este, în A ŞAPTEA ZI de PROTESTE, pe prima pagină a celor mai importante publicaţii din lume. Cum vede planeta REVOLUŢIA PAŞNICĂ a românilor care nu mai acceptă politiceni corupţi

Impresionantele imagini de la protestul de duminică seară, cu zeci de luminiţe aprinse la unison în Piaţa Victoriei, fac înconjurul lumii. Presa internaţională acordă spaţii ample evenimentelor din România, explicând că deşi Guvernul a abrogat infama ordonanţă, poporul a perceput toată povestea ca pe un act de trădare din partea conducătorilor săi.

“Ceea ce a făcut PSD a scos la iveală riscul ca România să se alăture reversului mai amplu al progreselor din perioada postcomunistă în domeniul statului de drept din Europa Centrală. Din fericire, reacţia robustă a românilor înşişi, inclusiv poziţia principială a preşedintelui Klaus Iohannis, care s-a alăturat protestelor, a oprit impulsul Guvernului în acest sens.

Este necesar ca românii să rămână vigilenţi şi să se asigure că actele normative nu sunt reintroduse în altă formă şi că Guvernul nu erodează alte mecansime de control al echilibrului democratic”, scrie The Financial Times.

Agenția rusească Ruptly a transmis în direct uriașul de protest din București, chiar la ora 21.00 când Piața Victoriei a fost luminată de zeci de mii de protestatarii. 

Din mijlocul evenimentelor petrecute la Bucureşti a transmis şi agenţia Associated Press, prin corespondentul său permanent la Bucureşti Alison Mutler.

Potrivit digi24.ro, luminile din Piaţa Victoriei i-au impresionat şi pe jurnaliştii de la New York Times. Publicaţia americană a notat că demonstranţii au rămas în stradă, în ciuda abrogării ordonanţei, pentru că nu mai au încredere că guvernul nu va mai încerca ceva asemănător şi în viitor.

CNN a ales o fotografie cu Piaţa Victoriei luminată de demonstranţi drept imaginea-cheie a celei de-a şasea zile de proteste. De asemenea, televiziunea americană a amintit că mulţimea a cântat imnul şi a ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei din 1989.

Aceeaşi imagine, cu piaţa ca un furnicar de luminiţe a fost folosită ca ilustraţie şi de jurnaliştii de la Der Spiegel. Revista germană, pe pagina sa electronică, a scris că jumătate de milion de români au fost în stradă deşi guvernul a retras ordonanţa 13.

BBC a pus pe site o imagine cu zecile de mii de telefoane mobile care au luminat piaţa din faţa Guvernului. Jurnaliştii britanici se întreabă dacă retragerea ordonanţei este o capitulare sau doar o retragere strategică, având în vedere că Executivul vrea să trimită un proiect de lege în Parlament cu aceleaşi prevederi.

„O victorie pentru societatea civilă românească", aşa numeşte Radio-Televiziunea Elveţiană decizia guvernului Grindeanu de a retrage ordonanţa. Autorul articolului, acelaşi jurnalist care i-a luat interviul lui Liviu Dragnea când şeful PSD a numit corupţia o porcărie, notează că protestatarii şi-au pierdut de tot încrederea în Executiv. Un demonstrant rezumă ţeul care îi animă pe toţi cei din piaţă: Normalitate, fără corupţie, fără hoţie!

„După ce guvernul a capitulat, protestatarii cer demisii", titrează publicaţia germană Deutsche Welle.

Al Jazeera care urmăreşte evenimentele din România încă de acum două săptămâni constată că deşi cabinetul Grindeanu a abrogat ordonanţa privind dezincriminarea unor fapte de corupţie, românii au ieşit în stradă pentru a şasea zi consecutiv. Manifestaţii, scrie Al Jazeera în ediţia online, pun la îndoială competenţele lui Sorin Grindeanu şi îi cer să plece.